Türkiye'nin en iyi haber sitesi
ÖNERİ-YORUM ŞEREF OĞUZ

Akıllı yalıtım ucuz petrolden daha faydalı

Akıllı eşya çağındayız. Telefonundan arabasına, yolundan binasına dek her şey akıllanıyor. Amaç, daha az kaynakla daha fazla verim elde etmek, daha güvenli, sağlıklı ve sürdürülebilir refah oluşturmak…
Ne zaman cari açıktan söz ediyor olsam parantez içinde daima (akıl açığı) açıklamasını ilave ederim. Zira özüne baktığınızda cari açığa konu olan pek çok sürecin, akılsızlıkla örtüştüğünü görürsünüz. Misal 15 milyon akıllı telefona 4 milyar $'ı harcayıp iş süreçlerine veya iletişim süreçlerine fazlaca katkı sağlayamamak gibi.
Bunlardan daha dramatik olanı, enerjiye dairdir.
Verimliliği artırılmış bir bina ile yalıtımsız bina arasındaki maliyet farkı %2'yi dahi geçmez iken enerji faturasında %50 tasarruf sağlıyor olmamız gerçeği ortadadır ama aklımızın kapsama alanı dışında tutulur.
Mühendislikte bir kural vardır; "insanı eğitemiyorsan, malzemeyi eğit." Yalıtım sürecini inşaatın tasarımından itibaren uyguladığınızda enerji verimliliği de tavan yapıyor zaten. Yalıtım malzemesi denince Türkiye'de en eski şirketlerden olan Ytong, 1965'ten bu yana ülkemizde 23 milyon m3 malzemeyle 1.7 milyon ısı yalıtımlı konut üretti ve bu dramatik farkın adeta ispatı oldu.
Türk Ytong Yönetim Kurulu Başkanı Fethi Hinginay'a, "malzemenin cari açık üzerindeki etkisini" soruyorum. Enerji kaybının %40'ının yalıtımsız dış duvarlardan geldiği gerçeğine şu örneği veriyor: "Aynı yalıtım değeri, 54 cm yatay delikli tuğla ile sağlarken, bims türü malzemede 44 cm, düşey delikli tuğlada 36 cm ancak ytong türü akıllı malzemede 15 cm ile mümkün."
Peki, kamu bu konuda ne yapıyor? Isı yalıtım standartlarını belirleyen TS 825, son teknolojik gelişmeler ışığında yenilenmesine rağmen akılsız malzeme üreticilerinin "henüz hazır olmayışı" yüzünden lobicilik gücüyle hala uygulamaya geçirilemedi.
Enerji Bakanı'nın Enerji Hanım projesine başından beri inanmış biri olarak biliyorum ki enerji verimliliğinde atacağımız adımlarla yılda en az 12 milyar $'lık tasarruf sağlanacak. Petroldeki düşüş bizi şimdilik rahatlatmış olabilir ancak kalıcı verim, daha akıllı süreçleri hayatımıza katmakla mümkün olacak.
Tıpkı cari açık (akıl açığı) kaynağı yalıtımsız binaları, artık akıllı malzemeyle üretmeye başlamak gibi…

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA