Türkiye'nin en iyi haber sitesi
NUR ÇİNTAY

İyimserlik topu!

Kapısını açtığınızda ‘Frijider’ etkisi yapan demokrat mizaçlı lezzet ne olabilir? Kederli dünyaya neşe getiren nikbinlik küresi de nesi? Bu sıcakta ancak ve en çok: Karpuzzz!

Size de oluyor mu arada? Okuduğu bazı yazıları kendi yazmış olmayı istiyor insan: "Bizim diyarda sıcak mevsimi en iyi temsil eden meyva karpuzdur. Onun ablak çehresile kayıklara kurulduğu ve şişman bünyesiyle sergilere yaslandığı zaman, yazın en keyifli demi oluyor. Güneş onun sinesini bir alev, bir kor yığını haline getirmiştir. Halbuki kapısını açtığınız zaman buram buram tüten serinliğiyle bir Frijider karşısında imişsiniz gibi ferahlık duyarsınız.
Tabiatın ilk icat ettiği ve en fakir evlerden bile esirgemediği soğuk hava dolabı odur. Ne kadar demokrat mizaçlıdır. İlk meydana çıktığı günlerden itibaren derhal cemiyetin her tabakasına doğru yuvarlanır ve tombul, temiz ruhlu insanlar gibi bulunduğu yere neşe ve inşirah (iç rahatlığı, gönül ferahlığı) getirir. Büyük bir demet gül gibi şetaretli (sevinçli, şenlikli) rengile ve yorucu olmayan kokusu ile sofraların hazzıdır. Hem yenmek, hem içilmek kabiliyetini kendinde toplamıştır. Lokması ağzınızda iken her zerresinin bütün hücrelerinize ve elyafınıza (damar diyelim) yayıldığını hissedersiniz.



Zekâsı kıt insanlara karpuz kafalı denmesi ne büyük haksızlıktır. Varlığını bize bu kadar cömertlikle sindiren ve içimizi inşirah ile dolduran insan kafasını cemiyet ve medeniyet tarlası pek ender yetiştiriyor.
Nebatların pek milliyeti olmazsa da karpuzu milli meyvelerdan saymak yanlış değildir. Avrupa lokantalarında onun manzarası bizim çarşılarımızdaki Hindistan cevizi gibi yabancı durur ve kokusunda Boğaziçi'nin hasreti duyulur." (...)
Eski bir Yedigün dergisinde çıkmış bu yazı, ben Yemek ve Kültür'ün (Çiya Yayınları) son sayısında denk geldim. Keşke tamamını okuma imkânı olsa. Ama yer, yurt bu kadarına izin veriyor:
"Yaz geceleri hiç karpuz tarlalarını dinlediniz mi? Toraman çocuklar gibi yataklarında mışıl mışıl uyuduklarını ve uyurken kıpırdayıp mırıldandıklarını, bu tatlı mışıltı ve mırıltı içinde büyüdüklerini hissedersiniz. Kendi ninnilerile büyüyen bu toraman çocuk, göbeği kesilince derhal babacan bir tipe istihale ediyor (dönüşüyor) ve kütürdeyen kahkahasıyla sıcak mevsimin en ferahlı bir şahsiyeti oluyor.
Karpuz, elemle dolu dünya üzerinde neşe telkin eden bir nikbinlik küresidir."
Yani iyimserlik topu! Ne kadar doğru...

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA