Türkiye'nin en iyi haber sitesi
HOWARD MURAD

Daha iyi bir uyku için 6 ipucu

Yaz mevsimi uyku düzeni için hem iyi, hem de kötüdür. Sıcak hava uyku düzeninizi etkilese de yazın verdiği rahatlama ile daha kolay uyuyabilirsiniz. Uykuya rahat dalabilmek için teknolojiden uzaklaşın

Derin uyku almak, cildiniz için yapabileceğiniz en iyi şeylerden biridir. REM uykusu sırasında vücudunuz hücreleri yeniler ve kollajen üretir. Yaz saati, bize iş akışlarından, acelesiz aktivitelerden zevk almaya odaklanmak için bir fırsat verir. Gevşeme konusunda daha dikkatli olduğumuz ve sağlığımızın iyileştirilmesine uygun bir zamandır. Ancak uyku genellikle ihmal edilen bir alandır. Sıcaklıklar yükseldiğinde, nemli bir gecede kendinizi rahat hissetmek ya da güneşte aksiyon dolu bir günün ardından gevşemek için zorlandığınızı görebilirsiniz. Uyku yoksunluğunu yazın yazlık enerji rezervlerinden arındırmak için işte size birkaç ipucu:

1. Bir kutsal uyku alanı oluşturun: Yatak odanızı; bir eğlence merkezi veya ofis değil, uyku modu için uygun bir yere dönüştürün. Bu, yatağınızın serin, karanlık ve sessiz kalması anlamına gelir. Bir klimanız yoksa fan sizi rahatlatacaktır. Yatak odanız yeterince karanlık değilse, uyku maskesi kullanmayı deneyin. Ortamdaki ses sizi rahatsız ediyorsa, yumuşak köpük kulaklıklar veya rahatlatıcı sesli makine kullanın. Ayrıca iyi bir yatak, yastık ve çarşaf olması önemlidir. Bir arabaya ne kadar harcadığınızı düşünün. Yatağınızda arabanızdan çok daha fazla zaman geçirmek zorunda olduğunuz için, akıllı bir yatırım olduğunu düşünün. Ve gevşek, rahat pamuklu kıyafetler giydiğinizden emin olun.

2. Harika bir uyku için egzersiz yapın: Güneşli bir yaz günü, açık havada egzersiz yapmak için mükemmel bir zemindir. Gündüz egzersizleri uykuyu destekler ancak kendinizi dengelemek için yeterli zaman tanıyın (en az üç saat). Egzersiz, çok geç vakitlerde uykuya dalmak için vücudunuzu ve zihninizi canlandıracaktır.

3. Yaz partileri: Yaz partileri harika olur ancak bunun gece ritmini nasıl etkileyeceğini unutmayın. Üç saat alkol tüketirseniz, uykuya dalmak daha kolay olabilir ancak uyku döngüsü bozulur. Bir gece parti yapmak yerine, ballı sıcak badem sütü veya bir bardak papatya çayı deneyin.

4. Teknolojiyi ayarlayın: Gözlerimizi açtığımız andan gece çökene kadar cihazlarımıza bağlıyız. Sorun, akıllı telefonlar, iPad'ler, dizüstü bilgisayarlar vb. tarafından yayılan mavi spektrumdaki ışığın gün ışığını taklit etmesi ve beyne aktif hale gelmesi için bir sinyal göndermesi. Bu durum, uyku hormonu olan melatonin salınımı engeller. Bu iyi bir gece uykusu için kötü bir haberdir. Dolayısıyla yatmadan önce en az yarım saat önce teknolojik aletleri kapatırsanız, iyi bir uykuyu taahhüt edersiniz.

5. Uykuya hazırlanın: Yatma zamanı; zihin ve bedeninizi sakinleştirmek için nazik yoga pozları ve nefes egzersizleri de dahil olmak üzere gevşeme tekniklerini uygulamak için mükemmel bir zamandır. Uykudaki rahatlığınız yavaş ve derin nefesle başlayın. Yoğun bir günden ve akıl konuşmasından geçiş yapmak için bir başka sakinleştirici yol, bir şükran uygulaması geliştirmektir. Hâlâ yatakta yatarken, minnettar olduğunuz her şeyin zihinsel bir listesini yapın.

6. Uyku takvimi oluşturun: Her gece aynı saatte yatmaya çalışın. Gerçekçi olarak, bunun her zaman mümkün olmadığını biliyoruz. Ama eğer yapabilirseniz, yaklaşık yarım saat içinde her gece yaklaşık aynı saatte yatmaya çalışın. Zihninizi ve bedeninizi 'bu yatma vakti, uyku zamanı' olarak eğitmeye başlayacaksınız.



TUTKULARINIZI YENİDEN KEŞFEDİN!
Yaz mevsiminin insanı motive eden ve kendini iyi hissettiren havasını inkar etmek imkansız! Üstelik günler de uzun sürüyor. Takvimimizin köşesinde yaz hafta sonlarını hevesle planlıyoruz. Bu, uzun zamandır beklediğimiz geçiş, tutkularımızı, önceliğimizi belirlemek ve boş zamanlarımızı en etkin şekilde, bize en fazla içsel tatmin getiren yolla nasıl geçirebileceğimiz üzerine düşünmek için mükemmel bir zaman. Sonuçta, enerjimize yeniden odaklanmak ve ofisin ve mesleki sorumluluğun sıkı ve sürekli talep eden sınırlarının ötesine geçmek için kendimize biraz zaman ayırmak için yaz gibi bir vakit yok. Bunu aklımızda tutarak, stres azaltmak için tutkularımızın peşine düşüp kendimizi onları yapmaya adamanın, hayatımıza etkin bir şekilde zaman ayırabilmemizin birkaç yolu vardır.

TUTKULARINIZIN LİSTESİNİ YAPIN!
Size en çok mutluluk ve zihinsel, duygusal veya fiziksel ödül getiren şeyleri gerçekten düşünmek ve belgelemek için bir dakikanızı ayırın. İş ve günlük talepler dışında sizin için en önemli şey nedir? Son zamanlarda yaşadığınız en eğlenceli anlar nelerdi? O anlarda ne yapıyordunuz? Parayı boş verin! O hayatınızda olmasaydı ne yapardınız? Düzenli olarak yapmayı sevdiğiniz şeyler neler? Yapmayı sevdiğiniz şeyleri belirleyin.



BOŞLUK YARATIN!
Tutkularınızı tanımladıktan ve onayladıktan sonra, hayatınızın bu bileşenlerini keşfetmek için ayırdığınız zamanı her gün 10-15 dakika arasında tutun ve gündeminize veya takviminize yazın. Küçük başlayın; unutmayın ki her sabah veya öğle yemeği boyunca Instagram'da 20 dakika zaman harcayabiliyorsanız, bunun için de alan yaratabilirsiniz. İster sabah yaptığınız ilk şey olsun, ister geceleri olsun; bu saati işiniz veya diğer günlük sorumluluklarınız kadar özel bir alışkanlık ve taahhüt haline getirin. Bir oyuna girdikten sonra, o tutkuyu aşamalı olarak yetiştirerek o zamana eklemeye devam edin ve kişisel hayatınızı önceliklendiren kişisel süreçlerinizi her geçen gün rafine edin.

ÖNCELİKLİ ENERJİ
Enerjimiz en önemli para birimimizdir. Çevremizdeki enerjiyi her zaman tam kontrol altında tutamıyoruz (iş yeri senaryoları veya halka açık etkileşimler söz konusu olduğunda), öncelik verdiğimiz enerjide bir sözümüz vardır. Olumlu bir ortamın etkisi ile zihninize nazik olun. En çok önem verdiğiniz şey için yer yaratmakla kalmayıp aynı zamanda hayatınızı olumlu yönde etkileyen sevimli, tutkulu insanlarla etrafınızı sarmak için çaba gösterin. Bu bağları, sizi en iyi kendinize doğru sürekli destekleyen ve motive eden insanlarla paylaşın. Bunu yapın ve şüphesiz, bu yaz ve sonrasında kendi tutkularınıza yansıtacak olumlu enerji ve mottoyu içselleştirin.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA