Türkiye'nin en iyi haber sitesi
MAHMUT ÖVÜR

Sarıkamış, Davos'u aratmıyor

Bir bölgenin sanayide, ticarette veya turizmde gelişip cazibe merkezi olması hiç kolay değil. 2005 yılında Kars'ın Sarıkamış ilçesini İsviçre'deki dünya siyasetine, ekonomisine yön veren Davos'la kıyaslamış ve "Sarıkamış Davos olabilir mi?" diye sormuştum.
O dönem İçişleri Bakanı olan Abdülkadir Aksu da "Neden olmasın?" demişti.
Aradan 9 yıl geçti.
O günlerde önerdiğim Başbakan Tayyip Erdoğan-Putin buluşması Sarıkamış'ta gerçekleşmedi ama Sarıkamış'ta çok şey değişti. Sarıkamış artık sadece bir kayak merkezi değil. Her yıl 1914'te şehit verdiğimiz 100 bine yakın insanımızı unutturmayan etkinlikler yapılıyor. Bu yıl da, 100. Yılını idrak ediyoruz. 2015'in ilk haftasında 100 bin insanın katılacağı anma etkinlikleri planlanıyor.
Hem bu nedenle hem de bölgenin kalkınması için Cumhurbaşkanı Erdoğan ve hükümet Sarıkamış'a özel ilgi gösteriyor.
Bu yüzden Sarıkamış'ta 9 yıl önceyle kıyaslanmayacak bir değişim var. Son iki yıl içinde ise Kars Valisi ve milletvekillerinin öncülüğünde herkesi şaşırtan işler yapılmış.
Kayak merkezini, yapılan işlerde özel katkısı olan Kaymakam Muhammet Gürbüz ve yeni belediye başkanı Göksal Toksoy'la geziyoruz. Kaymakam Gürbüz heyecanla anlatıyor: "Kayak sezonunu 6 aya çıkartmak için gerekli olan 2,5 milyonluk suni kar ve bölgenin tümünü kapsayan 11 milyon euroluk altyapı projelerimiz onaylandı. Seneye kasımda kayak mevsimini açacağız. Son bir buçuk yılda bütün pistlerimizi yeniledik. Yarın yeni bir teleferik hattı açıyoruz. Orta alanda ve zirvedeki kafelerimizi de yeniledik.
Artık, dünyanın en iyi karına sahip bölgemize yakışır bir kayak merkezimiz var."
Onun bıraktığı yerden Belediye Başkanı Göksal Toksoy devam ediyor: "Şu anda 4 tane telesiyejimiz, 10 tane pistimiz hizmet veriyor. 30 kilometre kayak parkurlarımız var. Yatak kapasitemiz 2 bin ama bölgemiz 12 bin yatak kapasitesine sahip. Turizm yatırımcılarını bekliyoruz."
Sarıkamış'ın tek eksiği Başkan Toksoy'un da dediği gibi yeni beş yıldızlı oteller ve pazarlama... Bölgenin ilk otellerinden Çamkar'ın sahibi Kasım Çamlı bu konuda bir hayli dertli: "Biz yılda 3-4 ay çalışabiliyoruz.
Bu çalışmayla bir otelin ayakta kalması çok zor... Bu yüzden sezonun suni karla uzaması kadar yaz aylarının da değerlendirilmesi gerekiyor.
Bunun için de büyük futbol kulüplerinin yönetimlerine sesleniyorum, gelin yaz kamplarını burada yapın..."
Sahi Avusturya veya Almanya'da kamp yapan takımlarımız neden ülkenin bol oksijenli bölgelerini seçmez? Bir Beşiktaşlı olarak öncelikle Beşiktaş Başkanı Fikret Orman'dan ilk adımı atmasını rica ediyorum.
Fenerbahçe, Galatasaray, Trabzonspor ve diğerleri de sadece Sarıkamış'ı değil başka bölgeleri de seçebilirler.
Yıllar önce Başbakan Erdoğan'la Putin'in Sarıkamış'ta buluşmalarını önermiştim.
Bugün Türkiye-Rusya arasındaki ekonomik ve siyasi yakınlaşması nedeniyle o buluşmanın cumhurbaşkanlığı düzeyinde gerçekleşme şansı çok daha yüksek.
Bu buluşmayı, önümüzdeki yıllarda Kars-Tiflis-Bakü demiryolu hattının açılması ve çözüm süreciyle esmeye başlayan barış rüzârlarıyla birlikte düşünün. Bölge bambaşka bir noktaya gider.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA