Türkiye'nin en iyi haber sitesi
OKAN MÜDERRİSOĞLU

Enerji koordinatlarında yerli ve milli politika yapıcılar...

23. Dünya Enerji Kongresi'ne İstanbul ev sahipliği yapıyor.
Küresel politikalara, hatta savaş ve barışlara karar veren "enerji denklemine" Türkiye zemininde çözüm aranması çok ama çok önemli.
Dünyanın her köşesinden 10 binin üzerinde delegenin katıldığı, enerji devlerinin buluştuğu zirve Türkiye için birkaç açıdan kritik...

Suriye ve Irak'ta enerji kaynaklarını merkeze alan haritaların çizildiği, askeri güçlerin konuştuğu bugünkü ortamda enerji zirvesi hem bölgemizde olup bitenlerin güncel arka planına inmek hem de Ankara'nın net pozisyonunu ilk ağızdan anlatmak bakımından eşsiz fırsatlar sunuyor. Türkiye'nin hemen sınırlarının bitişiğindeki enerji kaynakları ile dost ve akraba toplulukların kaderlerini belirleme sürecine kayıtsız kalması düşünülemez. Hele hele Irak ve Suriye kaynaklı güvenlik risklerinin bedelini çok ağır şekilde ödemeye devam ediyorken...
Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in zirve kapsamında İstanbul'a gelmiş olması da bir başka dikkate değer husus. Türkiye-Rusya normalleşmesinin temelini oluşturan "enerji işbirliği" pekiştikçe, uluslararası sistemin alışılmış bloklarında yeni sorgulamalar başlayabilir. Ayrıca Suriye'deki krizin, bilhassa Halep'teki insanlık dramının çözülmesi noktasında, iki ülkenin daha fazla yakınlaşması mümkün olabilir. En azından, Fırat Kalkanı Harekâtı'nın uç sınırında Türk ve Rus askerlerini provokatif biçimde karşı karşıya getirme planları bozulabilir.
Yakın zamana kadar petrol ve doğalgaz boru hatları için "geçiş ülkesi" konumundaki Türkiye'nin, "yeni pozisyon alma biçimi" daha görünür kılınabilir.
Bir başka anlatımla, enerji hatlarının kavşağındaki Türkiye, sadece transit ülke olmakla kalmayıp, enerjinin üretildiği yerlerde de pay veya söz sahibi olma hedefini tahkim edebilir.
Yenilenebilir enerji, nükleer enerji ve enerji teknolojisi konusunda ciddi adımlar atmakta olan Ankara, küresel şirketlere tekliflerini iletip, finansman noktasında ezberleri bozabilir. Özellikle kredi derecelendirme kuruluşları üzerinden kurulmakta olan not tuzağından çıkmanın en etkili yolu, global aktörleri enerji bağları ile Türkiye'ye bağlamak olabilir.
Böylece Türkiye'nin istikrarı, küresel enerji alanındaki oyun kurucuların da asli ajandasına dönüşebilir.
Gerek yatırım gerekse teknoloji transferinde geleceğe dair imzalar da atılabilir.
Özetle...
Yüzyıllık kayıplarını telafi etmeye, gelecek yüzyılları teminat altına almaya çalışan Türkiye, "yerli ve milli politika yapıcılarıyla" bunları başarabilir! Darbe girişimlerinin, dijital operasyonların, askeri tehditlerin arkasını merak edenler, "yerli ve milli politikalara" bakabilir!

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA