Türkiye'nin en iyi haber sitesi
FERHAT ÜNLÜ

FETÖ’nün mahrem hücreleri

Hava Kuvvetleri Komutanlığı Mahrem Hizmetler İddianamesi'ndeki bilgilerden yararlanarak yazdığım aşağıdaki satırlar, casusluk filmlerine senaryo hammaddesi olur:
Gizli servislerin, haber elemanlarını kullanırken uyguladığı modelden daha karmaşık bir hiyerarşik modelle birbirine bağlanmış olan FETÖ hücresine mensup iki askeri öğrenci bir Gözcü kılavuzluğunda buluşuyor. 'Öğrenciler', 15 günde bir hafta sonu iznine çıktıklarında ikişerli gruplar halinde örgütmensubu sivillerin evlerine gidiyorlar.

Bunu yaparken Soğuk Savaş casuslarının buluşma noktası olarak kullandıkları 'detrap noktası'ndabuluşur gibi Gözcü'yü uzaktan takip ediyorlar ve sonra onu izleyerek esas görüşmenin yapılacağı yere gidiyorlar.
İddianameye göre gidilen evlerde Fetullah Gülen'in video kasetleri seyrediliyor ve kitaplarından bölümler okunuyor. Ayrıca Gözcü ya da onun üstü olan Doktor sıfatlı örgüt üyesi tarafından okul, öğrenciler ve askeri personel ile ilgili de örgüt üyesi askeri öğrenciye sorular soruluyor ve notlar alınıyor. Gözcü, sorumlu olduğu öğrenciyi on beş günde bir kez ziyaret ediyor, ziyaret gerçekleşmezse ikinci buluşmanın ne zaman ve nerede gerçekleşeceği mutlak surette belirleniyor.

IŞIK EVLERİ HÜCRE EVİ
İşte bu görüşmelerin yapıldığı evlere 'Işık Evi'deniliyor. Işık Evleri, örgütün hücre evleri. Yine Hava Kuvvetleri Mahrem Hizmetler İddianamesi'nden aktaralım:
"Işık Evi'nin en önemli fonksiyonu yeni elemanlar kazanmak, ham olarak gelen hedefi örgüt elemanına dönüştürmek ve bu hedef şahıslara örgütün ideolojisi ile öğretilerini empoze etmektir. Bu yerleri bireysel dönüşüm sürecinin gerçekleştirildiği hücre evleri olarak tanımlamak da mümkündür."
Örgütün gizli yapılanma modeline 'Hücre Tipi Zincir Yapılanma' adı veriliyor. Bu ifade, 15 Temmuz darbe girişiminden önce hazırlanmış Ankara Çatı İddianamesi'nde yer alan bir ifade. Hücre tipi yapılanma, HKK Mahrem Hizmetler İddianamesi'ninyanı sıra 4658 sayfalık Akıncılar Üssü İddianamesi, 2489 sayfalık Kara Havacılık İddianamesi ve Meclis 15 Temmuz Darbe Girişimini Araştırma Komisyonu raporunda ayrıntılı biçimde işlenmiş.
Hücre tipi yapılanma modeli, samimi itiraflarla ve ByLock'un deşifresi ile çözüldü. Bu deşifreden sonra örgütün, ByLock'ta bile hücre tipi yapılanma ile iletişim kurduğu tespit edildi. Bu gruplar 3, 5 ya da 7 kişiden oluşuyordu.
Hücre tipi yapılanmada imamlara bağlı zincirler şeklinde teşkilatlanmış bir hiyerarşik model söz konusu. Örgütün her birimi bağımsız hücreler şeklinde örgütleniyor. Böylece tanıması gerekenler dışında kimse birbirini tanımıyor.
Gizlilik için esaslı bir formül. Ne var ki 15 Temmuz'dan bu yana, son bir yılda hücre tipi yapılanmanın şifreleri büyük oranda çözüldü. FETÖ için neredeyse kutsal bir kelime olan 'mahrem'kelimesinin artık bir anlamı kalmadı. Çünkü devlet, FETÖ'nün yatak odasına girdi. Kırk yıldır yatak odası FETÖ tarafından izlenen devlet, tarihinde ilk kez örgütün mahremini çözdü. Devleti hasta eden hücreler hakkıyla ayıklanırsa sistem eskisinden güçlü olacak.

ON MADDEDE HÜCRE TİPİ YAPILANMA
1 - Hücre, az sayıda insandan oluşan küçük örgüt gruplarını anlatmak üzere kullanılan bir terim.
2- Hücre tipi yapılanmanın en önemli avantajı muhtemel bir yakalanma durumunda hücrenin kendi üyeleri haricinde kimseyi ele verememesi.
3 - Yönetici kadro dışında örgütün her birimi bağımsız hücreler şeklinde örgütleniyor. Böylece hücre üyesinin, en fazla bir üst sorumlusunu ve bir altında bulunan örgüt mensubunu tanıması sağlanıyor. Daha fazlasını değil…
4- Hücre yapılanmasındaki örgüt üyeleri, küçük yaşlardan itibaren örgüte alınıyorlar. Kimisi 'uyuyan'ya da 'ölü hücre' kategorisinde değerlendirilen bir 'abi'ye bağlılar.
5- Gizli yöntemlerle haberleşiyorlar. Çoğunlukla yüz yüze görüşüyorlar. Buna imkân bulunmadığında ByLock gibi gizli yazışma programlarını kullanıyorlar.
6- Mülki idare, Emniyet, TSK ve yargı gibi stratejik kurumlara alınacak öğrencilere hücre tipi yapılanma modeli uygulanıyor. Bunlara sınav soruları önceden veriliyor.
7- Hangi hücrede kimin olacağını, kimin kiminle görüşeceğini / görüşebileceğini, o hücreden sorumlu olan 'Abi' belirliyor. Bu nedenle bir hücrenin diğerinden haberi yok.
8- Örgüt hücresinin, 'Abi' ile bu buluşmaları kimi zaman 'abi'nin güvenli kabul edilen evinde, kimi zaman da örgüt mensubu bir askerin evinde gerçekleşiyor.
9- 'Abi'nin ilgilendiği birden fazla hücre var ise 'abi' bu farklı hücrelerde bulunan askerlerin birbirleri ile karşılaşmamaları için özen gösteriyor.
10- Hücre yapılanmasının oluşmasında evlilik ve bekârlık bir kriter olarak uygulanıyor.
Örgüt; evli olan asker mensuplarını kendi aralarında, bekâr olanları kendi aralarında gruplandırmış.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA