Türkiye'nin en iyi haber sitesi
ÖNERİ-YORUM ŞEREF OĞUZ

Kentsel dönüşümün Fikirtepe fikirleri

İstanbul'da Kentsel Dönüşümün Geleceği ve Fikirtepe Çözüm Çalıştayı'ndayız. Kürsüdeki uzmanlar, Fikirtepe üzerinden dönüşümün sosyal, ekonomik etkileri ve doğal olarak karşılaşılan sorunları aktarıyor.
Amaç, çalıştay sayesinde bu projenin hayata geçirilmesi sürecini hızlandırmak.
Dönüşüm, daha iyi bir yarın uğruna dünü geride bırakmaktır.
Kentsel dönüşümden muradımız da budur. Daha iyi bir kent uğruna, dünü inkâr etmeden, geride bırakmak. Fikirtepe eğer ülke için model olacaksa, bir sonraki dönüşüm alanlarını daha şanslı kılacak olan da budur zaten.
Zira yasa koyucudan uygulayıcıya, kamudan yatırımcıya, hak sahibi, sosyal dokunun bütün paydaşları olarak, hayatın içinden, uygulamadan öğrenebiliyoruz. Hataları düzeltiyor, başlangıçta öngörülemeyenleri düzeltiyor, tıkanan alanlarda yeni çözümler geliştiriyoruz.
Çalıştaylar, amacı net ve katılımcıları doğru seçilmiş ise iyi bir moderatörle harika sonuçlar doğuran etkinliktir.
Dünkü Fikirtepe Çözüm Çalıştayı, bu açıdan son derece verimli geçti ve bende oluşan kanaat, kentsel dönüşümün yeni sürümünün Fikirtepe'den çıkacak fikirlerle oluşacağıdır.
Kentsel dönüşüm neden önemli?
Dünyada 1 milyon yerleşke var. 18 bini turizm varış noktası olan kürede yüz yıldan eski 1000 kent, bin yıldan eski 100 kent var. İstanbul, ilk 100'de ama dönüşümü başarabilirsek ilk 10'a girmemiz pekâlâ mümkün.
Tarih sahnesinde binlerce yıl var kalabilmenin 3 temel şartı var. 1- tarihi kültürel miras, 2- doğal kaynaklar ve 3- yerel kabiliyetler... Bunların üçü, eşanlı bir arada ise o kent daima var oluyor, gelişiyor. Kentsel dönüşümü ben yerel kabiliyetlerin zihin yapılarını geleceğe akort etmesi olarak tanımlıyorum Nitekim bir kentin yarını o kentin kanaat ve eylem önderlerinin zihin yapısından başka bir şey değildir. Fakat sorun, artan fert başına milli gelire paralel olarak fert başına yaşam kalitemizin gelişmemesidir. Eğer bina iştahımız yaşam kalitemizden hızlı gelişiyorsa, bu bizi daha iyi bir yarına taşımayacak.
Fikirtepe Çalıştayı'na dair biri iyi diğeri kötü 2 haberim var. Önce kötü haber: Dönüşüm zor olacak. Nitekim "kolay" demedik, "mümkün" dedik. İyi haber ise pilot uygulama başarılı olursa yakın gelecekte Fikirtepe Kriterleri'ni konuşuyor olacağız. Kahramanlarını minnetle anarak...
Netice; dönüşmeyi bekleyen 6.5 milyon konut var ülkede...

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA