Türkiye'nin en iyi haber sitesi
HOWARD MURAD

Dişleriniz gibi cildiniz de her gün bakım ister!

Cildinizi düzenli olarak temizlemek, anti aging ürünlerle tedavi etmek, nemlendirmek ve güneşin zararlı ışınlarından korumak gerekir. Cildi doğru ürünlerle her gün beslemelisiniz

Günlük cilt bakım uygulamalarınız sizin için en uygun ürünler ile kolay ve hızlı olmalı. Cildinizi temizlemek, anti aging ürünlerle tedavi etmek, nemlendirmek ve güneşin zararlı ışınlarından korumak istersiniz. Her gün hangi sıralamayla nasıl bir yol izlemelisiniz?
Eğer akne, kırmızılık veya ileri yaşlanma gibi problemleriniz varsa, aşağıdaki adımlarda küçük değişiklikler yapmanız gerekebilir.
İşte adım adım cilt bakımı:
1. Hassas cilt temizleyicisi: Cildinizi günde iki kere hassas bir temizleyici ile temizleyin: Böylece cildinizi kirden, kalıntı, makyaj ve pul pul görünen ölü hücrelerden ve yağdan arındırırsınız. Cilt temizleyicisini cildinize göre seçmek çok önemlidir. Eğer cildinizi, temizleyiciden 30 dakika sonra kuru, gergin ve sert hissediyorsanız; ürün sizin cildinize sert gelmiştir ve mutlaka başka bir temizleyici denemeniz gerekir.
Çünkü iyi bir temizleyiciyi uyguladıktan 30 dakika sonra cildinizin yumuşak ve esnek olması gerekir.
Çoğu insana içeriğinde hidroksi asitler (glikolik ve salisilik asit) bulunan temizleyiciler çok iyi gelir. Bu tarz temizleyiciler temizlerken aynı zamanda cildi soyarak ölü deriden kurtulmasını sağlar. Cilt tipinize göre AHA/BHA içeren temizleyicinizi her gün, haftada iki veya bir kez kullanabilirsiniz.
Nasıl bir temizleyici kullanırsanız kullanın cildinizi sıcak değil ılık bir su ile yıkadığınıza emin olun. Eğer akneli ya da akneye yatkın bir cildiniz var ise, cildinizin üzerindeki bakterileri temizlemesi için akne oluşumuna karşı özel içerikli bir temizleyici kullanmanız gerekir. Meyankökü özü veya Chamomile gibi tahriş önleyici maddeler içeren temizleyicilerin kullanılmasına özen gösterilmelidir. Ayrıca E vitamini de yatıştırıcı özelliği taşıdığı için içerikte bulunması tercih edilebilir.
Hatırlayalım; neden E vitamini?



SEKİZ FARKLI MOLEKÜL TİPİ VAR
E vitamini şemsiyesinin altında barınan sekiz farklı molekül tipi vardır. Hepsi de aynı elementlerden oluşur ancak moleküler şekilleri değişiktir ve böylece hücredeki farklı alıcılara uyum sağlarlar. Hepsi hücre duvarındaki lipitlere çekilir. Bu sebeple de hücrenin su tutma kapasitesinin artırılması açısından önemlidirler ve ayrıca yağda çözünebilirler.
E vitamini birçok bakımdan kendine has özelliklere sahiptir, bunlardan biri de birçok farklı görevi aynı anda yerine getirmesidir.
Tabii ki potansiyel bir antioksidandır.
Ayrıca mükemmel bir yumuşatıcıdır ve epidermis üzerindeki su kaybını önler, bu sebeple de nemlendiricilerde sıklıkla kullanılır. Aynı zamanda rahatlatıcı bir etkiye sahiptir. E vitamini ayrıca suda sabit kalır, bu sebeple de ürünlerde kullanılması kolaydır. Aslında o kadar sabit kalır ki kozmetikte çoğunlukla içerikteki diğer malzemelerin bütünlüğünü sabit tutmakta kullanılır.
Etkili bir E vitamini antioksidanı alfatokoferol'dür ve staratum corneum'un, C vitamini seviyesinin de oldukça düşük olduğu alt tabakalarında bulunur. C vitamini seviyesi daha altlarda daha da azdır. Vücudunuz sebumla cildin yüzeyine sürekli tokoferol ileterek, stratum corneum'u E vitamini ile donatmaya çalışsa da bu, asla yeterli değildir. Çalışmalar kuvvetli tek bir güneş ışınının bulunan tokoferolun yarısını yok ettiğini göstermektedir.
Ayrıca hepimizin yiyeceklerimizde daha az yağ kullanmayı tercih ettiği düşünüldüğünde, yiyeceklerden antioksidan gücünden faydalanılacak miktarda E vitamini elde etmemiz çok da kolay değildir.
C ve E vitaminleri güneş ışığı ile yok edilir, ancak E vitamini ayrıca ozondaki deliğe karşı da hassastır. Cildin üst tabakalarını alfa-tokoferol ile donatmanın önemli olmasının sebeplerinden biri de budur.

DAHA AZ KIZARIKLIK VE KABARMA
Yüzeysel E vitamini uygulamasının serbest radikal hasarını yok ettiğini konu alan sayısız bilimsel çalışma yayımlanmıştır.
Bir tanesinde sigara içtikten sonraki serbest radikal oluşumu izlenmiştir. Serbest radikallerin sayısı ilk duman öbeği cilde nüfuz ettikten sonraki 24 saat içinde giderek artarak maksimuma ulaşmıştır. Testler E vitamini uygulaması sonrasında tekrar yapıldığında, serbest radikallerin sayısı tamamen yarıya inmiştir.
Son 20 yıldır hayvanlar ve insanlar üzerinde yapılan güneş öncesi E vitamini uygulaması çalışmalarının birçoğu ciltte daha az kızarıklık ve kabarma olduğunu, daha az lipitin kaybedildiğini göstermektedir.
Bazı çalışmalar E vitamininin anti eflamatuar etkisinin güneşlenmeden sonraki kızarıklığı da azalttığını göstermektedir.
C ve E vitamini karıştırıldığında daha da fazla güneş koruması elde edilmektedir.
İşte bu yüzden içeriğinde E vitamini bulunan ürünler kullanılmasını tavsiye ediyorum.

TONİKLER HIZLA CİLDİNİZİ TAZELER
2. Tonik: Temizleyici ile tertemiz hale gelen bir cilde tonik sürerek, cildinizin PH dengesini fonksiyonlarının en iyi çalıştığı duruma getirebilirsiniz. Çoğu temizleyici cildi alkali bir şekilde tutar; bu da onu çok kolay zarar gelebilir ve enfeksiyon kapabilir hale getirir. Cildiniz doğal ortamında kendi kendine asidik duruma dönse bile, tonikler hızla cildinizi tazeler, ferahlatır ve nemlendiriciye hazır hale getirir. Eğer bir tonik kullanacaksanız, çok kurutucu olmamasına dikkat edin. Ve içeriğinde nane, kantaron, papatya veya portakal olmasını tercih edin.

Faydalı Bilgi:
Tonikler genelde cildin pH düzeyini ya da asit dengesini düzenlemekte kullanılır. Cildin kendine en çok faydayı sağlayabildiği pH düzeyi 4.5 ile 5.5 arasıdır ve çoğu temizleyicinin alkalin pH değeri 8 civarındadır.
(normali Ph 7'dir.) pH değeri 3 ila 7 arasında değişen bir tonik ile cildiniz asit pH'a dönecek ve rahatlayacaktır.
Gerçek şudur ki cilt, kendi pH düzeyini 5 civarlarında tutar. Bir tonik bunu saniyeler süresince başarabilir ancak cilt sağlığı için birkaç dakikalık başarılar başarı sayılmaz.
(Bazı durumlarda onarıcı etkili ürünleri aktif hale getirebilmek için, cilt neme ihtiyaç duyar ve bazı insanlar da su yerine tonik spreyleri tercih eder.)

3. Onarıcı: Cildinize nemlendirici öncesi onarıcı bakım uygulamanız çok faydalıdır. Genellikle gece yatmadan ya da hem gündüz, hem gece kullanılır.

RETİNOL İÇEREN ÜRÜN TERCİH EDİN
4. Nemlendirici: Her sabah mutlaka güneş koruması olan bir nemlendirici ile cildinizi nemlendirin, gece daha yoğun ve güneş korumasız ama içeriğinde bol antioksidan bulunan bir nemlendirici ile devam edebilirsiniz. Onarıcınızla aynı içeriği kullanmaktan endişe etmeyin çünkü anti-aging içerikli ürünlerin mucizelerinin sonu yoktur. Gece nemlendiriciniz için retinol içeren ürünler tercih edebilirsiniz.
Danışanlarımdan bu rutini her gün uygulamanın neden gerekli olduğuyla ilgili sorular alıyorum. Bu dişinizi fırçalamanız kadar önemli ve es geçilmemesi gereken bir rutin. Nasıl ki dişinizi her gün fırçalamazsanız dişleriniz çürür; cilt bakımınızı da bir, iki ya da üç gün atlarsanız çokça cilt problemiyle karşılaşmaya başlarsınız. Dişleriniz gibi cildiniz de her gün bakım ve ilgi ister.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA