Türkiye'nin en iyi haber sitesi
OKUR TEMSİLCİSİ İBRAHİM ALTAY

Cem Özdemir’in Çerkesliği

Almanya Yeşiller Partisi Eşbaşkanı Cem Özdemir geçtiğimiz haftalarda Türk medyasının ilgi odağındaydı. Bunun nedeni Almanya Parlamentosu'nda oylanan ve 1915'te yaşanan olayları 'soykırım' olarak niteleyen tasarının hazırlanması ve yasalaşması için gösterdiği çabaydı.
Özdemir'in bir siyasi tutarsızlık örneği sergileyerek tasarının en ateşli savunucularından biri haline gelmesi kamuoyunun tepkisine yol açmış; bu konuda çok sayıda haber yapılmıştı. Okurlarımızdan bazıları bu haberlerde Özdemir'in Çerkes kökenli olmasının vurgulanmasına itiraz ettiler.
Bazı okurlarımız Özdemir'in "Çerkes olmadığını, olamayacağını" belirttiler. "Ermeni kökenli" olduğunu iddia eden okurlarımız dahi oldu. Tıpkı haberdeki Çerkes ifadesi gibi bunun da sağlıklı bir yaklaşım olduğunu düşünmüyorum. Çünkü etnik köken 'ölçülebilir' bir veri değil. Ancak etnolojik, sosyolojik, psikolojik ve kültürel pek çok göstergeye bakarak bir değerlendirme yapılabilir. Bu çerçevede kişinin kendisini nasıl tanımladığı önemlidir.
Diğer bazı okurlarımız Özdemir'in Çerkes olmasının haberle 'ilgisiz' olduğunu savundular. Bedir Canpolat adlı okurumuz bunlardan biri. Haklı olarak "tasarının kabulü yönünde oy veren diğer Türk milletvekillerinin kökenlerinin neden yazılmadığını" soruyor ve "Çerkes olması dolayısıyla çevresindeki insanların yarı şaka yarı ciddi iğnelemelerine maruz kaldığını" belirtiyor.
Doğrusu, Cem Özdemir'in Çerkes olması haberin esasına dahil değil. Özdemir'in tasarıya Çerkes olduğu için destek verdiğini gösteren bir bilgi yok elimizde. Türkiye'de ve dünyanın diğer ülkelerinde yaşayan Çerkeslerin bu konuda Özdemir'le hemfikir olduğunu söylemek de zor. Özdemir ne bu konuda ne de herhangi bir başka konuda Çerkesleri temsil etme kabiliyetine ve hakkına sahip. Dolayısıyla Özdemir'in Çerkes kökeninin haberde belirtilmesi ve vurgulanması gereksiz ve yanlış olmuştur.

***

PROMOSYON ÖNERİLERİ

Sabah tarafından düzenlenen promosyon kampanyaları dağıtım sırasında yaşanan kimi aksaklıklara rağmen okurların alakasını cezbetmiş durumda. Memnuniyet belirten ve teşekkür eden çok sayıda okur mesajı alıyorum. Önerilerde bulunanlar da var. İkisine yer verelim:
Turgut Özker: "Gazetenizin yakın zamanda başlatmış olduğu sanal gerçeklik gözlüğü dağıtımını önümüzdeki salı günü, milli maç için tekrardan yapmanız dileğiyle teşekkürlerimi iletir, başarılarınız devamını dilerim."
İbrahim Bilgiç: "Kupon ile Kur'an-ı Kerim vererek, bu yüce kitabı dağıtarak hayır işliyorsunuzdur büyük ihtimalle ama biz bu kitabı Ramazan-ı Şerif ayında okumak istiyoruz. Bu yüzden isteğim odur ki lütfen okurlarınıza ve almak isteyenlere Ramazan ayı bitmeden ulaştırın."

***

KAYNAK GÖSTERME

Geçtiğimiz haftalarda sıkça şikayet edilen konulardan biri de 'alıntılama etiği' oldu. cepkolik. com sitesi yöneticileri NASA Canlı Yayını Kesti; Sebep UFO haberinin kendi sitelerinden aynen kopyalandığını, İsa Sevgili adlı okurumuz Abdest Nasıl Alınır haberinin namazzamani. net adresinden alındığını, Haber 7 Kurumsal İletişim Birimi, Hollandalı Kadın Gözyaşları İçinde Müslüman Oldu haberinin kendi muhabirleri Meltem Zengin'e ait olduğunu ve isimsiz kullanıldığını belirttiler.
Okurumuz ve müşteki internet siteleri haklılar. İnternet gazeteciliği kaynak gösterme sorumluluğunu ortadan kaldırmıyor. Editörlerimizin emeğe saygı göstermeleri, alıntıladıkları haberlerin referanslarını haberin içinde vermeleri gerekir.

***

MİLYONER BAŞVURULARI

Okurlarımızdan her hafta onlarca e-posta geliyor. Kim Milyoner Olmak İster yarışmasına katılmak için başvuruda bulunduklarını, başvurusu kabul edilen adayların isimlerinin Sabah gazetesinde yayımlanacağının söylendiğini belirtiyor ve sonuçları sabah.com.tr'de bulamadıklarını söylüyorlar.
Daha önce de yazmıştık. Gazete yönetiminin satışları artırmak için düzenlediği bir kampanya bu ve listeler sadece basılı gazetede yayımlanıyor.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA