Türkiye'nin en iyi haber sitesi
TİMUR SIRT

App’ten bir hayatımız var!

Alışverişten eğlenceli videolara, eğitimden kadın kadına sohbete, bankacılık işleminden ulaşım hizmetine Türkiye’de geliştirilen her mobil uygulamanın hayatımızda bir karşılığı var

Ulaşım için BiTaksi, alıp satacaksak Sahibinden. com ya da Gittigidiyor, sporla ilgilenenlere Vole, dergilere dijital ortamda bakana Dergilik, kadın kadına sohbet edecekseniz Pudra, acıkınca yemeksepeti, indirim alacaksanız Zubizu... Yani mobil dünyada herşey var.
Mobil dünyanın uygulamaları hayatımızı şekillendiriyor.
Artık her ilgi alanına, her tutkuya veya eğlenceye yönelik uygulama var. Hayatımız hep whatsapp, facebook, twitter, youtube veya instagram değil ya.. Türkiye'de üretilen uygulamalar da var. Başarılı olanların bir bölümü zaten küresel devler tarafından daha başlangıçta kapılmış.

KÜRESEL AĞ, YEREL İÇERİK
Aslına bakarsanız, Facebook, Instagram, Youtube veya Twitter gibi uygulamaların içeriğini yerel kullanıcı oluşturuyor. Türkiye'deki içeriğin önemli bölümünü İngilizce değil, Türkçe içerik oluşturuyor.
İngilizce kullanan veya yurtdışından takip ettikleri grup ya da topluluk olanlar çok küçük bir azınlık.
Yani aslında sadece algoritması yurtdışında kalan yerel bir içerik için koşturuyoruz. Eğer algoritması sır değilse, yerli uygulamalar yeterince ilgi görmez mi? Yanıt için benim ahkam kesmeme gerek yok.
Kendi telefonunuzdaki uygulamalara bakın yeter.
Türkiye'de uygulama geliştirenlerin hayalleri oldukça zengin.
Belki çok sofistike değil ama dünyadaki başarılı örneklerden yola çıktık. Sonra kendi ihtiyaçlarımıza odaklanınca başarılı projeler ortaya çıkmaya başladı. İnsanları internette "güvenli ticaret" yöntemiyle ikna eden gittigidiyor'un yerel dokunuşunu pek hatırlayan olmaz. Ancak bugün herşey daha sıradan bir hayatın parçası gibi. Herşeye minimum parmak hareketiyle ulaşmayı sağlamayı hedefliyor.

BENİM UYGULAMALARIM
Yemeksepeti, Gittigidiyor, Sahibinden, Bitaksi en başarılı örnekler olarak karşımıza çıktı. Formülü, yerel tüketicinin isteklerine doğru yanıt veren servis ve içeriklerde saklı. Bunların bir bölümü yabancı yatırımcılar tarafından keşfedilip büyük yatırımlar alırken, bir kısmı da seri girişimci olarak yeni uygulama dünyasının yatırımcısına da dönüştü.
İnternet sitesi olarak hayatına başlayan Türkiye'de mobil internetin yükselişiyle birlikte uygulama dünyasının yıldızına dönüşen pek çok girişim var. Hatta bankaların mobil uygulamaları bile artık müşterilerin ana kapısına dönüştü. Yani insanlar artık web sitesini açıp kullanmak yerine mobil internetten uygulamalar üzerinden kullanıyor.
Başlangıç aracısız ticaretin sihirli sözcüğü "sahibinden" kelimesiyle işe başladı. En başta kiralık veya satılık ev arayan veya satan insanların dikkatini çekti. Sonra otomobilden beyaz eşyaya onlarca ürünün ikinci el adresi olmaya başladı. Çok kısa sürede mobil dönüşümün parçası haline gelerek, kullanıcıyla daha çok web üzerinden değil, uygulama üzerinden ulaşmaya başladı. Şimdi mobil hayatın dinamik ihtiyaçlarına göre güncellenmeye devam ediyor. İşte mobil hayatımızı şekillendiren uygulamalara şimdi yakından bakalım.

Taksi bulmak dert değil
Başta İstanbul olmak üzere büyük şehirlerde seyahat etmek kolay değil. Ancak Bitaksi bu anlayışı değiştirmek üzere yola çıkan, başlangıcından bu yana mobil uygulama üzerinden büyüyen bir servis. Üstelik beğenmediğiniz, düşük not verdiğiniz taksi sürücüsü bir yıl, siz isterseniz hiç karşınıza çıkmıyor. Kim olduğunu, telefonunu bildiğiniz bir sürücü tarafından taksinin kullanılması büyük avantaj. Taksi sürücülerinin itibarını yukarı taşıyabilecekleri bir topluluk yaratma şansı da sunan Bitaksi tek tıkla ödeme işini de mobil ortamda çözerek hayatımızı kolaylaştırıyor.

Çak voleyi gitsin
Türkiye'de spor özellikle futbol büyük tutku. İşin içinde biraz da fotoğrafların eşlik ettiği sohbet olursa vole atmadan gün geçirmeyenlerin sayısı sürekli artmaya başladı. Tabii futbol dünyasının fenomen isimleri Vole'ye olan ilginin hızla artmasına sebep oldu. İşin içine taraftar grupları da eklenince yeni bir topluluk oluştu. Şimdi herkes bu topluluğun parçası olmak için gözünü ve zekasını konuşturmaya çalışıyor. Bir Vole de siz atın, ne demek istediğimi anlarsınız.

Film fragmanından İngilizce eğitim
Akıllı telefon ekranına bakanlar boşboş işler yapıyor diye peşin yargıyla dolaşanlar hayatın parçası haline gelen tutkulu ve eğitim katkılı işlerden habersiz. 15 saniyelik eğlenceli film fragmanı, haber, animasyon gibi eğlenceli videolar İngilizce öğrenmenize katkı sağlayabilir. Bugün okullardan bireysel eğitime yaklaşık 2 milyon insan Voscreen ekranından İnglizce öğrenmeye çalışıyor. Üstelik bu insanların çoğunluğu Türkiye dışından. 21 dilde İngilizce öğreten Türkiye'de geliştirilen eşsiz bir uygulama..

Getir bir zahmet
Acil ihtiyaçlarımızdan oluşan büyük bir depo. Gece sahurluk, akşam iftarlık, eczanede reçetesiz satılan yara bandına veya bebek bezine kadar pek çok acil ihtiyaç Getir uygulamasıyla kapınıza kadar geliyor. Aslında her bölgede, her şehirde, her sokakta ihtiyaçlardan örülen bir büyük veri projesi. İleride insansız hava araçlarıyla mı yaparlar bilmem ama sevimli motorsikletleri ve renkleriyle önemli bir eksiği tamamlıyorlar.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA