Türkiye'nin en iyi haber sitesi
ÖNERİ-YORUM ŞEREF OĞUZ

Vatandaşı hastanede rehin alanın alnını karışlarım

Bundan 8 yıl önce Erdoğan bir özel hastane açılışında Ak Parti hükümetinin sağlık hedefini anlatıyordu: 'Parası olana bakarız, parası olmayan başının çaresine baksın', yok böyle bir şey. Göreve geldik, hastanelerden rehine toplanıyordu. Ama şu anda bir tane böyle rehine gösteremezsiniz. Benim vatandaşımı hastanede rehin alacak olanın alnını karışlarım...
Bu, son derece büyük bir iddia... Gerçekleştirmek ise daha da büyük proje idi. Fakat başarıldı. Sağlıkta özel-kamu farkı kalktığı gibi bu alanda küresel başarı öyküsü olduk. Şimdi bunu hastane şehirlerle yakın coğrafyanın hizmetine sunuyoruz.
Bu iddialı sözün altını boşaltmak için sağlık sistemindeki en küçük aksaklık dahi medya aracılığıyla büyütüldü hatta "alnını karışlarım" sözü, alaya alındı. Ancak hayatın pratiği, sağlıkta gerçekten çağ atladığımızın ispatı oldu.
Aziz Nesin
'in eski Türkiye'yi anlatan "ölmüş eşek" adlı mizah kitabını hatırlıyorum. Araba kazası sonrası olay yerindeki diyalogdan aklımda kalan cümle şuydu: "Böylesi şans kimde vardır. Çok şanslı birine ancak gelir, ambulans çarpar." Bugün yaşlısı genci, karadan, havadan ücretsiz ambulans ile hastaneye taşınıyor.
Bu başarının altında yatan, sadece vatandaşa sağlık hizmetinde çağ atlatma isteği değil, aynı zamanda bunu sağlayacak finansman yöntemleri ve proje disiplinidir. Bütçe kaynaklarının faiz ödemeleri tuzağından kurtarılmasıdır. Pahalı ilaca akıtılan milyarları kamu sağlığına yönlendirmektir.
Sağlıktaki bu başarının ekonomiye katkısı, yakın gelecekte yeni gündem maddemiz olacak. Bilim Konseyi'nde Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın sağlık ekosistemi oluşturulmasına dair sözleri, seçimin ardından milli gelire, tıpkı inşaat gibi bu sektörün de katkı vereceğini gösteriyor.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA