Türkiye'nin en iyi haber sitesi
ÖNERİ-YORUM ŞEREF OĞUZ

Körfez'den Türkiye'ye finans hattı

Commercial Bank Of Qatar, Anadolu Grubu'ndan yüzde 75 hissesini satın aldığı ABank (Alternatifbank) üzerinden Körfez ülkeleri ve Türkiye arasında finansal bir köprü haline geldi. 'Katar Türkiye'den çekiliyor' diyenlere bu işbirliğinin cevabı: "Daha yeni başlıyoruz"

Ana hissedarı Commercial Bank of Qatar (CBQ) olan ABank, Körfez ülkeleri ve Türkiye arasındaki ticaret hacmini büyütmeyi hedefliyor. ABank, Birleşik Arap Emirlikleri, Katar ve Umman'ı kapsayan coğrafyadaki etkin bir oyuncu olan CBQ ile hem bireylerin tasarrufunu Türkiye'ye taşımayı hem de bölgeler arası dış ticaretin büyük kısmını finanse etmeyi amaçlıyor.
2013'te ABank'ın yüzde 74.25 hissesini Anadolu Grubu'ndan alarak Türkiye'deki faaliyetlerine başlayan, Katar'ın ilk özel bankası Commercial Bank of Qatar (CBQ), Anadolu Grubu ve ABank Yönetim Kurulu Başkanı Tuncay Özilhan ve ABank Genel Müdürü Meriç Uluşahin'in ev sahipliğinde, Türk işadamlarını Doha'da ağırladı. 100'e yakın Türk ve Katarlı işadamını buluşturan gezide, iki bölge arasındaki ticaret hacminin genişletilmesinde ABank'ın stratejik konumu üzerine önemli bilgiler paylaşıldı.
İşadamları toplantısında konuşan ABank Yönetim Kurulu Başkanı Tuncay Özilhan, "uluslararası alandaki bu ortaklığın sunduğu itibar ve finansal güven sayesinde, Türk bankacılık sektörünün en düşük faizli tahvil ihracını gerçekleştirdik. Katar'la artan dostane ilişkilerinin, ticaret ilişkileriyle de desteklenmesi için CBQ ve ABank olarak ticari köprü rolümüze vurgu yapıyoruz" dedi.
Gezi kapsamında düzenlenen toplantıda konuşan ABank Genel Müdürü Meriç Uluşahin, "bu uluslararası bilgi birikimi ve sermaye gücü ile reel sektöre yatırım, dış ticaret ve proje finansmanı kredileri ile daha fazla kaynak aktarmak istiyoruz" şeklinde konuştu.
Körfez pazarını ihracatçılarımıza açacaklarını belirten Uluşahin, alternatif kaynak arayışında civar ülkelerdeki tasarruf sahiplerini çekmenin önemine değindi: "Katarlı bireylere dönük özel bankacılık hedefimiz var. Özel bankacılık, ABank olarak 2015'te büyüyeceğimiz alanlardan birisi. Katarlı ticari sermayenin yanı sıra bireyleri de özel servislerle Türkiye'ye çekmek istiyoruz.
2014'te Abank'ın aktif büyüklüğünün 11 milyar liraya ulaştığını belirten Uluşahin "kredilerde sektörün 4 puan mevduatta ise 5 puan üzerinde büyüdük. Geçtiğimiz yıl ilk dokuz ay itibariyle bir önceki yılın aynı dönemine kıyasla yüzde 89 kâr artışı ve yüzde 15.7 özkaynak kârlılığı sağladık" dedi.

'Tamamını verelim dedik, kalmamızı istediler'
Tuncay Özilhan, bankacılık sektöründe kalıcı olup olmayacakları sorusuna şu cevabı veriyor: "Şu anda yüzde 25 ortağız. En başında da 'kimyamız tuttuğu takdirde ortaklık gerçekleştireceğiz' demiştim. 1.5 yıllık tecrübemiz kimyamızın tuttuğunu gösteriyor. Bu dönem zarfında CBQ Türkiye ve Abank'ı daha iyi tanıma imkânı elde etti. Biz hem CBQ'nun imkânlarını ve bölgedeki potansiyelini daha iyi gördük. Önemli bir yapının oluştuğunu ve hem sermaye yönünden kuvvetli bir yapının oluşmasının Abank ve Türkiye'ye sağladığı avantajları gördük. Anlaşma sırasında biz 'tamamını verelim' dedik ama kalmamızı çok istediler. Dolayısıyla onlar da akıllı bir iş yaptı biz de akıllı bir iş yaptık. ABank'ta önemli bir değer çıktığına her iki taraf da inanıyor. Biz bir değer istedik 'kalırsanız veririz' demeye getirdiler. Biz de kalıyoruz ve inanıyoruz dedik. Kimyamızın tuttuğunu görünce de kalmakla iyi yaptığımızı inanıyorum. 1.5 sene oldu. 2-3 sene içinde hızlı büyüme temposu içine girecek. Hakikatten dünya finans piyasasındaki güçlü bir ortağın farkını hissettik ve gördük. Borçlanmada görüyoruz, sendikasyonlarda, kredilerde göreceğiz. Reytingde gördük. Hazine'den ucuza borçlandık."

Katar ile Türkiye arasında köprüyüz
ABank Genel Müdürü Meriç Uluşahin, ana sermayedarları CBQ olan aBank'ın 3 yıllık stratejisinde Katar ile Türkiye arasında, dış ticaretin finansmanından Katarlı bireylerin mevduatına dek geniş alanda faaliyetler bulunduğunu söylüyor: "Bireysel düzeyde önemli miktarda mevduat yatırımı yapmak isteyenler olduğunu biliyoruz. Buna göre mevduat ve fon ağırlıklı birtakım ürünler geliştiriyoruz. Dolayısıyla 2015'te Katar'ın Türkiye'de yatırım yapmak isteyen bireysel müşterilerine yönelik ürün ihracatımız olacak."
CBQ'nun şimdiye kadar satın alma dahil Türkiye'ye 11 milyar lira aktardığını belirten Uluşahin "5 yıl vadeli 250 milyon dolarlık bir eurobond ihracı yaptık. Buna Körfez, ABD, Avrupa ama en önemlisi Uzakdoğu'dan yüksek katılım gördük. İhraca 6 kattan fazla talep geldi. 160'tan fazla yatırımcı talep gösterdi. Türkiye eurobondlarının 40 baz puan altında maliyetlerle bu kaynağı Türkiye'ye getirerek, sektördeki bankalardan 60 baz puan kadar avantajlı maliyetle ihracımızı tamamlamış olduk" diye konuştu.



Oturanlar:
İpek Özkan (ABank Yön. Kur. Üyesi)
Didem Çerçi (ABank Yön. Kur. Üyesi)
Meriç Uluşahin (ABank Genel Müdürü)
Müge Öner (ABank CFO'su)

(Soldan Sağa):
Elaine D Stevens (CBQ)
Fahad Abdulrahman Badar- Kemal Semerciler- Hurşit Zorlu (ABank Yön. Kur. Üyeleri)
Omer Hussain I H Al-Fardan (ABank Yön. Kur. Üyesi)
Tuncay Özilhan (ABank Yön. Kur. Başkanı)
Mohd Ismail M Mandani Al-Emadi (ABank Yön. Kur. Üyesi)
Abdulla Saleh Al Raisi (CBQ CEO'su)
Murat Tekin (ABank)
İzzat Dajani-Nicholas C. Coleman (ABank Yön. Kur. Üyeleri)

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA