Türkiye'nin en iyi haber sitesi
ÖNERİ-YORUM ŞEREF OĞUZ

Almanya artık Türkiye’ye muhtaç

Soru şudur: 2'nci Dünya Savaşı'nda bile ülkemizden ayrılmayan, 161 yılda 7 padişah, 12 cumhurbaşkanı, 27 başbakan gören, Türkiye'deki en kıdemli Alman firması Alman politikacıların lafıyla mı hareket edecek? Elbette ki hayır...
Sorun FETÖ'nün yurtdışındaki militanlarının algı operasyonları ve lobi faaliyetlerinin bazı Alman politikacıların kısa vadeli kısır çıkarlarıyla örtüşmesidir. 5 milyona yakın insanımızın yaşadığı Avrupa'da en fazla Türk barındıran ülke olan Almanya'nın sadece gurbetçilerimize değil, aynı zamanda Türk girişimcilerine de ihtiyacı ortadadır.
Türkiye'ye yönelik tırmandırdıkları gerilim, köklü ve derin ilişkileri tehdit edecek boyuta varabilir. Almanya, en büyük ticaret ortağımız... Yılda 14 milyar $'lık ihracat, 21 milyar $'lık ithalat olmak üzere 35 milyar $ düzeyinde ticaret hacmimiz var.
Almanya'nın Türkiye'ye çıkardığı zorlukların tamamını iç siyaset kaygısına bağlayamayız. Gezi Parkı gerginliğini hatırlayın; Taksim Platformu'nun talepleri arasında ilk sırada, 3'üncü havalimanının iptali vardı ve Lufthansa için tehdit oluşturduğu zikrediliyordu.
Gerginliğin bir diğer ayağı, Ortadoğu'da kural koyucu olan Türkiye'nin Astana sürecini dahi tanzim edecek kadar belirleyici hale gelmesi, Almanya'nın öteden beri bölgedeki emelleriyle ters düşüyor.
Türkiye'yi eskiden olduğu gibi yeni zenginlik alanlarında, büyükler masasında değil, taşeron ülke gibi görmek istiyor. Türkiye eski Türkiye değil ve yakın gelecekte güneyimizdeki savaşın bitmesiyle başlayacak süreçte, doymamış pazarların giriş kapısı durumuna geliyoruz. Almanya'nın ambargolaştığı Rusya ile Türkiye'nin artan siyasi-ekonomik ilişkileri, başka bir gizli bahane...
Kendi ülkesinde tırmanan ırkçılığı önlemek için politika oluşturmak yerine Türkiye ile gerginliği seçen Almanya, bir bakıma yıktığı Berlin Duvarı'nı, mültecileri de dışarıda bırakacak şekilde yeniden örüyor.
Alman siyasetinin gözden kaçırdığı, yakın gelecekte Türkiye'ye olan ihtiyacı ve küresel rekabet gücünü kaybetmemek için bizimle ittifak kurma zorunluluğudur.
Dış ticaret açığı noktasından olaya bakanlara bir hatırlatma: Türkiye'nin Almanya'ya ihtiyacı, Almanların Türklere mecburiyetinin yanında devede kulak kalır.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA