Türkiye'nin en iyi haber sitesi
OKAN MÜDERRİSOĞLU

Ekonomideki kötülüklerin anası enflasyon, babası da faizdir

Türkiye ekonomisinin konuştuğumuz tüm sorunları ve daha yüksek refah seviyesi arayışı mutlak bir ön şarta bağlı.
"Siyasi istikrarın teminatı meşru iktidar."
Allah korusun 15 Temmuz darbe girişimi hedefine ulaşsaydı, bugün toplumsal ve ekonomik kaos içinde bocalıyor olacaktık. Kimse yarınını göremediği gibi elindeki avucundakini de koruyamayacaktı.
Türk halkı, 15 Temmuz'u milat kabul ederek geleceğe bakmak zorunda.
15 Temmuz asla unutulmamalı, unutturulmamalı.
Bu ülkenin teminatı 15 Temmuz'da sergilenen demokratik duruş ve milli bilinçtir.

***
Yukarıdaki tarihi hatırlatmadan sonra, sıcak gündeme odaklanacak olursak...
Kısa bir süre önce yazdığım "Stratejik Planlama Kurulu" içerikli yazıma beklediğimden de fazla dönüş oldu. Önce bir hakkı teslim edeyim. Eski DPT, yeni adıyla Kalkınma Bakanlığı Müsteşarlığı, yine ekonominin tüm genetik kodlarına hâkim. FETÖ ayıklamalarından sonra iyi yetişmiş bir ekip özveri ile çalışmakta. Gel gör ki DPT kalktıktan sonra, o role soyunan pek çok kişi ve kurum doğdu. Kalkınma Bakanlığı ise bilgi ve tecrübesine başvurulan bir merkez olmaktan uzaklaştı.
Bu vesile ile Sn. Cumhurbaşkanımıza mütevazı bir arzım olsa...
Önümüzdeki döneme ilişkin yol haritasına son şeklini vermeden önce eski DPT şimdiki Kalkınma Bakanlığı bürokratlarına yarım gününüzü ayırsanız. Ve birebir sadece onların tespit ve önerilerini dinleseniz, doğrudan siz direktifler verseniz, ekonominin görünümünde epeyce olumlu gelişmeler yaşanacağını, yapısal reformlar için yeni fırsatlar bulunacağını söyleyebilirim.
***
Bir diğer önemli mesele de "enflasyon!"
Sn. Cumhurbaşkanımız, enflasyonla faiz arasındaki bağlantıyı her an söyleyegeliyor.
Uyarılarını sıralıyor. Enflasyon ile faiz arasında sebep-sonuç ilişkisi tartışıladursun, kesinlikle bir korelasyon var.
Tabii, enflasyonu katılaştıran faktörleri de göz ardı edemeyiz. Nitekim Merkez Bankası yönetimi son dönemde klasik faiz silahını çekme kolaycılığı yerine, enflasyonun kökündeki unsurlara eğiliyor.
Bugün Türkiye tarım fiyatlarındaki oyunu, aracıların tezgâhını, üreticilerin emeğinin karşılığını alamadığını konuşuyorsa, bunu biraz da Merkez Bankası'nın yeni yaklaşımına borçlu. Lakin... Türkiye, ithalat kartını açarken ana noktayı asla ihmal edemez. Yerli üretimin sürdürülebilirliği ve uygun maliyetle üretim.
Netice...
Akıl akıldan üstündür.
Enflasyon ekonomideki bütün kötülüklerin anası, faiz de babasıdır.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA