Türkiye'nin en iyi haber sitesi
ÖNERİ-YORUM ŞEREF OĞUZ

Hükümetin yaz atılımı

Hükümetin hazırladığı 2 ekonomik paket, büyümeyi hızlandıracak acil eylemlere yer vermesi açısından önemli... Sıkıntılı alanlara yönelik öncelikler içinde turizm ve inşaat geliyor. Bu iki sektörün istihdama katkısı tartışılmaz ve uygulamanın hızı, başarıyı belirleyecek.
Türkiye'den ev alan yabancıya önce oturma izni sonra vatandaşlık tanıma, son dönemde sektörün ileri gelenleri tarafından dillendiriliyordu.
Özak GYO'dan Ahmet Akbalık'ın, böylesi bir karar alınırsa, "dünyalının ikinci vatanı oluruz" dediği düzenleme, sektörün önünü açacağı gibi döviz kazandırıcı yönüyle cari açığın daha da aşağı çekilmesine yardım edecek.
Turizmin ihracat sayılması, bu sektördeki teşviklerin artarak süreceğinin işareti...
Kötü bir yıl geçiren turizmciler belli ki bu yıl zarar yazacak. Hükümetin aldığı acil tedbirler, zararın boyutunu "yönetilebilir" tutar ancak kalıcı çözümün turizmcilerden geleceği gerçeğini ortadan kaldırmaz.
Söz teşvikten açılmışken... Kayıp Yıllar 1990'larda "vahşi sulama" kabilinden herkesi destekleme saplantısından şükür ki vazgeçtik, "yağmur sulama" benzeri, yöre ve sektörlere odaklandık. Ancak bu teşvik ile umulan faydanın sınırlı kaldığı ortada...
Şimdi belki de "damla sulama" kabilinden, havalanma noktasına yakın duran, take off'a ramak kalmış işletmeleri teşvik etmeliyiz. Bir şirket, küresel arenada söz sahibi olmak için yola çıkmış ancak ona destek verelim derken, hangardaki hantal şirketlere de aynı yakıtı vermek, israftır.
Bu yüzden kritik sektörde, noktasal, kişiye özel teşvik, devrim niteliğindedir.
Sorun, nokta ve kişinin doğru seçimi olacaktır. Eğer kriterleri katma değer üretmek ve istihdam oluşturmak üzerinden kurabilirsek bu defa teşvik, yerini bulacak.
Vergi tatili bana göre büyümek isteyen girişimcilerimiz ve sektörlerimiz için, zaman kazandıran altın fırsattır. Bu tatili, yan gelip yatmak yerine ar-ge ve inovasyon ile geçirenler, kendileriyle birlikte ülkeyi de zıplatabilirler.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA