Türkiye'nin en iyi haber sitesi
OKAN MÜDERRİSOĞLU

Hangi değişim daha cazip?

"Demokrasi ve Değişim" vaadiyle kurultay yapan CHP'yi üç büyük handikap bekliyor:
1- CHP değişmeye çalışırken, iktidar partisi de siyasi metal yorgunluğundan kurtulmak üzere kadro yenileme hareketini başlattı bile.
2- Değişimdeki samimiyeti anlatma zorluğu yaşanıyor.
3- Hükümetin temel politika uygulamalarındaki tıkanıklığı "Biz demiştik" mantığına hapsedip, eski CHP politikalarına dönme tehlikesi pusuda bekliyor.

***

Ne demek istediğimizi biraz açalım...
1- Son kurultayla birlikte CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu'na iki yıllık fırsat penceresi açıldı. Bu döneme 3 büyük seçim (yerel, cumhurbaşkanlığı ve genel) sığacak. İktidar olamayan veya AK Parti ile makası kapatamayan CHP'nin yine iç sorgulamaya yöneleceğine kuşku yok. Bu kez, Kılıçdaroğlu gibi "siyasi proje" üretme şansları da kalmayacağından sol siyasetin sadece isim bazında değil zihin bazında da yeniden inşası kaçınılmaz olacak. CHP değişim sancıları çekerken sandıkta geçmeye çalıştığı AK Parti ise iktidarda yenilenmeyi başarabilir. Böylece seçmen iki değişimden hangisini cazip bulduğuna karar verecektir.
2- Kurultay'da da görüldüğü gibi delegenin birlikte fotoğraf çektirmek için yarıştığı çok az isim vardı. Onlardan biri Gürsel Tekin'di. CHP markasının, asli sahipleri dışındaki çevrelere de sıcak gelmesi, çözüm önerilerinin en uçtaki vatandaşa anlatılması hiç de kolay değil. Nitekim bir ay kadar önce Genel Başkan Zonguldak'ta 30 derece sıcakta miting yaparken, bir çınar ağacının gölgesinde sohbetin belini kıran iki kadın milletvekili ne demek istediğimizi iyi anlayacaktır.
3- Kabul edelim ki iktidardaki 10 yılın ardından AK Parti eskisi gibi sistem eleştirisi yaparak puan toplayamayacak. Gerek bireysel gerekse sistemik hatalar AK Parti için ders çıkarma vesilesine dönüşebileceği gibi vitrine konulacak yeni isimler, yeni söylemlerle dünkü sorunların üstüne sünger çekebilir. Buna karşın ana muhalefetteki eğilim, iktidarın teklediği yönleri "maskeleri düştü" diye sunmak üzerine kurulu. Gerçekçi alternatiflerle vatandaşa gidilmeyip iş yerine laf üretmeye meyilli CHP'lilerin sonradan hayıflanması sürpriz olmayacaktır.

YAZARIN BUGÜNKÜ DİĞER YAZILARI
Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA