Türkiye'nin en iyi haber sitesi
MAHMUT ÖVÜR

Şike davası ve futbol lobisi

Türkiye'de sporun sadece spor olmadığını herkes biliyor. Spor özellikle de futbol kulüpleri, siyasetle, askeri yapıyla, iş dünyası ve mafyayla iç içe geçmiş ve çok etkili bir duruma gelmişti. Siyasetçilerin, askerlerin, yargı mensuplarının kongre üyesi olduğu bir yapıdan söz ediyoruz.
Şike operasyonu bu ilişkiler ağına bir neşter atma operasyonuydu. Saydığımız özellikleri kimliğinde toplayan simgesel isim ise Aziz Yıldırım'dı. Yıldırım, operasyonun odağına oturtularak spor-siyaset ilişkisinin yeniden dizayn edilmesi hedeflendi.
Ancak iyi bir hazırlık yapılmadan, alt yapısı oluşturulmadan ve siyasetle ilişkisi ve gündem yaratma gücü hesaba katılmadan yürütüldüğü için de çok sayıda hatayla başladı. Zayıf argümanlarla devasa bir yapıya neşter atmaya kalkmak kolay değildi ve bu nedenle büyük bir dirençle karşılaşıldı. Siyasetin top yekun devreye girmesinin nedeni de buydu.
Şimdi yeni bir dönemin içindeyiz. Şike davası sonuçlandı ve mahkeme hızlı bir kararla şike ve örgüt kurma suçlarından başta Aziz Yıldırım olmak üzere çok sayıda isme ceza yağdırdı.
Kuşkusuz önümüzde Yargıtay süreci var ama mahkemenin verdiği şike mahkumiyeti bile, başta Futbol Federasyonu olmak üzere sporla ilgili kurumların yaklaşımını yerle bir etti.
Bu operasyon ve mahkeme kararı bir şeyi daha değiştirdi: Spor üzerinden siyaseti, askeri bürokrasiyi ve ekonomik ilişkileri dizayn etme gücünü... Böylece elleri ve kolları her yere uzanan spor lobisi, artık eskisi gibi rahat hareket edemeyecek.

YAZARIN BUGÜNKÜ DİĞER YAZILARI
Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA