Türkiye'nin en iyi haber sitesi
METİN SEVER

Yıldırım dışarıda, Fenerbahçe içeride

Güney illerimizin birinde turistik bir lokanta, yemek listesine yemeklerin Türkçe adlarının karşısına İngilizcelerini de koymuş. Mantının karşısına ise 'Logi' yazmış. İngilizce'de böyle bir sözcük yok! Peki bu sözcük nasıl icat edilmiş? 'Logic' İngilizce'de mantık demek. Kıvrak Türk zekası 'Logic'in son harfini atmış, olmuş sana mantı! Bu 'Über kıvrak' zeka! Bu 'ben yaptım oldu' 'Logic'i, övündüğümüz temel hasletlerdendir. Hatırlıyorum. Çocukluğumuzda büyükler Almanya'daki Türk işçilerin kıvrak zekalarıyla "Bizimkiler bir arabanın lastiğini Alman işçilerden daha kısa zamanda söküp takıyor. Üç beş vida da artıyor," diye övünürdü. 11 Eylül saldırısından sonra Türklerin İkiz Kuleler'den kurtuluş hikayelerini de az dinlemedik: "Kardeşim salak Amerikalılar sağdan in kuralına uyarken ölmüş. Bizimkiler sol taraftan hoooop inivermişler." Bu 'haslet', aynı zamanda TSE patentlidir. Yani sadece sokağa ait değildir, bizatihi devlet yönetme, siyaset yapma da bu 'über kıvrak zekanın kavisleri üzerinde oryantal yapar!' Aslolan maksadın hasıl olmasıdır, gerisi teferruattır. Standartmış, kurumsallaşmaymış, ilkeymiş, duruşmuş, ahlakmış, evrensel kriterlermiş. Hepsi ayak bağıdır. 'Über kıvrak zeka', bu ayak bağlarının üzerinden trambolin sıçramasıyla Machiavelli ötesi bir alana inişi sağlar. Rahmetlinin kulakları çınlar, gözleri fal taşı gibi açılır.

***

Vakanüvistlerin tarihe 'Aziz Yıldırım Vakası' diye kayıt düşecekleri olay da aynı 'zekanın' tozlu yollarından geçerek bugünlere geldi. Baştan beri paçayı kapma, paçayı kaptırmama karşıtlığı üzerinden yürüdü. Polis eline ne geçtiyse faş etti. Medya sorgulamadan yayınladı. İddianame ile deliller arasına kara kedi girdi! Hukukun evrensel kriterlerine nanik yapıldı. Federasyon pisliği kapamak için kum taşıdı. Ve bugünlere gelindi. Yıldırım 'çete, şike ve teşvik'ten 6 yıl hapis cezası aldıktan sonra tahliye edildi. O gün, birçok Fenerbahçeli çocuklar gibi şendi. Yıldırım kahraman gibi omuzlarda taşındı. Emniyet'in ve yargının 'über zeka kıvraklığına', bir başka 'über zeka kıvraklığıyla' tepki verildi. Lakin ortalıkta koşturan şen Fenerlilere sormak lazım: Yıldırım da sütten çıkmış ak kaşık değil. Yargıtay aşaması bitmedi ama ortada bir ceza var. Ya ceza onaylanırsa? Ya bu da yanlış şampiyonluk sevincine dönerse. Koskoca Fenerbahçe'nin tarihine bir hicap düşmeyecek mi? Sevgili editör arkadaşım Bülent Değerli'nin dediği gibi; o zaman "Aziz Yıldırım dışarıda, Fenerbahçe içeride" durumu olmayacak mı?" (Bana küfredeceklere bir not: Bülent de sıkı bir Fenerlidir.) Fenerbahçeliler Cumhuriyet olmakla övünür. Peki, Atatürk'e atfedilen "Ben sporcunun zeki, çevik ve ahlaklısını severim," sözü ne olacak? Zekayı anladık da yani ahlak ne olacak, ahlak?

NE OLURDU?
- Altı ayda 366 işçi iş kazalarında ölmüş. Altı ayda 366 patron ölseydi ne olurdu? (Uykusuz dergisinden alındı
- Kartal Milli Eğitim Müdürlüğü'nün dağıttığı Ermeni sorunuyla ilgili kitapta 'içimizdeki şeytan', 'gizli Ermeni', ifadeleri geçiyor. Milli Eğitim Bakanı, bu ifadeler için "Milli refleksle ve mizahi bir tarzda eleştiri olarak yazılmıştır," dedi. Aynı şey bir Ermeni okulunun müdürü tarafından Türkler için yapılsaydı ne olurdu?

NE FARK VAR?
CHP'li Canan Arıtman'ın geçmişte Cumhurbaşkanı Gül'ün annesinin Ermeni olduğunu ima etmesiyle Akit yazarlarının Ali Bayramoğlu'nun Ermeni olduğunu ima etmesi arasında ne fark var? Birisi Kemalist, birisi dinci. Ama ortak noktaları faşizm.

HANGİSİ DELİ?
Taksim'de ruhsal sorunları olan bir İranlı soyunup Atatürk heykeline çıktı. Az daha 'her türlü refleksi' gelişmiş kimi vatandaşlarca linç edilecekti. Görüntüleri izleyince insan 'deli olan kim' diye soruyor!

NASIL SEVGİ?
Bebekleri severken orasını burasını cimcikleriz; erkekler sevdikleri kadını öldürür; İstanbul'a sevdalıyızdır, ama en sevdalı tepesini satıp, imara açarız; Kürtlere "Kardeşiz," der, etmediğimizi bırakmayız; Demek ki, "Ayı yavrusunu severken öldürür" sözü boşuna değilmiş.

NE ZAMAN BÜYÜK DEVLET OLUNUR?
Ekonomi büyüdüğünde değil, büyüme adil dağıtıldığında; kentsel dönüşüm yapınca değil, dönüştürdüğün yeri sel basmadığında, Çok bina yapınca değil, yeşil alan miktarını artırınca; "Hatası olan varsa araştıracağız," yerine, hatası olan istifa ettiğinde.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA