Türkiye'nin en iyi haber sitesi
ÖNERİ-YORUM ŞEREF OĞUZ

Klavyede €, $, £, ¥ var ama TL nerede?

Merkez Bankası Başkanı Erdem Başçı; TL simgesi için; "Sağda da solda da kullanılsa, başımızın üstünde yeri var" diyor ve ilâve ediyor; "Bunun yasal bir tarafı yok; önemli olan simgeyi vatandaşların benimsemesi."
Doğrudur; TL simgesinin başımızın üzerinde yeri var ama klavyede yeri yok. Bilgisayarda kullanmak için MB sitesinden bir program indiriyor ve AbakuTLSymSans adlı fontu seçip AltGr+T tuşuna basınca görebiliyoruz ama... Dolar, Euro, Sterlin hatta Yen gibi klavyelerin üzerinde göremiyoruz.
Bundan çeyrek asır önce Türkiye'de daktiloların yanına bilgisayar klavyeleri de konulmaya başladığında, her firma kendi klavyesiyle satılırdı. O dönemde ASCII karakter kodları için bizim TSE'den "İ, ı, Ç, ç, Ş, Ğ, ğ, Ö, ö ve Ü, ü" gibi alfabemize has harflere dair standart istenildiğinde, bizimkiler ilgisiz kalmıştı. Daha sonra Microsoft; Windows ile önümüze Türkçe karakterleri serpiştirdiği Q klavyeyi koymuş, "işte standardınız" demişti.
Şimdi TL'mizin bir simgesi var. Pazarcı elindeki boyalı kalemle yazabiliyor, biz klavyede rahatça tuşlayamıyoruz. Başaranlarımız da font değişince TL simgesini gözden kaybediyorlar. Yapılacak olan, Microsoft, Google, gibi firmaların yanı sıra HP, IBM ve yerli üreticiler ile müzakere edip, TL sembolün yazılımlarda, font tasarımlarında ve bütün yerli klavye üretiminde kullanılmasını sağlamak...
Başımızın üstünde yeri var ama biz beyaz yakalılar, bilgisayar kullananlar TL sembolünü, önündeki klavyede görmek istiyoruz. Tıpkı $ ve euro; gibi... Misal T tuşu, bana göre en uygun yer olabilir.




Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA