Türkiye'nin en iyi haber sitesi
ÖNERİ-YORUM ŞEREF OĞUZ

Bizde de metal yorgunluğu var

İkinci çeyrekte %5.1'lik sağlam büyümesiyle Türkiye, pek çok alanda fark oluşturmaya başladı. Dubai'deki Cityscape Global 2017 Fuarı'nda gayrimenkulün büyük aktörleriyle, "sürdürülebilir yüksek büyüme" üzerinden sektörün geleceğini konuşuyoruz.
Artaş İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Süleyman Çetinsaya "yaptık, daha iyisini yapabiliriz" diye başlıyor ve ilave ediyor: "Bizde de metal yorgunluğu var." Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Ak Parti için teşhisinden yola çıkarak, inşaat sektörünün, Türkiye'de ve dünyada yeniden atılıma geçmesi için bu "metal yorgunluğunun giderilmesi gerektiğini" söylüyor.
Peki, nasıl? "Öncelikle..." diyor Çetinsaya "bürokrasideki yorgunluk, bizi de yoruyor, yavaşlatıyor. Bankaların yüksek faizleri tüm sektörü yoruyor, yavaşlatıyor, KDV'deki zamana endeksli oynaklık bizi yoruyor, yavaşlatıyor."
Bütün bunlar sektörün sorunu, "kendi sorumluluk alanının dışına ötelemesidir" diye itiraz ediyorum: "Çuvaldız tamam da iğneyi kendimize batırırsak?" Çetinsaya'nın vurgusu, yeni nesile ve yeniliğe dair oluyor: "Bizden sonraki nesle daha fazla yetki vermeliyiz. Ben Kayseri'den çıkıp bu kadarını yaptım ama çocuklarımız yabancı dil bilen, dışarıyı tanıyan ve bizden daha güncel vizyona sahip gençler... Onları hızla karar süreçlerinin tepesine taşımalıyız."
26 ülkeden 301 firmanın katıldığı Cityscape Global'de 14 Türk şirketiyle ikinci sıradayız. İstexpo Genel Müdürü ve fuarın organizatörlerinden İsmail Sezen "Dijitalleşme fuarları öldürecek deniyordu, öldüremedi. Üstelik mütekabiliyet yasası ile Türkiye bu alanda hâlâ en büyük aktörler arasında" diyor ve ekliyor: "Daha iyisini yapabilmek için, mental yorgunluğu atmamız gerek."
Mental yorgunluk, zihnen eldekiyle yetinmek ve sorunların parçası olmaktır. Bunu aşmak ise bizim elimizde... Nitekim sağlam yüksek büyümeyi dünyaya kabul ettiren Türkiye'nin, sadece iktidar partisinde değil, tüm sektörlerde "metal yorgunluğunu" giderip mental atılıma geçmesi halinde, çift haneli büyüme rakamları, pekâlâ mümkün olacaktır.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA