Türkiye'nin en iyi haber sitesi
ÖNERİ-YORUM ŞEREF OĞUZ

Yarınını tartışmayanın yarını olamaz

Yarınını konuşmayan ulusların yarını olur mu? Olmaz. Olsa olsa başkasının yarınına dekor oluştururlar. Geleceği tahminde en isabetli yöntem; o geleceği inşa etmektir ve biz bunu yapa geldiğimiz sürece tarih sahnesinde daima başat aktör olmuşuz.
Tıpkı 1074'te Alparslan'ın Malazgirt Zaferi sonrası; "Size öyle bir vatan aldım ki; ebediyen sizin olacaktır" dediği gibi. Tıpkı Fatih Sultan Mehmet'in Doğu Roma'yı sonlandırıp İstanbul'u bizlerin yarınına katması gibi… Geleceği konuşmak, ona dair vizyon üretmeyi de sağlar.
Misal 2023 hedefi koymak, bana göre bir fütüristliktir ve Türkiye'yi daha iyi bir yarına taşımayı sağlayacaktır.
Dünyanın AB'den ve Batı'dan ibaret olmadığını fark etmek, fütüristliktir.
Gerek şart, geleceği öngörmek olsa da yeter şart, ona dair gayretleri çoğaltmakla sağlanır. Misal dünyanın yarınını, gezegenin geleceğini, bilim, sanat, toplum, çevre, barış, coğrafya ve aklımıza gelen hayatın her şubesini, önümüzdeki zamanda nasıl değişeceğini, dönüşeceğini tartışmak şarttır.
Gelecek, herkesin merakındadır. Günde 2 milyon kahve falı açılan Türkiye'de yediden yetmişe hepimizin bir "yarın merakı" vardır.
Ülkeyi yönetenlerin, şirketler, kurumlar ve bireylerin yarına dair merakı olduğu sürece "daha iyi bir yarın uğruna" dünü geride bırakabiliyor ve ilerleyebiliyoruz.
Geleceği kestirebilmek için kahve falı veya kristal küreye bakmanın ötesinde, metodolojiler mevcuttur. Futuristanbul, tam da bunu sağlayacak yeni ve farklı platform olacak, belki de "Gelecek Enstitüsü" halini alacak platform olacaktır.
Türkiye, fütürizmle tanışmak zorundaydı.
Geç bile kaldık. Futuristanbul, kürenin ve Türkiye'nin geleceğinin konulacağı zirve olarak tasarlandı. Burada ben de "geleceği tahmin ederken şimdiki zamanın ötesini kestirmede insanoğlunun yanılgılarını" içeren, 1900 yılındaki fütürizm zirvelerinde 2000'li yılları anlatan çizimler eşliğinde bir sunum yapacağım.
İstanbul, sadece enerji, hava taşımacılığı, lojistik, fuar, kongre konularında değil, aynı zamanda fütürizmin de küresel çapta tartışıldığı bir kent halini alıyor artık…

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA