Türkiye'nin en iyi haber sitesi
ÖNERİ-YORUM ŞEREF OĞUZ

Sınır ticaret merkezleri

Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı, Doğu ve Güneydoğu'da sınai ve ticari faaliyetlere hız verecek sınır ticaret merkezlerini geliştirmenin önemini vurguluyor: "Uludere, Gülyazı, Üzümlü Derecik gibi yerlerde sınır ticaret merkezleri oluşturmaya hazırız." Karşı tarafın da hazır olması halinde sistem çalışabilecek. Bu sayede Uludereler olmayacak, sigara kaçakçılığına gerek kalmayabilecek.
Sınır ticaret merkezi (STM), hayat standardının düşük ve işsizliğin yüksek boyutlarda olduğu bölgelerimiz için geliştirilen bir yaklaşım.
Bu bölgelerde ekonomik, sınai ve ticari faaliyetlere ivme kazandırmayı, esnaf ve tacirler için komşu ülkelere ticaret merkezleri vasıtasıyla ticaret yapılarak ihracatı artırmayı ve vergi kolaylıkları sağlanarak il ihtiyaçları dâhiline ithalatı mümkün kılan münhasır bir ticaret modeli.
9 yıldır hayatımızda. 2003'te Artvin, Ardahan, Kars, Iğdır, Ağrı, Van, Hakkâri, Şırnak, Mardin, Şanlıurfa, Kilis, Gaziantep ile Hatay STM kapsamına alınmış. Buraya girmek uygunluk belgesi gerektiryor ve şartları sağlayanlar hangi ürünün alınıp satılabileceğine ilişkin kotalar çerçevesinde ticaret yapıyor. Esnaf ya da tacirler, belge için odalara başvuyor, değerlendiriliyor ve uygun bulunanlara belgesi veriliyor. Dünya ticaretinin % 80'i, komşular arasında yapılıyor. Bu bölge, hatta il bazına indirgediğinizde, Doğu ve Güneydoğu için son derece verimli olabilecek, Uludereleri önleyebilecek ve Arap Baharı kuşağındaki gerilimler sona erdiğinde insanımıza son derece büyük fırsatlar sunabilecek bir yöntem.
Dağa çıkaran kadar dağdan indirenin de ekonomi olduğunu öğrendik. İnsanlara kaybedeceğinde üzüleceği şeyler kazandırmaya bakın. Bu onları birlikte davranmaya yönlendirecektir. Sınır ticaret bölgeleri, toplumsal barış açısından da son derece önemli.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA