Türkiye'nin en iyi haber sitesi
HOWARD MURAD

Cildinizi sık yıkamak yerine temizleyici mendil kullanın

Cildinizi ne kadar çok yıkarsanız o kadar kurur ve tahriş olur. Makyajınızı önce makyaj temizleyicisi ile çıkarın. Yatmadan önce de cildinizi nazikçe temizleyin

Bu hafta cilt sorunlarıyla ilgili siz değerli okuyucularımdan gelen soruları yanıtladım...

Günde sekiz bardak suyu içmekte çok zorlanıyorum. Suyu başka nasıl alabilirim?
Sekiz bardak su içmenin bazı sağlık avantajları olabilir. Bir çalışmanın sonuçlarına göre; sekiz bardaktan daha fazla su içen erkeklerdeki idrar torbası kanseri riski, bu miktarın yarısı kadar içenlere oranla neredeyse yarı yarıyadır. Eğer günde sekiz bardak su içme prensibine uyarak yeterli miktarda su tüketiyorsanız, bu iyi bir şey. Ancak birçoğumuz su içmekte güçlük çekeriz. Bazen dört bardak bile fazla gelebilir. İşte bu sebeple başka su kaynakları olduğunu da unutmayın. Yiyeceklerde, özellikle meyve ve sebzelerde su mevcuttur. Üstelik bunları tükettiğinizde, sağlıklı antioksidan, lif ve besin maddelerini almış olursunuz. Süt ve meyve suyu gibi diğer sıvılarda da su mevcuttur. Çoğu sağlıklı insanın problemi, yeterli miktarda su içmemek değildir; içilen bu suyun hücrelerde yeterince tutulamamasıdır. Suyun hücrelerde tutulmasını sağlamanın yollarından biri, besinlerinizden temel yağ asitleri ve glukosamin almaktır. Hücreleri çevreleyen lipit zarlar iyi bir durumda olursa, hücre içerisindeki suyun da muhafaza edilmesi sağlanmış olur.

TAHRİŞ OLUYOR

35 yaşındayım. Sürekli makyaj yapmam gerekiyor. Her gün fondöten, pudra ve allık, göz çevreme ise kapatıcı, far ve maskara sürüyorum. Bu sebeple de hafta içi yüzümü günde en az üç kez yıkıyorum. Gözeneklerim normal durumdalar. Ancak cildim çok kuru. Makyajımı çıkarırken ne kullanmalıyım?
Öncelikle yüzünüzü günde üç kere yıkamanıza gerek yok. Makyajınızı eve geldiğinizde temizleme kremi veya makyaj temizleyicisi ile çıkarın ve öyle bırakın. Cildinizi ne kadar yıkarsanız o kadar kuruyacak ve tahriş olacaktır. Yatma vaktinde nazik bir temizleyici, soyucu etkili bir ürün ve nemlendiricinizi uygulayın, sabah ise bu işlemlere nemlendirici ile birlikte C vitaminli bir onarıcı ile devam edin. Hafta sonları makyaj yapmanız gerekmediğinde cildinize bir mola verin ve mümkünse sadece bir kez yıkayın. Cildinizin temizliğini her gün aynı şekilde yapmanız gerekmiyor. Kuru ciltlerin nadiren de olsa temizlemeden muaf tutulması gerekebilir.

Cildim çok yağlı. Terli gibi görünmesini önlemek için öğlen yemeklerinden sonra cildimi yıkayarak tekrar makyaj yapmak zorunda kalıyorum. Hafif bir temizleyici ve tek kullanımlık küçük süngerler kullanıyorum. Bir arkadaşım cildimi tüm bu aşındırma uygulamaları ile tahriş ederek yağ bezlerimin işlevlerini artırdığımı söylemişti. Bu doğru mu?
Hormonlar ve diğer dahili tetikleyiciler yağ bezlerinden salgılanan yağ oranını kontrol eder. Masaj, yüz yıkamak ya da cilt bakımı için yaptığınız herhangi bir şey buna etki etmez. Cildinizi sıklıkla yıkamak yerine temizleyici bir mendil ile cildinizdeki yağı almayı deneyin. Mendili cildinize bastırın; fazla yağ hemen emilecektir. Bunu günde iki ya da üç kez yapmanız gerekebilir. Böylelikle tekrar makyaj yapmaya vakit ayırmak ve sık yıkamalarla cildinizi tahriş etmek zorunda kalmazsınız.

KURUTUCU TONİK FAYDA SAĞLAMAZ

Yağlı-kuru karma bir cildim var ve burun kenarlarımda sivilceler oluşuyor. Kurutucu bir alkollü tonik kullanmalı mıyım, yoksa cildim çok mu kurur?
Ciltteki herhangi bir yerdeki sivilceler için akne nokta tedavisi ürünlerini tavsiye ederim. Sivilcelenmeler haftalık süreçlerde oluyorsa ürünleri sadece akne üzerine değil, her yere uygulayarak önleyici potansiyelini de ortaya çıkaracak şekilde kullanmanız daha uygun olur. Akne oluşumunun sebebi yağ olmadığından, kurutucu bir alkollü tonik kullanmak da fayda sağlamayacaktır. güneş koruma sı sağla nabilir

Ten rengim çok açık ve çok kolay yanıyorum. Birçok üründe güneş koruması olduğu için SPF 15 fondöten ve SPF 15 nemlendiriciyi birlikte kullanıyorum. SPF 30'a eşit bir koruma sağlamış olur muyum?
Aslında tam olarak değil ama SPF 15 güneş korumasının kapladığı bölgeleri garantilemiş oluyorsunuz. Bu tıpkı bir duvara iki kat boya sürerek daha eşit bir biçimde kaplanmasını sağlamak gibidir. Ayrıca birçok insan güneş korumalarını düzenli kullanmaz. Siz SPF 15 nemlendirici ve SPF 15 fondöten kullanarak yeterli miktarda güneş koruması kullanıyorsunuz.

Bir indirim mağazasından, normal bir güzellik salonundan veya başka bir mağazadan alabileceğimin yarı fiyatına, çok büyük bir kutu güneş koruma kremi aldım. Etiketin üzerinde hem geniş yelpazeli koruma, hem de SPF 30+ diyor. Etkinliğinde bir farklılık var mıdır? Muhtemelen ürün içeriğindeki güneş koruma malzemeleri bazında fark yoktur. Ancak fark yaratabilecek başka özellikler vardır; yani bazı güneş koruma kremlerinde olan bazı içerikler diğerlerinde yoktur. Mesela bu ucuz krem aynı zamanda su geçirmez mi? Hoş bir kokusu var mı? Cildinize kolayca nüfuz ediyor mu? Eğer ürün kötü kokuyor ve cilde kolay nüfuz etmiyorsa kullanmanız gereken sıklıkta kullanmazsınız. Şimdi bir de içeriğine bakın. Antioksidan var mı? Anti-enflamatuar? Nemlendirici?.. Bu malzemeler ürünün maliyetini artırır ancak bunların kullanımı güneşin enflamasyon, serbest radikal ve kuruluk gibi diğer zararlı etkilerinden de korunmanızı sağlar.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA