Türkiye'nin en iyi haber sitesi
TİMUR SIRT

Sıcaklar teknolojik cihazları da bunaltıyor

Yaz sıcakları sadece insanları değil teknolojik cihazları da olumsuz etkiliyor. Kavurucu sıcaklarla deniz, havuz, toz derken teknolojik cihazlardaki arızalar ve kazalar doruk noktasına ulaşıyor. İşte bu dönemin sorunları ve bu sorunları yaşamamanız için yapmanız gerekenler

Yaz aylarında akıllı telefon, tablet ve bilgisayar şikayetleri daha da artıyor. Özellikle akıllı telefonlar bir numaralı suçlu. Suya düşen, terle temas eden ve kırılan ekranlar akıllı telefonların yaza yönelik tehditlerle karşılaşmasını sağlıyor.
Yaz sıcağında en çok karşılaştığımız sorunlar ile şikayet konularını beş firmanın teknik servislerine sorduk. Aldığımız yanıtlar pek şaşırtmadı. Aşırı sıcaklar minimum ve maksimum sıcaklıklarda dizüstü bilgisayar, tablet ve akıllı telefonların kapanmasına ve performans kaybına neden oluyor. Kullanıcılara da dijital anket platformu Poltio'da tüketiciye ekranın kırılması halinde ilk olarak ne yaptıklarını sorduk.
Anketi yanıtlayan 718 kişinin yarıya yakını (Yüzde 42) hemen yetkili servise gideceğini yüzde 28'i de telefonu kullanmaya devam edeceğini söylüyor. Şimdi başımıza gelen en büyük beş belaya yakından bakalım.



SİGORTALAMA YAYGINLAŞIYOR
Cihazın başına gelebileceklerle ilgili sigortalama alışkanlığı da yaygınlaşıyor. Ancak sigortanın geçerli olduğu durumları gözden geçirmekte fayda var. En sık rastlanan sorun denize veya havuza düşürme. Sıcaklar yüzünden terleyen insanların teması da sıvı teması etkisi olarak karşımıza çıkıyor. Şimdilik Samsung, Sony, LG, Apple iPhone gibi markaların sadece amiral gemisi telefon modellerinde suya ve sıvı temasına dayanıklılık özelliği var. O dayanıklılık özelliği de belli koşullar altında geçerli ve henüz piyasadaki çok az telefon bu özelliklere sahip. Yani telefonun üstüne şekerli veya tuzlu su döktüğünüzde başınıza gelecekler ölümcül olabilir.



KIRIK HALDE KULLANIM YAYGIN
En çok başımıza gelen şikayetlerden biri de telefonun düşürme sonucu ekranının kırılması. Bu olaylarda yaz aylarında artış var. Kullanıcılar genelde telefon ekranı kırılsa bile çok pahalıya mal olduğu için yeni cihaz almak yerine iyi durumdaysa kullanmaya devam ediyor. Poltio'da yaptığımız ankette yaklaşık her dört kişiden biri bunu yaptığını söylüyor. Ancak yetkili servis yerine ucuz bir teknik serviste sorununu çözmek isteyenlere de rastlamak mümkün. O zaman yaşanan bir başka sıkıntı da cihazın garanti dışı kalması. Ancak bu durumda kullanıcı hatası olup olmadığını tespit etmek hiç kolay değil.
Yaz aylarında sıcak veya soğukla teması halinde kullandığınız cihazın performansı düşebilir. Soğuk etkisi şimdi size saçma görünebilir. Ancak özellikle otomobillerde telefonun klimanın hemen önünde durması cihazın kendi kendine kapanmasına neden olabilir.
Sonuçta tablet, dizüstü veya akıllı telefon işlemcilerinin belli sıcaklıkların altında veya üzerinde verimli çalışmadığını biliyoruz. Ancak en çok dikkat edilmesi gereken konu cihazın güneşin altında açıkta şarj edilmesi veya sıcak altında bırakılması... Bu durum iyi sonuçlar doğurmuyor.



İlk yardım kılavuzu

Denize/havuza düşürme:
Bu problemi yaşayan cihazlarda sıvının yarattığı oksitlenmeler arızaya sebep oluyor. Telefon temizlenerek çalışır hale getirilebiliyor ancak başarı oranı genelde düşük oluyor. Tuzlu suya düşürülen cihazlarda başarı oranı ise çok daha düşük.
Teknik servislerin önerileri şöyle: Cihazın pili mutlaka çıkarılmalı. Pili çıkarılan telefon değilse cihaz anında kapatılmalı. Az sıvı alan cihazlarda cihazın içindeki sıvı boşaltılmalı. Kapalı kavanozda pirinçle saklamak gibi yöntemler kullanılsa da dikkat etmekte fayda var. Kaş yapalım derken göz çıkarılabilir. Ancak cihaza toz girmesine sebep olduğu için yöntemi yanlış bulanlar da var. Havuza düşen ve fazlaca sıvı alan cihazlarda ise cihaz hava ile temas etmeden su içerisinde servise getirilmesi daha iyi olur. Cihaz oksitlenmesinin artmasına izin vermemek üzere en kısa zamanda servise ulaştırılmalı.
Terlemeyle olan sıvı teması: Özellikle ter kaynaklı sıvıya maruz kalmaların yarattığı oksitlenmeler sorun listesinde ilk sıralarda yer alıyor. Özellikle pillerin konnektörleri, SIM ve şarj soketleri gibi kısımlarında sıvı ve nem kaynaklı oksitlenmeler cihazların kapanması ve açılmaması gibi sorunlar yaratabiliyor. Buradaki genel tavsiyeler; cihazın kaliteli deri kılıflarla kullanılması, ıslak elle cihazın kullanılmaması ve vücudun terli bölgeleri ile temas ettirilmemesi. Cihaz üzerindeki sıvıların gözlük temizleme bezi gibi yumuşak bezlerle temizlenmesi şart.
Düşürme kaynaklı problemler: Özellikle yaz aylarında daha hafif, cebi olmayan elbiselerin giyilmesiyle cihazlar daha fazla düşürülüyor. Cihazın düşürülmesi ekran kırılması gibi görünür problemler yaratmasıyla beraber cihazdaki konnektörlerin, çeşitli entegrelerin, lehim dokusunun zarar görmesi gibi donanım hatalarının oluşmasına da neden olabilir. Bu tür durumlar için öneriler, cihazın taşınmasında dikkat etmek, kılıf, ekran filmi gibi koruyucuların kullanılması yönünde.
Pil bile patlayabilir: Bu mevsimin sorunlarından biri de aşırı ısıya maruz kalmadan kaynaklı problemler. Elektronik cihazlar da aşırı sıcaklardan olumsuz etkileniyor. Özellikle güneş altında bırakılan telefonlarda performans kaybıyla beraber pilin patlaması, ekranlarda deformasyon gibi önemli problemler de görülebiliyor.
Bu tür arızaların oluşmaması için cihazın güneş altında bırakılmaması ve güneş altında asla şarj edilmemesi uyarısı yapılıyor.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA