Türkiye'nin en iyi haber sitesi
OKUR TEMSİLCİSİ İBRAHİM ALTAY

Buldan'ın açıkladığı takvim

HDP heyetinin geçtiğimiz hafta İmralı adasına yaptığı ziyaret Sabah'ta haber oldu: HDP'li Buldan: Her şey Yolunda (12.01.2015).
Habere göre: "HDP Grup Başkanvekili Pervin Buldan, ziyarete ilişkin bir açıklama yapmayacaklarını belirterek, 'Her şey yolunda. İlgili kurullarımızda değerlendiriyoruz. Trafik işliyor' değerlendirmesini yaptı."
Buraya kadar her şey normal... Normal olmayan, habere Sonuç Odaklı Takvim başlıklı bir bölüm eklenmesi...
HDP Basın Bürosu habere itiraz etti:
"Sayın Buldan, Sabah muhabirinin ısrarlı sorusu üzerine 'Süreçle ilgili trafik işliyor. Başka açıklama yapmayacağız' diyerek, bunun haricinde herhangi bir açıklamada, değerlendirmede bulunmamıştır. Buna karşın haberde 'Buldan'ın belirttiği' şeklinde yer verilen Süreç Odaklı Takvim başlığı altında sıralanan ifadelerin tamamı gerçek dışıdır, hiç biri Sayın Buldan'a ait değildir."
İtiraz kısmen haklı... Muhabirimiz Hazal Ateş ile konuştum. Süreç Odaklı Takvim başlığı altındaki değerlendirmelerin Buldan'a ait olmadığını, başka 'siyasi kaynaklardan' alındığını söyledi. Muhabirimiz bunu yazı işlerine geçtiği haberde belirtmiş.
Haklı. Sayfa editörümüz, 'kaynaklar' ifadesini atlamış ve haberi bir bütün olarak değerlendirip bu takvimi de Buldan'a maletmiş. 'Sehven yapılmış bir hata' olduğunu kabul etti.

Haberi köpürtmek
Çözüm süreci hassas bir konu. Haber yaparken de hassas davranmak gerekir. Belli ki İmralı heyeti ısrarlı sorulara rağmen açıklama yapmaktan kaçınmış. Bu durumda Sabah haberin ikinci cümlesinde zaten geçen: "HDP, geçen hafta gerçekleştirdiği İmralı ziyaretinin ardından ilk kez açıklama yapmadı" cümlesine sıkı sıkıya bağlı kalmalıydı.
Gazetecilik tabiriyle söylemek gerekirse haberi 'köpürtmeden' ya da 'şişirmeden', gerekirse daha küçük olarak görmeliydi. Muhabirimizin ilk önerisi olan 'İmralı'dan Sessiz Dönüş' başlığını kullanmak daha doğru olurdu.
Haber internette düzeltildi. Ama şunu unutmayalım: Eklenen bir cümle haberin bütün anlamını değiştirebilir. Atlanan ya da değiştirilen bir kelimenin, hatta bir yazım hatasının vahim sonuçları olabilir.

YAZARIN BUGÜNKÜ DİĞER YAZILARI
Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA