Türkiye'nin en iyi haber sitesi
ÖNERİ-YORUM ŞEREF OĞUZ

Uçak yapabilen oto yapamaz mı?

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, "babayiğit" çağrısını yineliyor:
"Bir teklifim var, bu milletin evladı olarak buna hasretim. Diyorum ki TOBB %100 yerli otomobilini 2Made in Turkey' olarak çıkartsın." Neden yerli marka otomobil?
Çünkü etrafında kendi teknolojilerini geliştireceğin stratejik bir ürün olduğu için. Çünkü bir ülkede otomotiv varsa çok şey var demek olduğu için. Çünkü teknolojik ambargolarla yıpratılmamak için...
Daha dün Washington'da savunma sanayisi hakkındaki sohbetimizde Müsteşar İsmail Demir "teknoloji transferi değil, ortak geliştirme" kavramından söz ediyordu. Anlamı, başkasından transfere saplanıp kalmamak, yerli, milli teknolojiler üretmek... Zira elden gelen öğün olmaz, o da vaktinde bulunmaz...
55 yıl önce Devrim ile yola çıkalım dedik, olmadı. 51 yıl önce Anadol ile denedik, sonunu getiremedik. 7 yıl önce "babayiğit" aradık, gördük ki bizdeki babalar yiğit değil. Yiğit birilerini bulup ardına babalar gibi destek koyalım dedik, prototipe ulaştık.
21 prototipten 5'li kısa listeye vardık ama bu defa, Gezi Gerginliği, 17-25 Aralık operasyonları, 15 Temmuz FETÖ işgalci haydutları derken, yerli markayı gündemde tutamadık, Yetmezmiş gibi "bu çağda yerli oto mu olur?" kabilinden karalama kampanyaları başladı.
1937'de dünyanın en iyi otosunu üreten Mercedes'i 1938'de dünyanın en iyi tankını üretirken bulduk. 1937'de dünyanın en lüks otosunu üreten Rolls Royce'u, 1938'de dünyanın en iyi savaş uçağını üretirken bulduk.
Bir ülkede otomotiv varsa çok şey vardır ve Türkiye gibi 3 tarafı denizle 4 tarafı sorunla çevrili coğrafyada biz yerli otoya mecburduk. Zira kendimize has teknolojilerin kuluçkasıdır yerli marka otomobil...
Gel gör ki uçak yapabilecek düzeye geldik ama ne hikmetse yerli marka otomobili henüz yollara çıkaramadık. Size de tuhaf gelmiyor mu?

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA