Türkiye'nin en iyi haber sitesi
ÖNERİ-YORUM ŞEREF OĞUZ

3 kat büyümenin 10 temel şartı

Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) 24'ncü Olağan Genel Kurulu'nda Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan; "yaşadığımız onca badireye rağmen 14 yılda üç kattan fazla büyüttüğümüz ülkeyi, yine üç kat büyütmek bizim elimizde. Bunu gerçekleştirecek kadroları kurun" diyor.
Mesaj net; 3 kat büyümeyi başardıysak 3 kat daha büyüyebiliriz ki Türkiye'nin buna mecbur olduğu aşikâr... Bize gereken öncelikler listesi ve bunu hayata geçirecek kadrolar. Nitekim Erdoğan; "kadroları kurun" talimatını veriyor. Peki, 3 kat büyümenin öncelikli şartları neler? Sıralayalım.
1-EĞİTİM Ortalık takdir teşekkürden geçilmezken Pisa skorlarında 72 ülke arasında 50'nci sırada olmak, eğitimi sorgulamamız gerektiğini gösteriyor. Okuduğunu anlamada dünya sonunculuğu bir kader olamaz, Bunu halledeceğiz.
2-TEKNOLOJİ Uzayın yeni keşif alanı haline geldiği günümüzde teknoloji, üretimin de üretkenliğin de başat aktörü... Türkiye teknolojiyi transfer yerine onu üretme yolundaki adımlarını sıklaştırmak zorunda.
3-İHRACAT Biliyoruz ki 2023'te 500 milyar $ hedefi gerek şart olsa da yeter şart, ihracatın kilogram değerini 1,2$'dan dan rakiplerimiz düzeyine, en az 3$'a çıkarmalıyız. TİM Başkanı Mehmet Büyükekşi'nin inovasyon gayreti hayati önemde...
4-REKABET Türk şirketlerimizin üzerindeki vergi yükü, göreceli olarak çok fazla... Üretimi desteklemek yanı sıra küresel rekabette firmalarımız lehine avantaj oluşturmalıyız.
5-YATIRIM ORTAMI Bürokratik oligarşi, Türkiye'nin 3 kat büyümesinin önündeki en büyük engellerin başında geliyor. Ülkeye hız tümseği olan bu hastalıklı yapıyı iyileştirmek gerek...
6-ÖLÇEK EKONOMİSİ KOBİ'ler canımız ciğerimiz ancak bizlerin artık OBİ'lere ve büyük holdinglere ihtiyacımız dünden daha fazla... Ölçek ekonomisini tarımdaki arazilerden firmaların boyutuna dek gündeme getirmeliyiz.
7-İŞBİRLİĞİ Ortaklık kültürünü yeşertmeli, kamu özel ortaklıklarını daha geniş alana yaymalı ve herkesin aynı şeyi yapması yerine, bütünleyici işbölümüne gitmesi, iyiler ittifakı şart.
8-MARKALAŞMA İlk 10 ülke arasında olmak, küresel arenada her sektörde ilk 10 marka arasına girmekle mümkün... İthal ikamesi, fason safhalarını geride bırakan Türkiye, markalaşma atağına geçmeli.
9-MİLLİLİK Savunma Sanayi bize yerlilik oranın ve milli üretimin önemini gösterdi. Elden gelen öğün olmaz, o da vaktinde bulunmaz. Ordusu savaştaki Türkiye'nin yerlilik ve milli sanayie önem vermesi kaçınılmaz.
10-MAKUL FAİZ Cumhurbaşkanı; "faiz konusunda müdahalemizi yapmaya devam edeceğiz. Serbest piyasada biz öyle bir müdahale yaparız ki buna tatlı bir geçiş denir ve onunla yatırımların önünü açarız. Yatırımcıya bu tür destek vermezsek, yüksek faizle (halen %17 kredi faizi) köşeye sıkıştırırsak, yatırım, üretim istihdam durur" diyor.
NETİCE 14 yılda 3 kat büyüdük. Önümüzdeki süreçte 3 kat daha büyüyebiliriz. Yeter ki gereken şartları yerine getirelim.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA