Türkiye'nin en iyi haber sitesi
HOWARD MURAD

Cildi gerdirme veya yağ aldırma selülite çare olmaz

Vücut gerdirme işlemleri çok fazla kilo vermiş ve derisi sarkmış kadınlara uygulanır. Ancak gerdirme cildin dokusunu ve kalitesini değiştiremez, selüliti yok edemez

Marketlerde yol açtığı hasarı onarmak ve selüliti önlemek için birçok ürün vardır ve bu ürünler çok iddialı olsa da selülit tedavisinin dokuz metodundan birini uygulamadıkları için bu ürünlerin selülit üzerinde bir etkisi olmaz. Satışı yapılan ürünlerin çoğu ya hiç etki göstermez ya da çok az etki gösterir.
Zaman ve para harcamadan önce bilgi edinmek her zaman faydalıdır. Aşağıda, selüliti tedavi etmenin dokuz yolunu uygulamadıkları için aradığınız faydaları size sağlayamayacak olan birçok popüler ürün ve tedavi ile ilgili açıklamalar bulacaksınız.

ANTİSELÜLİT KIYAFETİ
Antiselülit baskı çorabı gibi ürünler giyildiklerinde mikro masaj uygulamak üzere tasarlanmıştır. Baseni korseli, külotlu çorap benzeri bir türünün; mide, kalça ve bacakların üstüne destek vererek selülit görünümünü azalttığı söyleniyor. En yeni ürünlerden biri ise içerisine mikro kapsüller haline getirilmiş greyfurt özü enjekte edilen külotlu çoraptır. Bazı ürünlerde protez üst beden ile vücut hatlarını düzeltmenin, karnı düzleştirmenin, popoyu yukarı kaldırarak şekil ve dolgunluk vermenin mümkün olduğu söyleniyor.
Bu ürünler selüliti tedavi ettiklerini iddia etseler de basınç etkisi dolaşımı azaltarak tahrişe neden olduğu için durum kötüleşir. Bu ürünlerden sadece bir tanesi; kıvrık katmanı patentli tabanıyla vücudu uzatarak, dik duruşu destekliyor ve çalışmayan kas gruplarını çalıştırıyor. Bu çoraplar, selülit ve varis damarlarını azalttıkları iddiasıyla müşteri topluyor. Ne yazık ki duruş üzerinde olumlu etkileri olmasına rapmen bu ürünlerin selüliti onarması mümkün değil.

SELÜLİT GERDİRME
Vücut gerdirme işlemleri çok fazla kilo vermiş ve deri kütleleri sarkmış kadınlara uygulanır. Sıkı ve diri vücut hatlarına sahip olmanın en fazla cerrahi müdahale içeren metotlarındandır. Kendinize aynada çıplakken baktığınızda kalçalarınızdaki sarkmış deriyi, bacaklarınızın üstünü ve karnınızı germek için çekebiliyorsanız, vücudunuza yeni bir şekil verebilirsiniz demektir. Vücut gerdirme işlemleri de tamamen aynı şeyi yapar. Alt vücut gerdirme; basen, popo, karın, bel ve kalçaları hedefler. Ancak vücut gerdirme cildin dokusunu ve kalitesini değiştiremez. Cildi gererken selüliti yok etmeyeceklerdir. Bu tür cerrahi müdahalelerin en belirgin sıkıntıları; bazı izlerin belirgin olması ve kozmetik cerrahi operasyonlarına göre iyileşmenin çok daha uzun sürmesidir.

SELÜLİT AMELİYATI
Selüliti azaltmaya yönelik cerrahi müdahalelerin birçok probleminden biri dermise zarar vermesidir. Tek etkili yaklaşım; etkiyi tersine çevirmek, dermis ve damarları daha güçlü ve sağlıklı hale getirmektir.

DETOKS DİYETİ
Genelde selülitten kurtulabilmek için selülite neden olan toksinlerden kurtulmaya yönelik özel bir diyete girdiğinizi söylersiniz. Toksin, vücutta hasar verici ve tahriş edici etkiler yaratarak sağlığı azaltan ve organların işleyişine olumsuz etki eden maddeler olarak tanımlanabilir. Homeostaz (denge); tüm vücut fonksiyonları dengede olduğunda meydana gelir. Bu denge kullanabileceğimizden ve harcayabileceğimizden fazlasını aldığımızda bozulur.
Vücudumuz iyi çalışıyorsa; her gün maruz kaldığımız toksinlerle onları etkisiz hale getirerek, dönüştürerek ve yok ederek başa çıkabilir. Mesela antioksidan birçok besin serbest radikal moleküllerini etkisiz hale getirir. Karaciğer birçok toksik maddeyi zararsız hale getirirken, kan atıkları böbreklere taşır, ayrıca karaciğer atıkları safra kesesi aracılığıyla bağırsaklara iletir
ve oradan atılmalarını sağlar. En iyi yaklaşım, gıda takviyeleri ve yaşam şekli seçiminizle sağlıklı, temiz ve saf besinlerle beslenerek toksinleri vücuda hiç sokmamaktır.

LAZER LİPOLİZ
Lazer lipoliz, İtalya'da geliştirilmiş yeni sayılabilecek bir tekniktir. Enjeksiyonlarla uygulanır, fiber optik bir lazerin vücuttaki yağları hedef alarak çok küçük zerreler halinde vücuda zerk edilmesiyle yapılır. Yaklaşık 500 gram yağ genelde emilerek vücut tarafından doğal olarak atılır. Lazer lipolizi yüksel volümlü uygulamalar için tasarlanmadığı halde çok yüksek oranlarda yağ sıvılaştırılarak emilmektedir. Yağ aldırmada da olduğu gibi bu metot da sadece yağ hücrelerini hedef alır, selülitleri değil!

YAĞ ALDIRMA
Yağ aldırma, vücudunuzun doğal hatlarını değiştirip güzelleştirebilirken selülitten şikayetçi olduğu için yağlarını aldırmaya karar veren bir kadın sonuçlar karşısında hayal kırılığına uğrayacaktır. Çünkü selülitlerinden kurtulamaz. Liposuction diyete ve egzersize karşı dirençli bölgesel yağları yok etmeyi başarırken, selülite neden olan dermal yağlara karşı etkisizdir. Aslında bazı durumlarda çukurlaşmaları olumsuz yönde etkilediği de söylenebilir.

KAS UYARICI SİSTEMLER
Kas güçledirme sistemleri kasları germek için uyarı gönderen küçük elektrik akımları sağlar. Teddaviler genelde bir saat sürer ve 10 seans halinde yapılır. Bu sistemlerin ne selüliti tedavi etmekte ne de kasları güçlendirmekte etkileri kanıtlanamamıştır. Kasların sıkılığını artırmak ve güçlendirmek için ağırlık antrenmanları, aerobik ve yoga izlemeniz gereken ilk yollar olmalıdır. Her durumda kasları güçlendirerek vücudunuzun daha iyi hissetmesini sağlar ancak görünür selülit üzerinde yok denecek kadar az etkiye sahiptir.

SELÜLİTLE SAVAŞMAK İÇİN NE TÜKETMELİ?
NAR
Doğadaki en potansiyel polifenol kaynağıdır. Polifenoller özellikle ciltte işlev gösteren antioksidan familyasıdır. Narda bol miktarda bulunan ellagic asit en önemli polifenoldür. Ciltteki inanılmaz antioksidan etkisi ile ellagic asit, serbest radikal hasarı ile meydana gelen selülitlere karşı savaşta önemli bir müttefiktir.

C VİTAMİNİ VE ÜZÜM ÇEKİRDEĞİ ÖZÜ
Ciltteki (ve aynı konuda tüm vücuttaki) olağanüstü antioksidan etkilerinin yanı sıra üzüm çekirdeği özü ve C vitamini; kolajenaz ve elastaz olarak bilinen ve bağdokudaki kolajen ve elastini parçalayan maddeleri ortadan kaldırır. Yani direkt olarak sarkmış, kırışık ve selülitli bir cilde yol açan hasara engel olan antioksidanlar bunlardır. Bu antioksidanlar iki yönlü bir savaş içerisindedir; biri serbest radikallere, diğeri bağdoku parçalanmasına karşı.

GOJİ MEYVESİ
Goji meyvesi çukurları yok etmekte oldukça etkilidir. İçeriğindeki besleyici maddelerin selülitten kurtulmada en etkili etkenleri içerdiği görülür. Sadece bununla kalmaz, genel sağlığa olan katkıları da gerçekten inanılmazdır. Her gün goji meyvesi tüketilen köylerde 100 yaşına kadar yaşamanın anormal bir durum olmadığı kayıtlara geçmiştir.

SERBEST RADİKALLERİ ETKİSİZ HALE GETİRİN
Öncelikle selülite yol açan hücre ve bağdokunuza verilen hasarı önleyebilirsiniz. İçsel ya da çevresel kaynaklı hasarın dokularımıza verdiği en yıkıcı zararlardan biri serbest radikal oluşumudur. Serbest radikaller, vücudumuzda hasar zincir reaksiyonu oluşturan saldırgan hücrelerdir. Hasarlar vücuda güneş ışığı ve kirlilik gibi birçok şekilde saldırabilir. Aslında vücudun nefes almak gibi doğal işleyişindeki birçok fonksiyonun yan ürünü serbest radikaldir. Selülit oluşumuna neden olan hasarı engellemek istiyorsak, serbest radikalleri etkisiz hale getirmemiz gerekir.

Serbest radikal hasarına yol açan kaynaklardan bazıları:
Güneşten gelen UV radyasyonu
Kirlilik
Sigara dumanı
Stres/depresyon
Uykusuz kalmak
Ağır egzersiz
Yetersiz beslenme
Hatta soluma gibi günlük fonksiyonlar bile serbest radikal oluşumuna neden olabilir.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA