Türkiye'nin en iyi haber sitesi
ÖNERİ-YORUM ŞEREF OĞUZ

Sınavı geçtik ama sınıfı geçemedik

İnsan vücudunda haz duyargacı sayısının iki katı acı algılayıcı vardır. Zira vücudun sağlığı için kötü haber, tez ulaşmalıdır. Haz ve alkış bekleyebilir...
İstanbul Sanayi Odası'nın 2016 Türkiye'nin 500 Büyük Sanayi Kuruluşu raporu; "satış, ihracat, KDV, istihdamda" zorlu sınav vermesine rağmen, sınıfı geçemediğini, vasatlık tuzağından kurtulamadığını gösteriyor. Sıralayalım;
1. Sanayi kuruluşları, elde ettikleri 52 milyar liralık esas faaliyet kârının yarısından fazlasını finansman gideri olarak kaybetmek zorunda kaldı.
2. Finansman giderlerinin faaliyet kârı içindeki payı %63.4'ten %55.4'e indi. Dünyada bu oran ortalama %16.
3. Ar-Ge harcamaları bir önceki yıla göre %16.3'lük azalma ile 2.8 milyar liraya indi.
4. Ar-Ge harcamalarının üretimden satışlara oranı da %0.57'ye gerilerken, Ar-Ge yapan şirket sayısı da 239'a geriledi.
5. Öte yandan duran varlıkların aktif içerisindeki payı %46,3'ten %45,3'e gerilemesi, sanayicinin yatırım şevkinin 2015'e göre azaldığını gösterdi.
6. Kaynak yapısı içerisinde borçların payı 2007 yılında %45,2 iken, bu oran 2016 yılında %61,9'a yükseldi. Aynı dönemde öz kaynakların payı da %54,8'den %38,1'e geriledi. Sonuçlar, son 10 yılın en olumsuz borç/öz kaynak ilişkisini sergiliyor.
7. Yatırım iştahı azalan sanayici, borçlanmasını; ağırlıklı olarak işletme sermayesi ihtiyacı için yaptı.
8. Üretim faaliyeti dışı gelirler 14,1 milyar TL ile 37,7 milyar TL olan net karının %37'sini oluşturdu.
9. Teknoloji yoğunluklarına göre üretilen katma değer itibarıyla en yüksek payı %39,3 ile orta-düşük teknoloji yoğunluklu sanayiler aldı. 192 firma düşük teknoloji yoğunluklu sanayilerde faaliyet gösterirken, İleri teknoloji firma sayısı sadece 12.
Sözü uzatmaya gerek yok. İyi haber; FETÖ, PKK, darbecisi, işgalcisine rağmen sınavı geçebilen sanayicimiz var çok şükür.
Kötü haber ise onca teşvike rağmen sanayicimiz Ar-Ge'yi hâlâ benimsemiyor ve yatırım iştahı duymuyor olmasıdır.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA