Türkiye'nin en iyi haber sitesi
HOWARD MURAD

Bitkilerle gelen cilt bakımı

Bitkilerde doğal olarak bulunan AHA'lar ve BHA'lar, cildi ölü derilerden arındırıp yaşlanmaya karşı koruyor. Ayrıca kırışıklıkları azaltıp siyah noktalara iyi geliyorlar

Çok iyi biliyorum ki, cildinize sürdüklerinizin ne olduğunu bilmek istiyorsunuz. Daha önce alpha hydroxy asit (AHA) ve beta hydroxy asitin (BHA) adlarını duymuş ve hatta genç görünen cildi korumada ne kadar önemli olduklarını biliyor olabilirsiniz. Her gün güneş korumalı bir nemlendirici sürmenin yanı sıra AHA ve BHA bazlı iyi formüle edilmiş bir cilt bakımı kullanmak; sağlıklı, nemlenmiş ve eşit tona sahip bir cilde sahip olmanızı sağlar. AHA'ları cilt bakımında kullanan ilk doktorlardan biriyim. Böylece cilt biliminin modernize olmasına da bu anlamda katkıda bulundum. Şimdi AHA ve BHA'ların arasındaki farka bakalım...

AHA'LAR NELERDİR ?
AHA'lar birçok farklı meyve, şeker kamışı ve ekşi sütte doğal olarak oluşan maddelerdir. Şeker kamışında bulunan bir tür AHA olan glikolik asit, sıkça ürünlerimin içeriğinde yer alır. AHA'ların en temel faydası; cildi ölü deriden arındırıp kuru, yaşlanan ve güneş hasarı oluşmuş cildi onarmaktır. Glikolik asit, üst tabakada biriken ölü hücrelerin arasındaki bağı gevşetir. AHA'lar cildin üzerinde fazlaca birikmiş olan bu ölü tabakayı ciltten uzaklaştırıp daha yeni, yumuşak, sağlıklı görünen cildin ortaya çıkmasını sağlar. Böylece cildinize sürdüğünüz nemlendiriciler ve serumlar; cildin daha alt katmanlarına daha kolay ulaşabilir. AHA'lar yaşla ortaya çıkan koyu lekeleri ve ciltteki ton farklılıklarını da giderir. Ayrıca ince çizgi ve kırışıklıkların görünümünü azaltır. Fakat AHA'ları kullanmak cildinizi güneşe karşı daha hassas hale getirir. Bu yüzden mutlaka SPF 15 ya da daha fazla güneş koruma faktörü içeren bir nemlendirici uygulayın.

AKNEYİ GİDERİR
BHA'lar daha çok salisilik asit adıyla bilinir. AHA'lar ve BHA'lar arasındaki temel fark, yağda çözünürlüktür. AHA'lar sadece suda çözünür ama BHA'lar yağda çözünür. Bu da şu anlama gelir: BHA'lar gözeneklerin tıkanmasına neden olan yağı çözüp gözeneklerin içerisine nüfuz eder. Antibakteriyel ve enfeksiyon giderici özelliği bulunan BHA'lar; akneye eğilimli ciltler ve siyah noktaları olan kişiler için uygundurlar. Cilt bakımında kullanılan en yaygın BHA, salisilik asittir. Bu asit, doğal olarak söğüt kabuğunda ve huş ağacında bulunur. Tıpkı AHA'lar gibi BHA'lar da cildinizi güneşe karşı hassas hale getirir. Bu yüzden mutlaka 15 veya üzeri güneş koruma faktörü içeren bir nemlendirici ile kullanılması gerekir.

ÖLÜ DERİDEN ARINMANIN FAYDALARI
Cildi ölü deriden arındırmak, yüzeysel dolaşımı artırdığı için de cildin daha aydınlık görünmesini sağlar. Ayrıca düzenli olarak peeling yapmak ciltteki kolajen üretimini de artırır. Cilt tipinize uygun bir bakım ürünüyle haftada bir ya da iki kez peeling yapmanız, ölü derileri cildinizden uzaklaştıracaktır.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA