Türkiye'nin en iyi haber sitesi
FERHAT ÜNLÜ

Afrika’da FETÖ'nün izinde

Antropolojik açıdan dünyanın en yaşlı, mevcut nüfusu açısından ise dünyanın en genç kıtası olan Afrika'da Türkiye'nin bir süredir sessiz ve derinden yürüttüğü hassas bir diplomatik süreç var.

Fetullahçı Terör Örgütü'ne (FETÖ) ait okulların Türkiye'ye, Maarif Vakfı'na devri ile ilgili bir süreç bu. Sürecin bilinmeyenlerini bu konuda hazırlanmış rapora dayanarak bilgi ve rakamlarla açıklamadan önce FETÖ'nün Afrika'daki örgütlenme modeline dair dikkat çekici birkaç noktayı paylaşalım.

FETÖ, vaktiyle Afrika'daki toplam 54 ülkenin neredeyse 50'sinde okul açmış. Bu okulların çoğu Amerikan büyükelçiliklerinin veya konsolosluklarının yanına konuşlandırılmış. Türkiye'nin bir Sivil Toplum Kuruluşu ile var olmadığı yerlere dahi erişmişler. İç savaş yaşayan ülkelerde de örgütlüler. Bu ülkelerdeki siyasiler ve çevreleriyle yakın ilişkiler kurmuşlar. Öyle ki, istediklerinde bu kişilere kendileri için suç işletebilecek kadar… Mesela geçenlerde Malili bir bakanın oğlu İzmir'de FETÖ adına yurtdışına para kaçırırken yakalanmış.

FETÖ'nün yoğun olarak okul açtığı ülkeler Frankofon ülkelerden çok Anglosakson etkisinin, yani ABD ve İngiltere nüfuzunun bulunduğu ülkeler. ABD, ilk sömürge dalgasını kaçırdığı için istihbarat terminolojisinde 'False Flag' yani Sahte Bayrak olarak bilinen operasyonla sonradan bölgeye yerleşmeyi seçmiş. Ve bu operasyonel amaçlarla FETÖ'ye, 'yek ekmeğe muhtaç' ülkelerde bile para toplayıp kale gibi okullar inşa ettirmiş.

FETÖ OKULLARI DEVREDİLİYOR

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın talimatı ile sırf FETÖ okullarını devralmak maksadıyla kurulmuş Maarif Vakfı'ndan bir ekip, Afrika ülkelerinden 18'ine gitti ve 15 ülkeyle FETÖ okullarının Türkiye'ye devri için protokol imzaladı.

Şu anda bu ülkelerden beşinde eğitimi artık Maarif Vakfı yürütüyor. Mutabakat sağlanan beş ülkede toplam 31 okul, 15 öğrenci yurdu ve 3 bin öğrenci var. On ülkede ise Haziran ayı itibariyle eğitime başlanacak. Maarif Vakfı'nca hazırlanan Afrika Masası Nisan 2017 Faaliyet Raporu'na göre Afrika'daki FETÖ okullarının ülkelere göre son durumu şöyle:

Gine: Protokol imzalandı, eğitime başlandı.

Nijer: Protokol imzalandı, eğitime başlandı.

Somali: Protokol imzalandı, eğitime başlandı.

Sudan: Protokol imzalandı, eğitime başlandı.

Kongo: Protokol imzalandı, eğitime başlandı.

Moritanya: Protokol imzalandı. Haziran'da devredilecek.

Senegal: Protokol imzalandı. Haziran'da devredilecek.

Çad: Protokol imzalandı. Haziran'da devredilecek.

Gabon: Protokol imzalandı. Haziran'da devredilecek.

Burkina Faso: Protokol imzalandı. Haziran'da devredilecek.

Sao Tome: Protokol imzalandı. Haziran'da devredilecek.

Madagaskar: Protokol imzalandı. Haziran'da devredilecek.

Cibuti: Protokol imzalandı. Eylül'de eğitime başlanacak.

Orta Afrika Cumhuriyeti: Görüşmeler devam ediyor.

Maarif Vakfı, bunun dışında şu Afrika ülkelerine gitmeyi planlıyor: Uganda, Brundi, Fildişi Sahili, Kamerun, Ekvator Ginesi, Benin, Sierra Leone, Zambiya, Gana, Mali, Gambiya, Malawi, Somaliland, Etiyopya, Liberya, Namibya, Bostwana ve Togo.

Afrika'da ilk FETÖ okulu 1998'de açıldı. Okullar, 2000-2003 yılları arasında kıtada yaygınlaştı. Afrika ülkelerine giden Maarif Vakfı ekibinin verdiği bilgilere göre kıtadaki ülkelerin 15 Temmuz konusunda Türkiye'ye destekleri tam. Ekip, her gittiği ülkenin Cumhurbaşkanı, Başbakanı ve Milli Eğitim Bakanı ile görüşüyor. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın özel temsilcisi sıfatıyla onun mesajları Afrika ülkelerindeki devlet yöneticilerine iletiliyor.

Bütün görüşmelerin sosyal ve siyasi altyapısını önceden oluşturarak bu ülkelere gidiyor Maarif Vakfı. Ve Türk devletinin desteğiyle Türk bayrağı altında kurulan bu okulların Türk devletine ve milletine ihanet ettiği tezini işliyor.

Maarif Vakfı, okulları devralırken Afrika ülkelerinin liderlerine hep şu örneği veriyor: "Uçak kalkmadan önce pilot kalp krizi geçirdi. Bizim yaptığımız şey, seyahatte herhangi bir aksama olmayacak şekilde yolculara hiç fark ettirmeden pilotun değiştirilmesini sağlamak." Bu örneği verdikten sonra Afrikalı liderler okulların devri konusunda Türkiye'ye hak veriyormuş. Ve Türkiye ile birlikte bulunduğu ülkenin adının da okullara konulacağı söylenince ikna süreci daha da kolaylaşıyormuş.

FETÖ okullarının devrini sağlamak için Maarif Vakfı'nın en son gitmeyi planladığı ülkeler şunlar: Nijerya, Kenya, Tanzanya, Mozambik, Ruanda, Eritre ve Güney Afrika. En son gidilmesi planlanan ülkelerin FETÖ'nün Afrika'da en güçlü olduğu ülkeler olduğunu not düşmek lazım. Bunda şaşılacak bir şey yok. Zira kolaydan zor olana doğru adım adım ilerlemek, yazılmamış bir diplomasi yasasıdır.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA