Türkiye'nin en iyi haber sitesi
ÖNERİ-YORUM ŞEREF OĞUZ

Helikopterden müstesna İstanbul

"İstanbul müstesna bir şehirdir ama biz kıymetini bilemedik. Biz bu şehre ihanet ettik hâlâ da ediyoruz." Bu sözler Uluslararası Şehir ve Sivil Toplum Kuruluşları Zirvesi'nde konuşan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a ait. Erdoğan bu sorumluluğun çerçevesini "ben de sorumluyum" diye geniş çiziyor.
Doğrudur, müstesna bir şehrin potansiyellerine ulaşmada ihanete varan "gafletler" gözümüzün önündedir. Su ile böylesine dans eden, nehir-deniz formundaki Boğaz'ı, Haliç'iyle cennet bahşedilmiş İstanbul'da şehir içi ulaşımda denizi kullanamadık. Yüksek bina dikmedeki iştahımızı, trafiği çözmek için gösteremedik.
İstanbul klasındaki kentlerde helikopter, şehir ulaşımında modern kategoride yer alır. Ancak bizim belediyenin böyle bir vizyonu olmadı. Misal bu alanda hizmet için kurulan şirketlerin "kent içi pist talepleri" karşılanmadığı gibi trafiğe çare alternatiflere kafa yorulmadı.
Başarı Holding ve Kaan Havacılık Yönetim Kurulu Başkanı Ferda Yıldız'a Hava Taksi ve havaalanı transfer hizmetlerinin neden güdük kaldığını soruyorum. "Çok temel bir eksikten" diyor; "belediyeden kent merkezlerinde helikopter pisti istedik, yapmadılar." Herkesin havalimanına helikopterle gidecek hali yok ancak trafiğin dert olduğu bu kent aynı zamanda ekonominin üçte birinin döndüğü iş dünyası başkentimiz.
Dünyanın en çok noktasına uçan THY bize ait fakat alana inişte belediyenin "trafiğe alternatif" vizyonu olmadığı gibi havalimanının helikopter ile gelenleri kontuara ulaştırma derdi yok. Alana helikopterle gelseniz dahi ineceğiniz yerden yolcu girişlerine taksi tutacak ve helikopterle aştığınız trafiği, alanın etrafında yaşayacaksınız.
Erdoğan'ın ifadesiyle, İstanbul'un "milyonlarca insanın yalnız olduğu yerler haline gelmesi", kente bütüncül vizyonla bakamayan, helikopter örneğindeki gibi "daha yaşanılır ve rekabet gücü yüksek" şehir algısından yoksun, "ihanete varan gafletinden" kaynaklanıyor.
Bir şehrin yarını, onun yöneticilerinin zihninde yatar. Zihin, algılamadığından ötesini isteyemez ve zihnin gözüyle bir kez görülen, asla unutulamaz. İstanbul zihnimizde "müstesna" ise buna uygun yönetilmelidir.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA