Türkiye'nin en iyi haber sitesi
OKAN MÜDERRİSOĞLU

Gülen'in iadesi için hukuki belge oluştu

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu: Gülen'in iadesinde ABD işbirliği yapmazsa bu bizi üzer. Paralel Yapı Türkiye karşıtı lobilerle işbirliğinde. Yabancı savaşçılar konusunda, 1165 kişiyi sınır dışı ettik, 7250 kişiye de giriş yasağı koyduk

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Gülen'in iadesi için ABD'nin vurguladığı hukuki belgenin oluştuğunu belirtti ve "İşbirliği bekliyoruz" dedi. Resmi ziyaret için KKTC'ye gelen Çavuşoğlu, uçakta gazetelerin Ankara temsilcilerinin sorularını şöyle yanıtladı:

Paris'teki olay sonrası Batı'da, Türkiye'nin, yabancı savaşçılara sınırlarını kontrol edemediği eleştirisi hakim...
Biz, net şekilde terörü kınadık. Avrupa'yı ve insanlığı tehdit eden 2 unsur var. Terör ve yabancı düşmanlığı. İkisi de birbirinden besleniyor. Fransa'dan gelen Hayat ismindeki kadın... Saldırı olur olmaz 'Acaba bizim üzerimizden geldi, gitti mi?' diye istihbaratımız baktı. Fransa sormadan bilgi paylaştık. Bu, yabancı savaşçılar konusundaki duyarlılığımızın göstergesi. 911 kilometrelik sınırda her yere bir adam koysanız da mutlaka kaçak yol bulunuyor.

Türkiye'ye girişi engellenen yabancı savaşçı sayısı nedir?
Şu ana kadar 1165 kişiyi sınır dışı ettik. 7250 kişiye de giriş yasağı koyduk. Biz bilgiyi paylaşınca, "Türkiye itiraf etmek zorunda kaldı" dediler. Öyle bir şey yok. O kadının DEAŞ'a katılmak amacıyla Türkiye'ye geldiğini ben nasıl bilebilirim? Eğer bilgi varsa Fransa'dan çıkarken neden durdurmadılar? Kadın Madrid'e nasıl geçti? Bu kadınla ilgili arama yok. Kaçak yoldan Suriye'ye geçtiği tahmin ediliyor.

Batılı ülkeler, "Bunlar DEAŞ üyesi olabilir" diye Türkiye'ye liste bildiriyor mu? Türk vatandaşları için böyle bir liste var mı?
Bizde DEAŞ'a katılanların sayısı var. Bizim başka ülkelerle paylaştığımız isimler de var ama DEAŞ'a katılanlar da zaten bu tarafa (Suriye) gidiyorlar.

80 ÜLKEDEN DEAŞ'A KATILIM

Türk vatandaşlarının sayısı nedir?
500-700 civarında.

Yani Avrupa ülkelerinden daha mı az?
Evet.

Daha çok hangi ülkelerden?
Daha çok Avrupa ülkelerinden ama 80 ülkeden gelenler var.

Kuachi kardeşler 2013'te Türkiye'ye geldi iddiası var...
Bize ulaşan böyle bilgi yok.

Türkiye, Paris'teki saldırıya benzer şekilde DEAŞ'ın hedefi midir?
Her ülke DEAŞ'ın açık hedefidir. Türkiye de... Tedbirli olmalı.

PARALEL'İN LOBİSİ

1915 olayları ve Ermeni tezleri noktasında Paralel Yapı'nın inceden çalıştığını ifade ettiniz...
Paralel Yapı, Amerika'da, Avrupa'da Türkiye aleyhine ne kadar lobi varsa işbirliği yapıyor. Ermeni diyasporasıyla birlikte çalışan Kongre üyeleriyle dirsek temasında. Onlara bağış yapıyor, Türkiye aleyhine karar çıkarmalarını istiyor.

Gülen'in iadesiyle ilgili nasıl bir süreç işleyecek?
Mahkeme kararı Adalet Bakanlığı'na geldi. Bundan sonraki adım kırmızı bülten. Süreç böyle devam edecek. Adalet Bakanlığı doğrudan yapabiliyor.

DEHŞETE DÜŞÜYORLAR

ABD, Gülen'in iadesinde işbirliği yapmazsa kriz nedeni olur mu?
Sayın Cumhurbaşkanımız, Başkan Obama'ya bu konuyu ilettiği zaman, "Sözlü kısmı tamam da hukuki belge olmalı" diyorlardı. Şimdi hukuki belge oluştu. İşbirliğini aksatacak adımlar atılırsa bu bizi üzer.

Adalet Bakanlığı'nın yazısı gittiğinde ABD'nin ne yapacağını tahmin ediyorsunuz?
Varsayım üzerinden konuşmam.

O zaman durum sıkıntılı mı?
Bu söylediğim bir sıkıntı var anlamına gelmez. Daha yazı ABD'ye tam ulaşmamış... Beklentimizi söyledik.

Büyükelçiler Konferansı'nda Paralel Yapı gündeme geldi mi?
Bir başlık değildi ama o mesaj açık biçimde verildi.

Dış temsilciliklerimiz devlet nezdinde mi anlatıyor bu konuyu?
Tabii ki. Çünkü oralarda aleyhimize çalışıyorlar. "Türkiye'de demokrasi yok, diktatörlük var" diyorlar. Bu bir algı operasyonu. Bunun böyle olmadığını anlatmak benim büyükelçimin görevi. Bunların amacının ne olduğunu, ne yaptıklarını anlatınca birçok ülke dehşete düşüyor. "Bizim de dikkatli olmamız gerekir" diyorlar.

Eskiden Türkiye'ye karşı lobiyi sol örgütler yapardı, onların yerini Paralel Yapı mı aldı?
O örgütler kendi ideolojilerini kullanarak anlatırlar. Bunların bir özelliği var. PKK da öyle. Ellerinde para var. Parayı da kullanarak çok güçlü bir şekilde aleyhte çalışıyorlar. Nerelere para harcadıklarını biliyoruz.

ABD, şubatta küresel terör toplantısı düzenleyeceğini açıkladı. Türkiye'ye davet geldi mi?
Resmen henüz davet gelmedi. Londra'da bu ayın 22'sinde DEAŞ karşıtı bir toplantı yapılacak. Katılımımızı teyit ettik.

RUSYA'NIN SURİYE ARAYIŞI

Rusya, Suriye muhalefeti ile Esad rejimini bir araya getirecek. Türkiye'yi davet etti mi?
Rusya'nın yaptığı uluslararası bir toplantı değil. O nedenle başka ülkeleri davet etmiyor.

Putin "Bu toplantıya siz de destek olun" demişti...
"Muhalefetin katılımı konusunda destek olun, siz de katılın" demedi. Biz kendisine Suriye Ulusal Koalisyonu ile görüşmesini tavsiye ettik. Esad konusunda daha esnek söylem söz konusu. Biz, "Esad kalsın" diye ısrar etmeyelim. Siz de "Esad gitsin" diye ısrar etmeyin gibi şeyler söylüyorlar. Bu süreçten Rusya'nın da İran'ın da dışlanmaması lazım.

"TÜRK HAVA SAHASI ESAD'A KAPALIDIR"

Esad rejiminin unsurlarının Moskova'daki toplantıya gidiş için Türk hava sahasını kullanması söz konusu mu?

Türk hava sahası onlara kapalı. 10-15 gün önce bir iddia ortaya atıldı.

Esad'ın adamları için mi?
Rusya'dan bu şekilde talep gelmedi.

Cumhurbaşkanı'nın uçuşa yasak bölge, tampon bölge, eğit-donat konularında değerlendirmeleri olmuştu. Hiç olmazsa Halep'i koruyacak sınırlı uçuşa yasak bölge olur mu?
Özgür Suriye Ordusu'nun eğitilmesi donatılması, Halep'in düşmemesi, DEAŞ'la mücadele ederken hava saldırılarının önlenmesi için facto durum oluşturulması gibi şeyleri konuşuyoruz. Güvenli bölgeye sıcak bakılmıyor. Ama uçuşa yasak bölge konusunda farklı görüşümüz yok.

Eğit-donatın takvimi nedir?
Teknik detaylar konusunda mutabakat sağlanınca eğitdonat başlayacak. Yıllara sari devam edecek. ABD, PYD'ye DEAŞ'la mücadele eden Suriye muhalefetinin bir parçası gibi bakıyor... Her ne kadar öyle baksa da ABD'nin, PYD'ye şu anda ciddi katkısı yok.

"KKTC'NİN HER ZAMAN YANINDAYIZ"

KKTC'de dün günübirlik resmi temaslarda bulunan Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, KKTC Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu ile Cumhurbaşkanlığı Sarayı'nda bir araya geldi. Görüşmede, Türkiye'nin Lefkoşa Büyükelçisi Halil İbrahim Akça ve müzakere heyeti de hazır bulundu. Bakan Çavuşoğlu, son zamanlarda Kıbrıs ve Kıbrıs'ı ilgilendiren konularda birçok gelişme yaşandığını ifade ederek, BM Genel Sekreteri'nin Kıbrıs Özel Danışmanı Espen Barth Eide'nin yeniden adada olduğunu vurguladı. Çavuşoğlu, "Bu gelişmeler ışığında süreci tekrar değerlendirelim. Garantör ülke ve anavatan olarak her zaman KKTC'nin yanındayız ve haklarını savunmaya devam edeceğiz" dedi. Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu da Çavuşoğlu'nu adada görmekten mutlu olduklarını ve böylesi bir zamanda gelişinden dolayı onur duyduklarını söyledi.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA