Türkiye'nin en iyi haber sitesi
HOWARD MURAD

Cildi güçlü tutmak için ölü hücrelerden kurtulun

Ölü hücrelerden arındırmak için cildi soymak; geçici bir süreliğine de olsa dolaşımı hızlandırır, bu sebeple cildiniz çok daha parlak görünür

Hücre yenilenmesi, sürekli devam eden bir süreçtir. Deri hücreleri epidermisin alt kısımlarında oluşur, bu katmandan yukarı doğru hareket ederek ölür ve parçalanır. Eskiyerek ya da koparak itilirler ve aynı süreçten geçen yeni hücreler onların yerine geçer. Her türlü vücut fonksiyonunda olduğu gibi 20 yaşından itibaren hücre yenilenmesi süreci de yavaşlamaya başlar. Gençlikte epidermisin altından başlayan hücre yolculuğunun parçalanmasıyla son bulması yaklaşık 28 gün sürer. Orta yaşlara gelindiğinde ise bu süreç, 7-10 gün daha uzun bir zaman almaya başlar.

CİLT MAT VE DONUK GÖRÜNÜR
1.5 hafta çok uzun bir süre gibi görünmese de; cildin yüzeyinde amaçsızca duran bir ölü deri hücresinin kuruması ve köşelerinin kıvrılması için yeterli bir süredir. Olgunlaşmış ciltlerin o kadar sert olmamasının sebebi budur. Parçalanan bu hücrelerin oluşturduğu pürüzlü yüzey, ışığı da farklı bir biçimde yansıtır ve böylece cilt mat ve donuk görünür, yüzeydeki küçücük çatlamaların arasındaki ince çizgiler göze çarpar.

PARLAKLIK VE RENK KAZANIR
Bence cildinizin daha iyi bir görünüme sahip olması için hücre yenilenme sürecini daha genç yaşlardaki gibi hızlandıracak bir soyma işleminden faydalanmanız oldukça yerinde olacaktır. Ayrıca bu, hemen görünür sonuçlar elde edebileceğiniz bir adımdır. Bunun nedeni, pürüz yaratan o hücrelerin ortadan kaldırılmasının cilde hemen parlaklık ve renk getirmesidir.Ayrıca soyma işlemi geçici bir süreliğine de olsa dolaşımı hızlandırır, bu sebeple cildiniz daha parlak görünür. Cilt, soyma işleminin hemen ardından parıldamaya başlar.Bazı araştırmalar soyma işleminin ayrıca cildin derinliklerindeki kolajen oluşumunu da tetiklediğini göstermektedir ancak bu çalışmaların bilimsel kanıtları henüz yayınlanmamıştır. Eğer bu doğruysa, soyma işleminin nasıl sadece ince çizgileri yok etmekle kalmayıp aynı zamanda cildi daha esnek hale getirdiğini de açıklamış oluruz.Cilt bakım ürünlerinizi akıllıca seçerseniz, yenilenme etkilerinden sınırsız şekilde faydalanabilirsiniz.Yüzünüzü jojoba tanecikleri ya da mısır özü ve/veya hidroksi asit içeren bir temizleyici ile yıkayarak da bir miktar soyma etkisi yaratmış olursunuz. Bu işleme, hidroksi asitlerin cildinizde kalmasını sağlayacak bir nemlendirici sürerek devam edebilirsiniz.

SOYMA ETKİSİ GEREKLİ
Cildinize günde bir veya haftada birkaç kez, bir ya da daha çok hidroksi asit içeren bir tedavi ürünü uygulayarak ciddi anlamda bir hücre dönüşüm hızı elde edebilirsiniz.Sürecin hemen başlaması ya da hemen sonuç alabilmek için soyma etkili bir cilt bakımı ile başlayabilirsiniz.

AHA nedir?
AHA'LAR antik dönemlerden beri kullanılamaktadır. 1970'lerde dermatologlar cilt peelingleri için glikolik asit kullanıyordu. 1989 itibariyle 6 binden fazla hastayı değişik formlarda AHA konsantreleri ile tedavi ettim, 1999'da ise AHA'ları mağazalarda satılan ürünlerin içeriklerine dahil ederek tüketiciye ulaşmalarını sağladım. AHA'ların cilt bakımında devrim niteliği taşıdığı söylenmektedir.Bazı AHA türlerinin antik zamanlarda kullanıldığında gerçeklik payı olsa da, AHA'ları doğru oranda ve doğru PH düzeyi ile formülize etmek, cilt bakımında çığır açmıştır. meyve asitleri de denilir Doğal hidroksi asitlere bazen meyve asitleri de denilir çünkü bir kısmı yiyeceklerden elde edilir. Cilt bakım ürünlerinde kullanılan hidroksi asitler doğada bulunan türlerin sentezleşmiş versiyonlarıdır.Benim tercih ettiğim alfa hidroksi asit türü olan glikolik asit, bilinen en küçük ve en etkin alfa hidroksi molekülüdür.Tamponlanmış bir solüsyonda pH dengesi dengelenerek yüzde 30'a varan AHA'lar kullanılabilir.Doktorlar ise tamponlanmamış solüsyonlarda yaklaşık yüzde 50-70 oranında daha yüksek konsantrasyonlar kullanabilir.Eğer cildiniz, kullandığınız ürünlerden biri yüzünden tahriş oluyorsa, bu durum hidroksi asitten fayda sağlayamayacağınız anlamına gelmez.Yapmanız gereken şey başka bir formül denemektir. Hafif karıncalanmalar söz konusu olabilir ancak ciddi sızlamalar ya da kızarıklıkların oluşmaması gerekir.Elbette bilinen ve köklü bir marka kullanmak, güvenliğiniz için önceden alınan tedbirdir.

KİMYASAL PEELİNG'İ DENEYİMLİ BİR DOKTOR YAPMALI
Hidroksi asitleri ilk kullanmaya başladığımda konsantrasyon ve pH konusunda birçok tartışma vardı. Şimdi ise mağazalarda satılan nemlendirici ve tedavi ürünlerinin çoğunda yüzde 10 ya da daha az AHA ve 3.5 ya da daha fazla pH söz konusu. Beta hidroksi asit (BHA) konsantrasyonu ise genellikle 0.5 ile 2 arasında seyrediyor (pH derecesi ne kadar düşükse hidroksi asit de o kadar tahriş edici ve güçlü olabilir). Güzellik Malzemeleri Üreticileri ve Distribütörleri Derneği'nin konuya ilişkin verdiği limitler bunlardır.
Dernek, yüzde 30 civarında yüksek konsantrasyonlar ve 3'e kadar pH'ları sadece profesyonel estetisyenlerin kullanımı için serbest bırakmaktadır. Yalnızca kimyasal peeling konusunda deneyimli doktor, yüksek konsantrasyonlu kimyasal soyma maddeleri kullanmalıdır.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA