Türkiye'nin en iyi haber sitesi
ÖNERİ-YORUM ŞEREF OĞUZ

Eşeklikten kurtulma duası

Kasabanın semercisi ölmüş...
Yeni gelen semerci işin acemisiymiş.
Yaptığı kötü semerler yüzünden bütün eşeklerin sırtı yara olmuş. Eşekler başlamış semercinin ölmesi için dua etmeye... Sonunda dualar kabul olmuş. Semerci ölmüş.
Ne var ki yerine gelen daha da acemiymiş.
Eşekler yeniden duaya başlarken biri demiş ki:
-Yahu arkadaşlar anlaşıldı ki semercinin iyisi gelmeyecek.
Semerci ölsün diye dua etmenin anlamı yok.
- Peki ne yapalım?
- Allah'a bizi eşeklikten kurtarması için dua edelim.
Bu bir fıkra... İnternet ortamında dolanıp duruyor. O kasaba nerede bilmiyoruz. Belki de bizimle alakası yoktur ve bu fıkrayı okuyunca zihnimizde kurduğumuz bağlantılar, tamamen tesadüften ibaret olabilir.
Ama kasabanın tek sorununun, kasabalıların sırtını yaralayan semer olmadığı da ortada...
Peki, eşeklikten kurtulmanın bir yolu olabilir mi? Mesela semerci ölsün diye dua etmek yerine, Allah'a kendilerini eşeklikten kurtarması için el açtıklarında, nasıl dua etmeliler?
Fıkra burada bitiyor ama... Biz acaba bu fıkranın devamına birkaç kelime ekleyebilir miyiz? Sizi bilmem ama ben ekleyeceğim. Tüm suçu semercilerin üzerine atmak, bana biraz haksızlık gibi geliyor.
Eşeklerin eşeklik eşiklerini bulup çıkarabilirsek, onların eşeklikten kurtulması için bir katkı sağlayabiliriz diye düşünüyorum.
Mesela kurtulası eşeklikler listesi önersem?
Sonra da bunlardan kurtulmak için dua etmelerini tavsiye etsem?
Kazandığından daha fazlasını harcamak bence eşeklik...
Üretmeden tüketme alışkanlığı, paradan para kazanma kolaycılığı da öyle.
Peki ya nimeti kendine alıp, külfeti başkasına yıkma kurnazlığına ne demeli?
Az eşeklik değil hani.
"Elin gâvuru yapmış arkadaş" söylemiyle, araştırmamak, geliştirmemek, yalnızca taklitte kalmak, ne tür bir eşekliktir Allah'ım!
2 bin liralık gelirine rağmen ayda 4 bin liralık kart borcuna girmek, "himar-ı kart yekinimdir" sloganını ürettiriyor bana.
100 dolara mal ettiği ürünü, "ihracatın rekorunu kıracağım" diye 98 dolara yabancıya satmayı, "övgüye konu" başarı diye dillendirmek ise "küresel eşeklik" modeli olarak pekâlâ tanımlanabilir.
Tarlada 50 kuruşluk domatesi mutfağa 5 liraya çıkaran aracıyı engelleyememek, enflasyonu tırmandırmak? Bir bakıma eşekliklerin bileşkesi değil midir enflasyon?
Semeri değiştirince Avrupalı olacağını sanmak ta öyle...
Bu liste uzayıp gider.
Eşeklikten kurtulma duası da bu listedeki hataları tımar etmekten geçiyor aslında.
Semerciye küfürden değil...

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA