Türkiye'nin en iyi haber sitesi
MAHMUT ÖVÜR

Kaybedecek şeyi olan uzlaşır

Suriye'deki son gelişmeleri Irak Kürdistanı'nın önde gelen gazetelerinden Rudew yazarı Hemmin Hoşnaw'a sordum.
Hoşnaw önce bir tespit yapıyor:
"Suriye Kürtleri, diğerleri gibi kanla şiddetle bir şey alınmayacağını biliyor. Daha önemlisi şudur: Suriye yeniden kurulacak. Baskıcı merkezi bir yapıdan çıkıp demokratik bir devlet olacak."
Peki, Kürtler demokratik haklarla yetinecek mi?
"Yeni Suriye eskisi gibi merkezi bir devlet olmayacak.
Suriye içinde çok farklı etnik ve dini kesimler var. Kanaatime göre sadece Kürtler değil hepsi federal ya da özerk bir yapı istiyor.
"
Bu noktada en kritik soru PKK'nın durumu. Düne kadar Esad'a destek veren PKK, gelinen bu noktada yeni bir pozisyon kazandı ama bunu mücadeleyle elde etmedi. Pozisyonunu korumasının tek yolu siyaset. Arkasında halk desteği var ve bu şansı yüksek.
PKK'yı silahlı ve pragmatik bir hareket olarak niteleyen Hoşnaw, bu şansın Türkiye açısından yeni süreçlere yol açacağını söylüyor:
"Benim kanaatim şu:
Suriye probleminin çözümü PKK'nın siyasallaşma kapısını açıyor. Tabii Türkiye bu siyasallaşma kapısını açmıştı ama PKK güvenmedi. 'Ben giderim ama garanti yok' dedi.
Suriye'deki değişim bu kaygıyı ortadan kaldırabilir.
"
Olanlara siyaset sosyolojisi açısından bakınca bu sonuca ulaşmak mümkün... Artık PYD üzerinden sivil siyaset yapacak bir PKK, kaybetmeyi göze alamaz. Kaybedecek şeyi olan uzlaşır.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA