Türkiye'nin en iyi haber sitesi
MAHMUT ÖVÜR

CHP'de Parti Meclisi heyecanı

CHP'de şimdilik bir genel başkanlık sorunu yok. Aday çıksa da sonuç değişmez. Bu nedenle bütün gözler 60 kişilik Parti Meclisi'ne çevrilmiş durumda.
Kıran kırana bir mücadele var. Devreye "tanıdık" sokmaktan medyaya kadar her olanak değerlendiriliyor.
Kulislerde aday sayısının 700'leri bulacağı konuşuluyor. Peki, durum ne?
İşin doğrusu listede kimlerin yer alacağını CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu dışında bilen yok. Onun elinde de 20-25 kişilik bir anahtar liste olduğundan söz ediliyor.
İşin ilginç yanı PM üye sayısı 60'a inince durum daha karmaşık hal aldı. Çünkü kadın kotası nedeniyle 20, gençlik kotası nedeniyle 6, bilim kurulu üyeleri nedeniyle de 8 üye zorunlu. Yani PM'nin 34 üyesi hazır. Geriye 26 kişi kalıyor. Bütün kavga bu 26 kişiden biri olmak için.
Bu, Kılıçdaroğlu'nun işini de zorlaştırıyor. Bütün dengeleri kurarak buraya öyle isimler yazılacak ki, hem delegeler "çizik" atmayacak hem de kamuoyu ikna olacak.
Peki, kimlere şans veriliyor? Kulislerde öne çıkan isimleri pozisyonlarına göre ayırmakta yarar var. Bir kere herkes, mevcut Merkez Yürütme Kurulu'nun 16 üyesinden kimlerin kalacağını merak ediyor.
Bu konuda çok şey söyleniyor ama şu çok net: Nihat Matkap, Erdoğan Toprak, Sencer Ayata, Gökhan Günaydın, Faruk Loğoğlu ve Faik Öztrak'ın kalacağına garanti gözüyle bakılıyor.
Yalçın Akkaya Türk-İş, Süleyman Çelebi veya Musa Çam DİSK'ten PM'ye girebilir. Kritik üç isim var: Sezgin Tanrıkulu, Bihlun Tamaylıgil ve Emrehan Halıcı... Tanrıkulu'nun misyonu nedeniyle girme ihtimali daha yüksek.
PM'ye alınacak milletvekillerinin sayısı da sınırlı olacak. Sanıyorum bu noktada sosyal demokratlar, sağdan gelen liberaller, Atatürkçüler hatta nasıl ayrılıyor bilmiyorum ama sosyalistler gibi bir ayrım yapılacak. Bu açıdan girmesi muhtemel isimler şöyle sıralanıyor:
Adnan Keskin, Gürsel Tekin, Engin Altay, Volkan Canalioğlu, Durdu Özpolat, Alaattin Yüksel, Aydın Ayaydın, Bülent Kuşoğlu, Osman Korutürk ve Haluk Koç...
Bunlar dışında PM'ye girmesine muhtemel gözüyle bakılan iki isim daha var: Muhammet Çakmak ve İhsan Özkes...
Bu isimler halihazırda CHP'de görev yapanlar. Bir de yeni katılması beklenenler var. Kulislerde Kılıçdaroğlu'nun sürpriz yeni isimleri de listesine alacağı konuşuluyor. Medyadan Can Dündar ve Koray Çalışkan ismi geçiyor. Ama bana kalırsa dışarıdan gelecekler, daha çok toplumda karşılığı olacak isimlerden oluşacak. Cemil Erhan, Bekir Ödemiş, Adil Emecan ve Adem Cetem gibi...
Aday çok, sayı sınırlı... Eski yeni onlarca isim PM üyeliği bekliyor. Belki de İstanbul'daki çarşaf liste sendromunu atlatan Kılıçdaroğlu, sürpriz bir çıkış yapabilir. 60 kişilik PM üyeliği için 120 kişilik bir liste sunarak seçimi delegeye bırakabilir. Tabii anahtar liste eşliğinde... İlginç isimler çizik yiyebilir.

YAZARIN BUGÜNKÜ DİĞER YAZILARI
Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA