Türkiye'nin en iyi haber sitesi
ÖNERİ-YORUM ŞEREF OĞUZ

Bilgiye kurşun!

Belki de Avrupa uyum süreci etkisi veya artan milli gelir etkisiyle; trafik yönlendirme levhalarında, gözle görülür iyileşme var. Özellikle büyük kentlerde ve otoyollarda, yükseltilmiş standardın sonuçlarını görmek mümkün.
Bu işi Karayolları yapıyor. Genel Müdür Cahit Turhan, AA'dan Arife Yıldız Ünal'a; geçen yılki harcamanın 23 milyon lira olduğunu söylüyor. Yöre sakini dahil turisti, yabancısı ve sürücüsüne, 250 bin M2 yola dair bilgilendirme ve 1 milyon adet yönlendirme levhası var. Yüklü bir maliyet...
Sorun; bu bedelin içinde, trafik levhaları yenilenme gerekçesinde... 8 milyon lira; çalınma ve kurşunlanmaya harcanmış. Hangi sebeptendir bilinmez, birileri koca trafik levhayı götürmüş. Müdür Turhan; trafik işaret levhalarının %6'lık bölümünün, çalınma ve kurşunlanma sebebiyle yenilendiğini söylüyor. Yüzde 1.2'lik kesim de trafik kazaları yüzünden yenileniyor.
Şu levhalara kurşun sıkma işini; fevkalade vahim buluyorum. Dikkat ederseniz, siz de kurşun deliklerini fark edebilirsiniz. Özellikle kent dışındaki yollarda, kevgire çevrilmiş levhalar var. Bazı silahlı sürücüler belli ki bu levhaları "atış poligonu" misali hedef tahtası haline getirmiş.
Bana ilginç gelen, kendisine bilgi veren veyahut yönlendiren bu levhaya bir insanın neden ateş etme ihtiyacı hissettiğidir. Bilgiye kurşun sıkabilen bu zihin yapısı, büyük ihtimalle birkaç kilometre sonra sizi "hatalı sollayacak", veya trafiğe dair bir dizi ihlali gerçekleştiriyor olacaktır.
Ucuzlayan güneş panelleri, gelişen kablosuz iletişim teknolojileri sayesinde acaba trafik levhalarına kamera takamaz mıyız? Karayolları, yıllık yenileme bütçesinden bir bölümünü, "bilgiye kurşun sıkanları teşhis" için kullansa, caydırıcı olabilir mi? Bana göre denemeye değer...

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA