Türkiye'nin en iyi haber sitesi
ÖNERİ-YORUM ŞEREF OĞUZ

Short notice

Bu fiyakalı başlığın basit anlamı şu:
Az mühlet tanımak... Sıkboğaz etmek... Kurumsallaşmayı Batı'dan kopya edenlerin ifadesiyle, short notice...
İş yapma kültürümüzün "gözden kaçan" temel belirleyicisi... Toplantı ve etkinlik düzenlerken belirlenen zamanın "nitelik" tanımı... Bugün karar verip yarın toplanalım telâşesi... Ya da küstahlığı...
Özel, kamu, STK veya kurumlar etkinlik düzenler. Buraya ortak, çalışan, müşteri veya medyayı davet eder.
Amaç toplantıya katılımı, istenen düzeyde tutmaktır. Bu bir davet ile mümkün olur. Bu davet bazen bir telefon, bazen davetiye bazen de elektronik postadır.
Davetin kanalı ne olursa olsun, değişmeyen sabitleri vardır; etkinliğin a, kısa açıklaması, yeri ve zamanı... Adı konusunda hata yapılmaz. Düğün daveti, bunun en güzel örneğidir. Kızımız Ayşe ile Oğlumuz Mehmet'in nikâh törenine... Yer konusunda da "çoğu kez" sorun yoktur; filanca düğün salonu... Tabii ki bir de tarih/ saat gerekir. Düğün davetiyesinde bu da yer alır. Sonuç; davetiye yola çıkmış, nikâh gerçekleşmiştir, bir yastıkta kocayabilirler.
Fakat iş dünyasında işler ne yazık ki bu kadar verimli olamayabilir. 44 yıldır gazetecilik yapıyorum. Öylesine garip, aptalca davetler gördüm ki akla ziyan idiler.
Bir banka açılışının bakır dövme davetiyesi vardı. Açılış etkinliğine dair detay unutulmuştu; yer ve zaman!
Ancak benim derdim daha derin. İş dünyasında İngilizcesi short notice. Az mühlet vermek, sıkboğaz etmek, bugünden karar verip, yarın insanları toplantıya davet(!) etmek veya mecbur bırakmak...
Eskiden bu daveti şirketler kendileri yapardı. Şimdi PİAR firması kullanıyorlar ve buna rağmen koca koca şirketler, çoğu kez hayati önemde etkinliklerine "yarına" davetiye çıkarabiliyorlar.
Herkesin yarını doluymuş, başka işleri varmış, önemli değil. Zira filan bakandan ancak "olur" gelmiştir ve zaten insanoğlu nefesini tutmuş o toplantıya daveti beklemektedir.
Az mühlet, davet ettiklerinize hakarettir.
Onların zamanına saygısızlıktır. Sizin aptallığınız, konuklarınıza karşı küstahlıktır.
Batı'da short notice, en büyük terbiyesizliklerden biri kabul edilir ve iş yapma kültüründe "ayıp" sayılır.
Bizim koca PİAR firmaları, koca bakanlıklar, koca şirketler koca STK'lar ise bugün karar verip yarın davet edebiliyorlar. Short notice ile insanları darboğaz etmeyi ben akıl açığımıza, kibre bağlıyorum.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA