Türkiye'nin en iyi haber sitesi
ÖNERİ-YORUM ŞEREF OĞUZ

Küresel düşün küresel davran

Günlük hayatımızda sıkça kullandığımız kavramlar, bir süre sonra sorgulanmadan kabul ettiğimiz ezbere dönüşür. Bir süre sonra işe yaramaz hale gelen ezber bozuluverir. Zira hayatın pratiği yeni normal olur, yeni kavram üretir.
Küresel düşün yerel davran... Globalisation (küreselleşme) ve localisation (yerelleşme) kavramlarından üretilmiş "glocalisation" diye bir karşılığı dahi var. Ancak küresel düşünüp yöresel davranmak dahi eski ezbere dönüştü. Şimdi davranışlar da küresel olmak zorunda...
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın New York gezisi, Türkiye için son derece önemli içerikleri taşıdı uluslararası kamuoyuna... Dünya 5'ten büyüktür diyerek BM'nin eski ezberini gündeme taşıdık.
Yetmedi, yeni Türkevi, Türk Ticaret Merkezi gibi küresel adımlar attık. Misal ABD'nin sembol binası Empire States Building'in kapı komşusu olduk. Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) kiraladığı ve yakında tamamını yöneteceği Türkiye Ticaret Merkezi'ni (TTM) hayata geçirdi.
TİM Başkanı Mehmet Büyükekşi ve ekibi küresel düşünüp yöresel davranarak, "2023 ihracat hedefi, inovasyon haftası, tasarım, moda, marka etkinlileri, ihracatçıya yönelik uzmanlık merkezi olmayı" başardı.
Bu defa küresel düşünmekle yetinmeyip küresel davrandı ve Manhattan'ın en prestijli noktasına bizim firmalarımızı yerleştiriverdi. Bir stüdyo odanın dahi 5 bin $ olduğu bölgede ayda yaklaşık 1000 $'a dükkân açmak gibi inovatif iş modelini de kurarak üstelik...
Açılışa kimlerin katıldığına bakıyoruz; Başbakan Yardımcısı Recep Akdağ, Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, Adalet Bakanı Abdulhamit Gül, AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Mehdi Eker, Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Mehmet Büyükekşi, Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) Başkanı Ömer Cihad Vardan, Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD) Başkanı Abdurrahman Kaan, Bursa Ticaret ve Sanayi Odası (BTSO) Başkanı İbrahim Burkay, İstanbul Tekstil ve Hammaddeleri İhracatçılar Birliği (İTHİB) Başkanı İsmail Gülle'nin yanı sıra Kemalettin Güneş, Mustafa Gültepe, Hayri Uğur gibi oda ve ihracatçı birlikleri temsilcileri...
Bakan Zeybekci "New York TTM bize güç katacak" diyor. Benim dikkatimi çeken yenilik, TİM Başkanı Büyükekşi'nin küresel vizyonla yetinmeyip küresel adımları hızlandırması oldu. Bana göre Türkiye Ticaret Merkezi, New York gibi örneklerini çoğalttığı sürece ihracatçımız, 500 milyar $'lık hedefe daha hızlı yaklaşmış olacak.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA