Türkiye'nin en iyi haber sitesi
ÖNERİ-YORUM ŞEREF OĞUZ

Büyüme vitesi

Anayasa referandumu, karar süreçlerine getireceği hız sayesinde, büyümede bir üst vitese geçmenin fırsatlarını barındırıyor. İkili yapıdan kurtulma, koalisyonu dışlamasıyla sürdürülebilirlik ve bürokratik oligarşi dahil vesayetin ayıklanması, bu yeni vitesin temel dinamiklerini oluşturuyor.
Türkiye 2011'deki %8.8'lik büyümesi ardından, gaz-fren tartışmalarıyla yavaşlatıldı. Bazıları Kabine üyesi olmak üzere bir grup ekonomi tepe yönetimi "küresel kriz geçmedi, temkinli olalım" gerekçesiyle gaz-fren tartışması başlattı. Onların ifadesiyle "beşinci vitesten dördüncü vitese inelim, tedbirli, temkinli büyüyelim" denildi.
Gezi Parkı gerginliği, 17-25 Aralık operasyonları, dövizi zıplatıp Merkez'e 5.5 puanlık faiz artışı zemini, notçusundan paraleline dek Türkiye'yi itibarsızlaştırma gayreti, kırılgan beşli söylemi... Hatta MİT TIR'larını durduracak kadar Paralel ihanet girişimlerine rağmen durdurulamayan Türkiye.
Durdurulamayan ama yavaşlatılan Türkiye aynı zamanda... 3 bin 500 $'dan tırmandığımız 10.500 $ fert başına milli gelirde takılıp kalmamız... Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın ifadesiyle "patinaj" süreci... Kur, kuraklık, döviz savaşları, korumacı yaklaşımlar ve daha pek çok küresel ekonomideki olumsuzluk bu patinajda etkili olabilir.
Fakat bütün süreci, bizim dışımızdaki etkenlerle açıklamak doğru olmaz. Neticede yapısal alanın restorasyon ihtiyacı, kendini belirgin kılıyor ve yönetimde devrimci adımlar atılması gerektiğini gösteriyor. Patinaj benzetmesinden gidersek... Ya yolu düzeltirsiniz veya aracınızı arazi vitesine geçirirsiniz.
Arabanın motoru ne kadar güçlü olursa olsun, direksiyondaki çok başlılıklar, bürokrat ve paralellerin el frenini çekili tutması, bu gücü tekerleklere aktarmamıza engeldir. Yeniden hızlı büyüme için Türkiye'nin bu patinajdan çıkması ancak Cumhurbaşkanlık vitesiyle mümkün olabilir.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA