Türkiye'nin en iyi haber sitesi
ÖNERİ-YORUM ŞEREF OĞUZ

Bir yere gelip orada tıkanmak

İster 13 şehide mal olan helikopter güvenlik ihalesi olsun, ister sıradan bir yatırım imzası... Ya da yüzlerce milyon dolarlık dev proje, fark etmez... En tepeden gelen talimata dahi bir kulp bulan, "yasanın arkasına saklanıp" yürüyen işlere çomak sokan bir bürokrat mutlaka vardır.
Geçen hafta İSO meclis toplantısında İstanbul sanayicileriyle Savunma Müsteşarı'nı dinlerken, askeriyenin acil ihtiyacını karşılamaya yönelik üretim sürecini dahi bir bahaneyle durduran bürokratlardan, memurdan şikâyet ediyorlardı.
Memur denince akan sular durur. Derhal savunmaya geçilir ve neredeyse vekiller kadar dokunulmazdırlar. İşini eksik ve kötü yapsa da... Hatta yan gelip yatsa da... Bir yere kadar gelip orada takılıp kalmamızı sağlasa da...
Öncelikle devletin nitelikli memura dünden daha fazla ihtiyaç duyduğunu söyleyeyim. İşini doğru dürüst yapanları özenle ayrı tutuyorum. Tembel ve takoz memur tanımına uymayanların öfkelenmesi gerekmiyor.
Tablo ortada... Devletin her türden toplam 3.3 milyon memuru var. Bunlardan 280 bini işçi ve 23 bini geçici personel dışındakilerin tamamı, 657 sayılı kanun ile iş güvencesi altında.
Öyle bir iş tanımı düşünün ki, maaş garanti, emeklilik garanti, maaş zammı garanti, işten atılmamak garanti, hafta sonu tatili garanti, 9 günlük idari izin destekli uzun tatil garanti... Helikopter ihalesini durdursa dahi var olabilen...
Yan gelip yatabilir, yüz kızartıcı suç işlemedikçe kimse kılınıza dokunamaz. Öyle ki memuru, memur olmayanlardan koruyan yığınca yasa ve düzenleme var. Bürokrasi her hal ve şartta kendini var edecek refleksler içinde işini yapmak zorunda değil ki. Çalışmaz, kenedir. Çalışınca verdiği zarar da az değildir. Çünkü bürokrasi üretir.
Bakmayın siz performans sistemi veya idari soruşturmaya... Eğer tembel memur iseniz, sistem sizi koruyacak, üretimin kenesi olarak varlığınızı sürdürebileceksiniz. Rahmetli Adnan Kahveci, devletin bütün işlerini, üstelik daha etkin yapabilmesi için 700 bin memurun yeteceğini hesaplatmıştı.
Bugün 4 katından fazla memur var ve anlaşılan 1 çalışan (ve gerekli) memura karşılık 3 tembel (ve gereksiz) memur söz konusu... Tembelin sığınağı şu 657 sayılı "yarınların" takozunu kaldırmanın zamanı gelmedi mi?

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA