Türkiye'nin en iyi haber sitesi
ÖNERİ-YORUM ŞEREF OĞUZ

KOBİ'den OBİ'ye

Küçük ve Orta Boy İşletmeler... 80 öncesi ithal ikameci bakışı terk edip dışa açık büyüme stratejisini benimsediğimiz süreçte doğdular. 90'lı yıllarda Rahmetli Özal'ın vizyonu ile palazlandılar. Çabuk doğan, hızla büyüyen... Kaybedecek şeyi az olduğundan risk iştahı yüksek... Az sermaye ile çok istihdam oluşturan... Anadolu Kaplanları'nın adı...
28 Şubat sürecinde askeri vesayetin büyük sermayenin talepleriyle dövmeye çalıştığı kesim... İhracatı uç noktalara taşıyan, üretimi çeşitlendiren ve ülkenin bugünkü ekonomik gücüne ulaşmasında büyük pay sahibi KOBİ'ler...
Ancak Küresel Kriz ve rekabetin yeni şartları, KOBİ'leri de dönüşüme zorluyor. Bunlardan en önemlisi, ölçek sorunu...
Hükümetin evlenen KOBİ'ye milyonluk desteği, bunu sağlamak için zaten... İşbirliği ve işbölümü sayesinde KOBİ'ler, OBİ'leşecek. Kısaca küçükler birleşip Orta Boy İşletme (OBİ) olacak.
Fakat bir sorun var... İşbirliği ve işbölümünün temel şartı, güvendir. Birlikte iş yapma konusunda zaten sancısı olan iş yapma kültürümüzde, bunu oluşturacak düzenlemeler şart.
Nitekim biz bunu yaptık... 2012'nin 1 Temmuzu'nda yürürlüğe giren Yeni Ticaret Kanunu bunu sağlayacaktı.
Henüz kimin yaptığını anlamadığım sabotaj ile bu devrimci yasanın içinden 3 hayati madde çalınmış, birlikte çalışmak için gereken şartlar iğdiş edilmişti. Sayalım:
1- Şeffaflık: Ortağına, paydaşına, kamuya, müşteri ve tedarikçisine web aracılığıyla şirketin temel bilgileri sunulacaktı. Olmadı.
2- Hesap verebilirlik: Yalnızca halka açık şirketlerle sınırlandı, KOBİ'ler muaf tutuldu.
3- Ortak hesaptan para çekme: Bu madde ortağını dolandırmamak için en kritik olanıydı ve yasadan çıkarılıverdi.
Şimdi diyoruz ki; madem KOBİ'leri OBİ'leştireceğiz... Bunun için de işbirliği, evlilik şart...
O halde gelin TTK'dan çaldığınız maddeleri geri verin. Evlilikler, mantıklı, mutlu, üretken ve uzun soluklu olsun.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA