Türkiye'nin en iyi haber sitesi
ÖNERİ-YORUM ŞEREF OĞUZ

Geleceğin fonuna yön veren Türk

Küresel finans devlerinde yıllardır üst düzeyde görev yapan Dalınç Arıburnu, yeni ve bir o kadar büyük bir adım attı. Arıburnu, geleceği şekillendirecek 100 milyar dolarlık fon olan SoftBank’ın başrol koltuğunda

Goldman Sachs'ta yönetici ortak olarak görev yapan Dalınç Arıburnu, geçen yıl ilkbaharda emekli olup dünyanın en büyük ve geleceğini şekillendirmeye aday fonlardan birine adım attı. 100 milyar dolarlık SoftBank'ın patronu Masayoshi Son'ın teklifi üzerine Dalınç Arıburnu, Softbank'ın başrolünde oynuyor.
Arıburnu ve arkadaşları 100 milyar dolarlık "Softbank Vision Found" için işe Suudi Arabistan'dan başladı. "Bu fona giriş için 1 milyar dolar alt limit belirledik. Bunun altında giriş kabul etmedik" diyen Arıburnu sözlerine şöyle devam etti: "Suudi Arabistan 45 milyar dolarla fona en büyük kaynağı koydu. SoftBank 25 milyar dolar verdi. 15 milyar dolar da Abu Dhabi'den aldık. Ayrıca Apple, Foxconn ve Qualcomm da 1'er milyar dolarla fona girenler arasında yer aldı. 93 milyar doları tamamladık. Kalan 7 milyar dolar için de ikinci tura çıkacağız. Fon kapanışta 100 milyar dolara çıkacak."

TRUMP HİSSEDİLDİ
Arıburnu ve arkadaşları fon mesaisi yaparken, teknoloji dünyasında şimdiden en cesur şirket olarak anılan Japon SoftBank'ın vizyon fonu art arda yatırımlara imza atmaya başladı. İlk olarak New York merkezli "WeWork" oluşumuna 3 milyar dolarlık yatırım yaptı. Ardından da birkaç gün önce ABD'li ekran kartı ve grafik çipi üreticisi Nvidia'ya yaptığı 4 milyar dolarlık yatırımla boy gösterdi.
Kasım ayında başkan seçildikten sonra aralık ayının hemen başında Masayoshi Son'ı kabul ederek, "45 dakikalık" özel bir görüşme yapan Donald Trump, Japon patrondan şu sözü almıştı: "50 milyar dolarlık yatırım, 50 bin kişilik istihdam."
Dalınç Arıburnu'nun kurucusu olduğu FAB Partners, "Centricus"a dönüşmeden kısa süre önce Global Yatırım Holding'in yüzde 34'ünü almak üzere Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Kutman'la masaya oturdu. İkili işlemler tamamlanınca eşit ortak olacak.

5 MİLYAR $'LIK GÜNEŞ YATIRIMI
Dalınç Arıburnu ile Mehmet Kutman, Başbakan Binali Yıldırım'ın kısa süre önce Londra'da yatırımcılarla bir araya geldiği toplantıda, Türkiye'yle ilgili yeni bir güneş enerjisi yatırımı noktasında bilgi verdi. "Hindistan'dan bir yatırımcıyı ülkemize getirip, 1.000 megavatlık bir güneş santralı kurmayı planlıyoruz. Bu yatırım 5.000 megavata kadar çıkabilir" diyen ikiliye Yıldırım, şu yanıtı verdi: "Hemen getirin, görüşelim."
Hindistan'ın önemine değinen Arıburnu, "Şu an masada olan 5 bin megavatlık yatırım 5 milyar dolarlık güneş tarlasına karşılık geliyor" dedi.

TÜRKİYE VARLIK FONU GİREBİLİR
İşadamı Mehmet Kutman, Arıburnu'nun oluşmasında önemli rol üstlendiği 100 milyar dolarlık vizyon fonu fikrinden yola çıkarak, "Türkiye Varlık Fonu, Vision Found'a en azından 1 milyar dolarla girmeliydi. Ülkemizin Varlık Fonu böyle adımlar atmalı" görüşünü paylaştı.
Arıburnu bu noktada şöyle konuştu: "Fonu oluştururken Türkiye Varlık Fonu'yla bir temasımız olmadı. Elbette Varlık Fonu eğer katılmak isterse, bundan sonra oluşturacağımız fon için görüşürüz."

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA