Türkiye'nin en iyi haber sitesi
MAHMUT ÖVÜR

Zana'nın demokratik yolu

Leyla Zana'nın 21 yıl sonra Meclis'teki basın toplantısını televizyondan izlerken, sivil ve kararlı siyasi duruşuna PKK'nın nasıl bir tepki vereceğini merak ettim.
BDP'nin bile tepki verdiği Zana'ya PKK içindeki şahinler ne diyecekti?
İlginçtir ilk tepki Murat Karayılan'dan değil Duran Kalkan'dan geldi.
İçinde farklı görüşler olabilir ama PKK'da iki ana görüşün her siyasal sorunda karşı karşıya geldiği biliniyor.
"Türkiyelileşmek" isteyen bir PKK ile Ortadoğu'da şiddetle kazanabileceğine inanan, örgütlenmesini buna göre yapan bir PKK var.
İşte Duran Kalkan bu PKK adına, tabii Öcalan övgüsü yaptıktan sonra şöyle diyor:
"Kuşkusuz içinde bulunduğumuz süreç bir çözüm sürecidir. Fakat geçmişte olduğu gibi siyasi çözüm süreci değil, askeri çözüm sürecidir."
Tam anlamıyla "Tek çözüm savaştır" diyen bir anlayış... Zana'nın çıkışına da şu sözlerle cevap veriyor:
"AKP'nin Kürt sorununu çözeceğini, Tayyip Erdoğan'ın hâlâ sorunu çözecek lider olduğunu söyleyenler geçmiş on yılı bir çırpıda yok sayıyorlar, üstünü çiziyorlar. Neye dayanarak bunu söylüyorlar, kanıtlarını göstersinler"
Bu savaşçı kanat, bir adım sonra Zana'ya hain derse hiç şaşırmamak gerekiyor. Zana bu zihniyete karşı çıkarak, bir anlamda Tunuslu Mohammed Buzizi'nin yaptığını sözleriyle yapıyor ve kendini ateşe atıyor.
Şiddet yanlıları ise halklarına acı yaşatan diktatörlerin yolunu seçiyor. 20'nci yüzyıl bunun sayısız örneğiyle dolu.
Sovyetler'den Ortadoğu'daki Saddam, Mübarek ve Esad deneyimine bakın, Silahla, zorla iktidara gelenler halklarına "mutsuzluk"tan başka bir şey vermedi.
Bir de demokratik yolu seçenlere bakın. Hepsi kazandılar. Ülkelerini kalkındırıp, zenginleştirdiler, demokrasiyi geliştirdiler. En son Güney Afrika ve İrlanda örneğinde olduğu gibi...
Kürt hareketi bu iki çizgi konusunda bir karar verme aşamasında...

YAZARIN BUGÜNKÜ DİĞER YAZILARI
Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA