Türkiye'nin en iyi haber sitesi
NUR ÇİNTAY

‘En iyi’ krizi

Meseleyi çözüp huzura erdiğimizi düşündüğümüz an, bin beteri geldi: İstanbul’dan ayrılmadan iyi bir de mantı yemek istiyorlardı. En iyisini! Neredeydi kefil olabileceğimiz, iz bırakan mantı?

Birkaç hafta önceki bir davette, yemeğe meraklı iki genç kadınla tanıştım. Biri aynı zamanda şefti; pop-up yemek organizasyonlarında mutfağa giriyordu.
İsrail'den birkaç günlüğüne gelmişlerdi ve dönmeden kazandibi tatmak istediklerini söyleyip tavsiye istediler. Nereyi söylemeliydik? Masada küçük bir panik yaşadık; Kanada'daki bir arkadaşımızı bile aradık!
Hülya Ekşigil "Özkonak" dedi (Cihangir). "Ortaköy çarşıdaki Neşe lokantasınınki de nefistir" diye ekledi. Deniz Alphan, Saray Muhallebicisi'ni de (Nişantaşı) ilave etti; kısıtlı zamanda kolay bulacakları kadar merkeziydi yeri. Hem kadının afili elbisesi diğer ikisini yadırgardı belki!

EYVAH, MANTI!
Eyvahlar olsun. Mantı tartışmalı alandı. Türleri vardı, kimi öylesini kimi böylesini severdi. Kayseri usulü mü, yağ mantısı mı? Hınkal mı, tepsi mantısı mı? Haşlanmış mı, fırınlanmış mı, kızarmış mı?.. Kaşığa 40 tane mi sığmalı, porsiyonda en fazla beş tane mi olmalı?
Israrla ad/adres isteniyordu: 'The' mantı neredeydi?
Casita'ya mı yollasaydık? Yeniköy'deki Emek Mantı? Kadıköy'deki Sayla? Üsküdar'daki Guşef çok mu sapa? Çamlıca'daki Hıngal duruyor mu? Eve çağırıp Şehnaz'ı mı mutfağa soksak? Hiç risk almadan Civan Er'in kuru patlıcanlı mantısına mı yönlendirmeli? Ama o da Türkiye'nin mantıdan anladığıyla aynı şey değil ki...
İnsanları huzurla bir mantıcıya yollayamadık. Ne kadar anlatsak da, altı üstü bir mantı adresi veremememizi tuhaf buldular.
Halbuki bana çok tanıdık bir hal bu; kendi babama dönerci tavsiye etmekten aciz insanım!



DÖNERİ NE SANIYORLAR?
Yunanistan'dan Almanya'ya yurtdışındaki aynı adlı kayıntıyı da görünce, gel de dertlenme: Döneri ne zannediyorlar? Salatanın içine eklenen kruton? Pidenin içine konan yağlı ve tuzlu sos?
İstanbul'da dönere dair rivayet bol... Öyle olmadık yerlerin ismi listelere giriyor ki, insan hayretlere savruluyor.
Kavacık'taki Bayramoğlu mu? Orası 'overrated' değil mi? Yani haddinden/hak ettiğinden fazla takdir edilmiyor mu? Hadi lavaş peşinde olsak neyse..
Beşiktaş'taki Karadeniz mi? Asım Usta'nın döneri için o eziyete değer mi? Nuruosmaniye'deki Şahin Usta mı? Kuyrukta ve elde, öğrenci usulü mü?



STENDHALCİ STANDART!
Ümraniye'deki Celal Usta mı? Onca franchise'dan hayır gelir mi? Maltepe'deki Ali Usta mı? Fabrikaya mı gidiyoruz?
Hocapaşa'daki Kasap Osman mı? Biraz fazla yağlı değil mi? Ataşehir'deki Tatar Salim mi? Kadıköy Çarşı'da açılan yeni şubesi iyi mi?
En sevilen lezzetlerden biri şüphesiz ama hale bak! Tereddütsüz kefil olabileceğim sadece iki döner var koca şehirde. İlki hep iyi ve çok iyi olan Beyti. Hakikaten tadına doyulmaz. İkincisi de Borsa. O da standardını hiç bozmaz.
Ama diğer hepsinde; tuz kapasitenize ya da damakta kalan yağ huysuzluğunuza göre değişir iş. Bayılabilir ya da tövbe edebilirsiniz. Etin standardı değişmiyorsa, servis çuvallayabilir.
Zaten de standart sahibi olmak bizde 'Stendhalyen' ya da 'Stalinyen' olmak gibi bir şeydir! 'Staphisaigre' kadar lüzumsuz, 'staphylier' kadar Fransızdır standart (İlki bitotu, ikincisi yabanfıstığı)!
Mümkün olsa 'suburgan'a gömeriz standardı (Mahmûd el- Kâşgarî'nin Dîvânü Lugâti't Türk'üne göre 'kâfirlerin kabirleri')!
O yüzden de bütün o 'En İyi' listeleri yalan dolan anlayacağınız. Pazartesi faraza 8 alanın, perşembe 6 alacağının bile garantisi yok.
İstanbul Life dergisini yönetirken, Hürriyet'in yıllar boyu yaptığı 'En İyi 10' listelerine onlarca kere jüri üyesi seçilip, telefondaki tıfıl arkadaş "Falanca şöyle dedi, yani fikir versin diye, hayır son dakikaya kaldı da, servise yetişmeye çalışıyorum" dediğinde, suç birliği yapmış insanım!
Dönelim babamın döner problemine: Ağız tadıyla dört dörtlük döner yemek için adam Fenerbahçe'den Florya'ya mı gitsin?

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA