Türkiye'nin en iyi haber sitesi
MELİHA OKUR

Pegasus THY'yi niye şikâyet etti?

Sizce, bir insanın haksız olarak iş akdini elinden almak demokrasi suçu değil mi? 28 Şubat'ta sorgusuz sualsiz YAŞ kararıyla iş akdi fesh edilenlerle, 40 gün önce THY'de işten atılan 305 kişi arasında bir fark var mı? Birileri buna "Yoo bu ideolojik" diyebilir.
Kimi ideolojik kimi yasal olmayan...
Önemli olan sonuç.
İnsanların ekmeklerini haksız yere ellerinden almak, işten atmak, onları aileleriyle birlikte açık bir cezaevine mahkum etmekten farklı bir şey mi sanki! Bir ülke ileri demokrasiye geçmişse önce bireyin yaşamsal haklarını öne almak zorundadır. İleri demokrasi, kurumların şeffaf olması demektir.. Böyle bir ortamda torba yasayla şirketlere grev yasağı çıkmaz.
Ne yazık ki 200 bin kişinin çalıştığı havacılık sektöründe bir tek 29 bin çalışanı olan THY'nin 14 bin çalışanı sendikalı. Ve sendika ile yönetim arasındaki kavga da sürüp gidiyor.

***

Grev yasaklı Hava İş Sendikası ise ser veriyor, sır vermiyor. Uluslararası Taşımacılık Sendikası ile Avrupa Taşımacılık Sendikası'ndan aldığı destekle hazırladığı uluslararası bir eylem planını önümüzdeki günlerde devreye sokmaya hazırlanıyor. THY yönetimi iki küresel işçi sendikasıyla ortaklaşa hazırlanan eylemleri yakın takibe aldı. Ancak sendika ile işverenin uyuşmazlığı yüzünden toplu pazarlıkta topun atıldığı Yüksek Hakem Kurulu'ndan da ses seda yok. İki yıldır zam almadan çalışan personel diken üstünde.
Bir tarafta çalışanlar, bir tarafta yeni uçak alımları, bir tarafta da bitmek bilmeyen rekabet!
Haksızlık etmeyelim.
Yaşanan süreç hat açıp, yatırım yapan THY açısından da kolay değil.
***

THY Yönetim Kurulu Başkanı Hamdi Topçu'nun bir başka sıkıntısı da pazar rekabeti. "Sabiha Gökçen'de beni eziyor diye Rekabet Kurulu'na gitti" dediği Pegasus'un geçen yıl yaptığı rekabet ihlali şikâyetini hatırlatıyor. THY, para değil ama uyarı cezası almıştı Rekabet Kurulu'ndan...
Topçu, "Afrika'ya uç, uçmam diyor. 'AB'nin her ülkesine uçabilirsiniz' diyorum. İlle de niş pazar istiyor. Devletin tüm sosyal sorumluluklarını ben üstleniyorum, bırak biraz ayrıcalıklı olayım" diye yakınıyor.
Peki, Ali Sabancı'nın yönetim kurulu başkanlığını yaptığı Esas Holding'e bağlı Pegasus ne istiyor?
Sivil Havacılık'tan ülke tayini, frekans ve uçuş hattı tahsisi. THY, önceliğini hiçbir şirkete kaptırmak istemiyor. Yeni açılan Kiev hattında kıyamet kopuyor. Bakalım bu rekabet kime ne getirecek?

YAZARIN BUGÜNKÜ DİĞER YAZILARI
Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA