Türkiye'nin en iyi haber sitesi
ÖNERİ-YORUM ŞEREF OĞUZ

'Ülke aleyhine çalışan fahri konsolosa müsaade etmeyiz'

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ile Katar'ın başkenti Doha'dayız. Bakan, Katar yöneticileriyle ikili temaslar için buradaydı. Ayrıca ABank ve Katarlı CBQ'nun sponsoru olduğu Katar Masters Golf Turnuvası'nda 13'üncü deliğe dek yarışmaya katıldı ve 40 takım arasında 6'ncı olmayı başardı.
Bakana, belgeleri yenilenmeyen 51 fahri konsolosu soruyoruz. Bakan'ın cevabı net: "Biz paralel yapıya bağlı fahri konsoloslukları yenilemiyoruz." MİT'ten gelen raporlar ışığında paralel yapının adamı bu 51 fahri konsolosa dair Çavuşoğlu'nun tespiti ilginç.
"Bu insanlar Türkiye'nin aleyhine çalışıyor. Hem fahri konsolos adı altında bazı hakları elde edeceksin, ondan sonra Türkiye'nin aleyhine çalışacaksın. Bu kabul edebileceğimiz bir şey değildir."
Peki ya fahri konsolosluk yaptıkları ülkelere durumu nasıl izah edeceğiz? Dışişleri Bakanı, bu durumu dost ülkelere de ilettiklerini söylüyor ve devam ediyor: "Türkiye'nin aleyhine çalışan, Türkiye'yi yıkmak için çalışan, Türkiye'nin imajını bozmaya çalışan ve Türkiye hakkında yanlış haberler yayan, iftiralar atanların fahri konsolos olmasına müsaade etmeyiz. Bu kadar net..."
Belgeleri yenilenmeyen paralel yapının adamı 51 fahri konsolosun yerine, Türkiye'nin aleyhine değil, çıkarına çalışanlar görevlendirilecek. Dışişleri Bakanı, bu konuda üzerlerine düşen görevi yapacaklarını söylüyor ve paralel yapının benzer girişimlerine karşı tedbir alacaklarını belirtiyor.
Çavuşoğlu'nun Katar temaslarında ele alınan diğer konu, Mısır ve Suriye politikalarında Katar ile işbirliğiydi. Fikir ayrılığı oluştuğu yönündeki algıyı hatırlatıyoruz. Çavuşoğlu'nun sözleri şöyle: "Aynı çizgideyiz. Hiçbir ayrışma yok. Mısır'da da istediğimiz aynı, Suriye'de de, Libya'da da..."
Peki, bu algıyı oluşturan sorun nedir? "Sorunun çözülmesini istiyoruz. Kapsamlı çözüm istiyoruz. Libya'da ateşkes istiyoruz. İki taraf bir araya gelsin, müzakere etsin diyoruz. Suriye'de de terör örgütleriyle mücadele etmek gerekiyor. Siyasi dönüşüm sağlanmadan istikrar gelmiyor."
Mısır konusunda da Katar ile görüş ayrılığı olmadığını söylüyor Bakan: "Mısır'ın güçlü olmasını istiyoruz. Mısır bugün başkalarının yardımlarıyla ayakta duruyor. Biri yardım etmeyi bıraksa çökecek. Biz, Mısır'ın parasını istemiyoruz ki. Bizim başka ülkelerde ne amacımız olabilir?"
Çavuşoğlu'nun altını çizdiği diğer konu, bu ülkelere dair gizli ajandamızın olmadığı yönünde: "Biz onların iyi olmasını isteriz. Darbeciler ülkeyi mahvetti. Gördüğünüz yanlışları da söylemeniz lazım. Bu o ülkeyi sevdiğimizin bir göstergesidir."

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA