Türkiye'nin en iyi haber sitesi
MELİHA OKUR

Maliki'ye 'nefes'

Geçen hafta çok önemli bir gelişme oldu. Türkiye, son dönemde ilişkilerinin pek sıcak olmadığı Merkezi Irak Hükümeti ile petrol ihracatı yapmak için görüşmelere başladı. Henüz hükümetlerarası anlaşma imzalanmadı ama imzalar atıldığı takdirde Basra-Ceyhan petrol boru hattı devreye girecek. Basra'dan çıkacak petrol, boru hattıyla Türkiye'ye getirilecek. Oradan da dünyaya açılacak.
Bu, az buz iş değil!
İki hükümet şu an teknik konular üzerinde çalışıyor.
Üstelik söz konusu yeni boru hattı mevcut Yumurtalık hattını da içerecek. Böylece Basra ile Kerkük arasında kalan kısım tamir edilecek. Yeni hatla birlikte Kerkük-Yumurtalık hattından geçen petrol miktarı artacak. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, yıllık ortalama 70 milyon tonluk bir kapasite beklediklerini söylüyor.

***

Peki, Basra-Ceyhan hattı niye çok önemli?
Eğer anlaşma imzalanırsa Türkiye, bölgede yeniden güvenilir ülke pozisyonuna kavuşacak. Doğu Akdeniz üzerinden petrol sevkıyatını kontrol etme olanağına sahip olacak. Bir ölçüde güven tazeleyecek.
İskenderun Körfezi'nin en büyük petrol depolama tesisine sahip Delta Petrolcülük olayın farkında. Fransız ortağı Rubis'le birlikte geçen martta Ceyhan'a 80 milyon dolara mal olacak ve 2.5 yılda bitecek 2.3 km'lik bir iskele yatırımı için start verdi. Ayrıca Türkiye, Irak Hükümeti ile Kerkük- Yumurtalık boru hattını 15 yıl daha kullanma konusunda anlaştı.
Bakan Yıldız, "Irak Merkezi Hükümeti'nin onayıyla Kuzey Irak'taki Kürt yönetimiyle yeni doğalgaz ve petrol boru hatları yapılması konusunda çalışmaya hazırız" diyor. Demek ki Barzani'nin bölgesinden çıkan ve Kerkük-Yumurtalık hattından akan petrole Başbakan Maliki'den izin çıkmış. Irak Kürdistanı'ndan Habur'a tankerlerle petrol taşıma anlaşmanın bir parçası olsa gerek.
***

Sözün özü, bu durum bölgede geleceğe yönelik gelişme eksenini gösteriyor. Irak'ın parçalanmasını istemeyen bir politika yürüten Türkiye, merkezi hükümetle ilişkilerini tamir etme yolunu seçmiş. En önemlisi Maliki Hükümeti'ne, Irak Kürt Bölgesi petrolü dışında, başka bölgelerden de petrol alarak nefes alma ve dünyaya açılma şansı veriyor. Maliki'nin ve Merkezi Hükümet'in elini rahatlatıyor.
Öyle ya, bu gelişme bölgede dengeleri değiştirir mi? Suriye ile ilişkileri nasıl etkiler?
Baştan söylemedik bari sonunda söyleyelim. Parçalanmış Irak, Suriye'yi de parçalar...

YAZARIN BUGÜNKÜ DİĞER YAZILARI
Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA