Türkiye'nin en iyi haber sitesi
HOWARD MURAD

Beyninizi sağlıklı yağlarla besleyin

Beynimizin üçte ikisi yağdan oluşur ve iletişim nöronlarının yüzde 70’i yağlarla çevrelenerek korunur. Beynin fonksiyonlarını sağlıklı yürütebilmesi için yağlar gereklidir

Yağlar hayatta kalmamız ve akıl sağlığımızı korumamız için çok önemlidir. Beynimizin yaklaşık üçte ikisi yağdan oluşmaktadır ve iletişim nöronlarının yaklaşık yüzde 70'i yağlarla çevrelenerek korunmaktadır. Bu nedenle sağlıklı düşünmek ve beynin fonksiyonlarını sağlıklı yürütebilmesi için yağlar gereklidir. Özellikle yağ asitlerinden iki sınıf olan omega 3 ve omega 6 beynin normal büyümesi ve gelişimi için çok önemli rol oynar. Bu, somon gibi besinlere neden 'beyin besinleri' dendiğini açıklar.
Somon; tıpkı diğer soğuk su balıkları, avokado, ceviz, keten tohumu ve zeytin gibi sağlığa yararı kanıtlanmış bir besindir. Sağlıklı yağlar diyet listelerinde he zaman daha az vardır buna karşılık sağlıksız yağlar daha çok bulunur. Ancak sağlıklı yağlar; A, D, E ve K gibi yağda çözünen vitaminleri vücudun her yerine taşımaya yardımcı olur, seks hormonlarını oluşturur, hücre zarı inşa eder, kötü kolesterolü iyi kolesterole dönüştürür, cilt, göz, tırnak ve saç sağlığına katkıda bulunur.
İnsanlar omega 6'yı çoğunlukla rafine edilmiş bitkisel yağlardan elde eder. Örneğin soya fasulyesi, fast-foodlarda ve işlenmiş gıdalarda oldukça yaygındır. Amerikan tarzı beslenmede alınan kalorinin yüzde 20'sinin bu kaynaktan geldiği tahmin edilmektedir. Bu çok fazla olan omega 6 ve yeterli olmayan omega 3; astım, kalp krizi ve kanserin pek çok türünde artış olmasının nedenlerinden biri olarak düşünülüyor. Aynı zamanda bu dengesizlik; obezite, disleksi, depresyon ve hiperaktiviteyi tetikliyor.
Bu yağların iyi dengelenmesi aslında çok kolaydır. İşlenmiş gıdaların, fastfood'un ve doymamış yağların (mısır, ayçiçeği, soya) tüketimini azaltmak bunun için önemlidir. Bunların yerine daha çok yağlı balık (özellikle somon, sardalya, ringa balığı, uskumru, siyah morina, lüfer), ceviz, keten tohumu vb. yiyin.

LESİTİNE İZİN VERİN
Yağlar ve temel yağ asitlerinin kompleks bir karışımı olan lesitin, hücre zarının bir ana bileşeni olarak canlı hücreler içinde bulunan yağlı bir maddedir. Yağımsı bir madde olan lesitin hücrenin yapısına girerek hücreleri, dokuları, organları onarıp onları korumayı ve fonksiyonlarının en üst seviyede çalışmasını sağlar. Beyin fonksiyonunu güçlendirici özelliktedir. Bellek, düşünme yeteneği ve kas kontrolünde olumlu etkileri olan ve kolesterolün damar çeperlerinde birikimini ve safra taşını önleyen bir maddedir. Lesitin bakımından zengin besinler; yumurta (GDO'suz), soya ürünleri, karnabahar, fındık ve fındık yağı, turunçgiller, patates, ıspanak, iceberg marul ve domatestir.

ANTİOKSİDANLARI YİYİN!
Her zaman söylediğim gibi; bitkiler en iyi antioksidan kaynağıdır. Turunçgiller ve taneli meyveler, antioksidanın en bol kaynakları olmakla birlikte tüm meyve ve sebzeler antioksidan kaynağıdır. Koyu ve parlak renkli meyveler, vitaminler bakımından oldukça zengindir. Eğer bulursanız en canlı meyve ve sebzeleri satın alın.

FAVORİ MEYVELER HANGİLERİ?
Bu meyveleri mutfağınızdan eksik etmeyin:
Yaban mersini, ahududu ve çilek
Nar
Goji meyvesi
A vitamini kaynakları: Havuç , mango
C vitamini kaynakları: Kivi, mango , papaya, kuş üzümü
E vitamini kaynakları: Sebze yağları, badem, koyu yeşil yapraklı sebzeler, buğday

TUZ YERİNE BAHARAT KULANIN
Hücrelerde ekstra su tutan ve onlara zarar veren tuz yerine yemeklerinizi tatlandırmak için şu faydalı ot ve baharatları kullanın:
Zencefil: Bağışıklık sistemini güçlendirir. Kandaki yağ oranını düzenleyerek damarları koruyucu etkisi vardır. Şeker hastalığını tedavi eder. Migrene iyi gelir. İçerisindeki anti-enflamatuvar maddeler sayesinde ağrı kesici özelliği vardır. Ayrıca vücutta oluşan iltihabı da yok edici özelliktedir. Yapılan araştırmalarla; soğuk algınlığı ve gribal enfeksiyonlarda zencefilin tedavi edici etkisi kanıtlanmıştır.
Zerdeçal: Kanserli hücreler ile mücadele ederek hücre yenilenmesini hızlı bir şekilde destekler. İlerleyen yaş ile birlikte gelen bunama ve Alzheimer'a yakalanma riskini büyük oranda azaltmaktadır. Anti bakteriyel özelliği sayesinde haricen uygulanarak cilt üzerindeki yaraların tedavi edilmesinde etkilidir. Antioksidan etkisi sayesinde vücutta biriken zararlı maddelerin dışarı atılmasını sağlar. Kanı temizleyerek damar tıkanıklığını engeller. Kalp rahatsızlığı riskini azaltır.
Sarımsak: Kötü kolesterolü düşürür, kalp sağlığını korur ve tansiyonu dengeler. Çeşitli araştırmalarda, düzenli olarak çiğ veya az pişmiş sarımsak tüketmenin kolon ve mide kanseri başta olmak üzere çeşitli kanser türlerine yakalanma riskini önemli oranda azalttığı belirlenmiştir.
Kimyon: Tam bir A vitamini kaynağı olan kimyon; ayrıca C, E ve K vitaminlerini içermektedir. Yabancı maddeler ve serbest radikallere karşı etkili antioksidan içerdiği için bağışıklık sisteminin hastalıklarla mücadele etmesine yardımcı olur.
Acı kırmızı biber: Vücut ısısını artırarak kan dolaşımını hızlandırır. Bir iltihap sökücü ve enfeksiyon giderici olması nedeniyle artirit ağrılarına çok iyi gelir. Diyabet ve sedef hastalarında da tedavi edici olarak kullanılır.
Hardal tohumu: İçeriğinde C, K, E ve B vitaminleri bulunmaktadır. Aynı zamanda hardal içerisinde; fosfor, magnezyum, kalsiyum, potasyum ve demir mineralleri barındırır. Kan basıncını düşürerek, kan basıncının dengelenmesini sağlamaktadır.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA